Sjansene øker for Oslo-OL

Enklere krav til søkerbyene forandrer det politiske spillet og gir Therese Johaug og flertallet i Oslo sjansen til å få det som de vil.

FESTEN ER I GANG:  Om Oslo får søke vinter-OL 2022, står Almaty i Kazakhstan klar som konkurrent. Her tester byen fyrverkeriet for et par dager siden. Får IOC-president Thomas Bach som han vil, blir det nå fritt fram for søkerbyene til å lage idrettsfest på sin personlige måte. FOTO: Scanpix/ CITYSCAPE ENTERTAINMENT.
FESTEN ER I GANG: Om Oslo får søke vinter-OL 2022, står Almaty i Kazakhstan klar som konkurrent. Her tester byen fyrverkeriet for et par dager siden. Får IOC-president Thomas Bach som han vil, blir det nå fritt fram for søkerbyene til å lage idrettsfest på sin personlige måte. FOTO: Scanpix/ CITYSCAPE ENTERTAINMENT.Vis mer

THOMAS BACH, den nyvalgte presidenten for den internasjonale olympiske komite (IOC) , trengte bare et par dager på å forandre det politiske spillet om et eventuelt vinter-OL i Oslo 2 022:

- Det gjelder å få framtidige søkerbyer til å tenke på hvordan OL kan passe inn nettopp i deres by, sa Bach, og presiserte:

- OL må tilpasse seg byen, og ikke omvendt. Dette vil åpne for lokale initiativ og ideer, og befolkningen i de byene som søker vil føle at de er en del av prosessen fra et veldig tidlig stadium i søkerprosessen.

Stort klarere kan ikke en IOC-president imøtekomme det berettigete kravet om en fornyet olympisk bevegelse, og stort bedre hjelp kan ikke Therese Johaug få i ønsket om å få vinter-OL til Oslo.

FOR det er nettopp bakspillet med søkerbyene som har vært bevegelsens traume. Før avsløringene av svindelen i forkant av vinterlekene i Salt Lake City i 2002, fungerte flere av beilerne etter olympisk arrangørstatus i smug som leverandører av tjenester, luksus og penger til ulike IOC-medlemmer.

Det spillet er over. Dagens utvelgelse er en svært grundig prosess tilrettelagt av spesialister og med bra kunnskap hos den forsamlingen som til slutt velger arrangør. Problemet for IOC er bare at ryktet henger ved, og at de bidrar selv til det gjennom å ha utviklet en egen olympisk standard for å arrangere idrettskonkurranser. Denne standarden skaper med rette også mistillit blant innbyggerne i de ulike søkerbyene.

Det vil Bach forandre.

SOM den fremste entusiasten for å få vinter-OL til München har han lenge følt problemet på kroppen. Det å søke om lekene er blitt en egen forretning. Ekspertene reiser fra søkerby til søkerby for å tilby sine tjenester ut fra den standarden de vet IOC til slutt  krever av en arrangør:

- Det er nesten ingen vits å spørre representantene for søkerbyene om noe som helst for jeg kjenner allerede de svarene jeg får. Det kommer av at jeg har hørt det samme tidligere. Den mentaliteten til framtidige OL-arrangementer vil jeg forsøke å endre, sier Bach som nå altså ønsker å kutte ned på IOC sine krav, gjøre selve søkerprosessen enklere og slik åpne for mer ulike olympiske leker tilpasset den enkelte nasjons kultur og forutsetninger:

- Jeg mener vi i IOC ber om alt for mye på et alt for tidlig stadium. Vi har en tilnærming til søkerbyene som om de skulle representere en næringsvirksomhet eller en franchise. Det er ikke riktig, mener han.

DET SAMME har mange av kritikerne til Oslo-OL ment. I  motstanden mot å søke vinterlekene har IOC sine omfattende krav stått sentralt. Når nå selve IOC-presidenten har meldt seg på som forkjemper for samme nødvendige forandring endrer det samtidig radikalt forutsetningene for å få et nasjonalt politisk flertall for å søke om OL 2022.

Men for at den politiske prosessen i det hele tatt skal gå videre, må først finansdepartementets tallknusere slippe igjennom det foreløpige OL-budsjettet uten for mange rød streker.

Det skjer eventuelt før jul, og i de regneøvelsene er neppe kravene for å få arrangere olympisk idrett senket.

PS) De utenlandske søkerbyene til arrangementet i 2022 ser ut til å bli Almaty (det gamle Alma Ata) i Kazakhstan, tyske München, ukrainske Lviv og polske Krakow i samarbeid med Jaona rett over grensen til Slovakia..