KJENTE STØNNERE: Maria Sjarapova (det store bildet) er ikke den eneste kjente stønneren på tennisbanen. Også Monica Seles (fra venstre), Novak Djokovic, Rafael Nadal, Serena og Venus Williams, Victoria Azarenka og Jimmy Connors har laget mye lyd. Foto: EPA (hovedbildet) og AP / NTB SCANPIX
KJENTE STØNNERE: Maria Sjarapova (det store bildet) er ikke den eneste kjente stønneren på tennisbanen. Også Monica Seles (fra venstre), Novak Djokovic, Rafael Nadal, Serena og Venus Williams, Victoria Azarenka og Jimmy Connors har laget mye lyd. Foto: EPA (hovedbildet) og AP / NTB SCANPIXVis mer

Sjarapova er høylytt som en motorsag

Men nå er stønne-reglene på vei inn i tennisen.


(Dagbladet): Tennisspillere som stønner høylytt i det de slår til ballen av full kraft har skapt sterke reaksjoner i årevis.

Nå varsler WTA-sjef Stacey Allaster at man jobber med å regulere de mest bråkete spillerne. Fokuset ligger på «forebyggende arbeid», ved at neste generasjon spillere lærer å begrense seg.

- Hvis de gjør det i dag, må de trene det ut av systemet sitt, for det vil komme en regel mot det i sporten, sier Allaster i et intervju med avisa USA Today.

Under Wimbledon-turneringen i fjor ble det lansert en plan som både inkluderte teknologi, regelendringer og utdanning.

«Stønnometer» Teknologien som er foreslått er et såkalt «stønnometer» (engelsk «grunt-o-meter»), som rett og slett er en lydmåler dommerne kan bruke for å kontrollere at skrikene holder seg innenfor visse grenser. En slik desibel-grense kan bli tatt inn i reglene som omhandler å forstyrre motstanderen.

- Jeg tror det blir en endring av den nåverende regelen - absolutt. Hvor langt vi vil gå med verktøy og de spesifikke redskapene gjenstår å se, sier hun.

Russiske Maria Sjarapova er blant de mest høylytte, og stønnene hennes skal ha blitt målt til 101 desibel. Det er en lydstyrke på høyde med en motorsag, et pressluftbor eller et tog, ifølge Reuters. Allerede som 16-åring for snart ti år siden ble Sjarapova advart mot stønningen under Wimbledon-turneringen. Da ble hun omtalt som mer støyende enn Monica Seles, som var en stønne-pioner på 1990-tallet.

Victoria Azarenka, som vant Australian Open sist helg, ligger tett oppunder Sjarapovas stønne-nivå. Søstrene Venus og Serena Williams er også kjent for å bruke stemmebåndet aktivt under kampene.

- Har alltid stønnet Men det er altså uklart om spillerne som er vant til å lage høy lyd gjennom hele karrieren blir tvunget til å endre stilen, eller om reglene først og fremst vil ramme nye generasjoner av tennisspillere.

I høst sa Sjarapova til Reuters at hun mener det er vanskelig å endre vanene man har lagt seg til gjennom karrieren.

- Jeg har stønnet så lenge jeg kan huske. Jeg ser videoer av meg selv, og jeg har stønnet så lenge. Ingen lærte meg å gjøre det verken i Russland eller Florida. Det er bare en naturlig vane.

Derfor mener hun det er riktig av WTA å konsentrere seg om kommende tennisstjerner.

- WTA har lagt en plan. Det er den lure måten å gjøre det på, snarere enn å ta noens forehandgrep og be dem endre det midt i karrieren, sier hun.