Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjarapova tatt for doping: - Jeg har gjort en stor feil

Superstjerna innrømmer bruk av meldonium.

TATT FOR DOPING: Maria Sjarapova har testet positivt for Meldonium. Foto: Scanpix
TATT FOR DOPING: Maria Sjarapova har testet positivt for Meldonium. Foto: Scanpix Vis mer

(Dagbladet): I går kveld offentliggjorde tenninsstjerna Maria Sjarapova (28) at hun snart ville komme med en stor kunngjøring. Det startet umiddelbart spekulasjoner både blant supportere og media.

Flere trodde Sjarapova ville fortelle at karrieren var over. På en pressekonferanse i kveld opplyste imidlertid den tidligere verdenseneren at hun testet positivt for det forbudte stoffet meldonium under Australian Open i januar.

- Jeg vil fortelle dere at jeg har blitt tatt for doping. Jeg tar det fulle ansvaret for det. Jeg har gjort en feil. Jeg har tatt en medisin i flere år, men i et brev jeg fikk fra Det internasjonale tennisforbundet for noen dager siden fikk jeg vite at den inneholder meldonium. Det er viktig for meg at dere forstår at jeg har tatt denne medisinen i ti år. Det er først fra 1. januar Meldonium ble ulovlig, noe jeg ikke visste, sier Sjarapova.

Merittert Sjarapova har en innholdsrike karriere å se tilbake på. Allerede som 18-åring ble hun nummer én i verden, en posisjon hun seinere har hatt ytterligere fire ganger.

Det russiske tennisesset har i tillegg vunnet fem Grand Slam-turneringer og kunnet juble for 26 andre titler. Samtidig har hun slitt med store skadeproblemer over lang tid. Det er også grunnen hun oppgir til at hun startet med medisinen som inneholdt det nå forbudte stoffet.

- Jeg ble først gitt medisinen i 2006. Jeg hadde flere helseplager på det tidspunktet, forteller Sjarapova, som per dags dato er rangert som klodens sjuende beste spiller.

Det internasjonale tennisforbundet opplyser seint mandag kveld at Sjarapova er utestengt i påvente av at saken blir behandlet. 28-åringen forteller at hun uansett ikke ønsker å avslutte karrieren på denne måten.

- Veldig overraskende Den norske tenniseksperten Christer Francke er rystet over kveldens avsløring. Han hadde aldri sett for seg at Sjarapova ville bli tatt for doping.

- Det er veldig, veldig overraskende. Hun er verdens kanskje best betalte kvinnelige idrettsutøver. Dette er en stor sak, altså, utbryter Francke da han får formidlet nyheten fra Dagbladet.

- Jeg ser på henne som kanskje en av de mest profesjonelle utøverne i verden, uansett idrett, forklarer han.

Forbauset Francke forteller at han ikke kjenner til mange tilfeller av doping innen tennissporten. Det er likevel trolig at Sjarapova blir utestengt i minst to år, mener han.

- Jeg mener egentlig at alle som blir tatt for doping bør utestenges for livsstid, men det kommer også litt an på hvilket stoff det er. Hvis hun sier hun har brukt det i ti år, har hun nok tatt noe hun har trodd har vært greit å bruke.

Sjarapova har over sin lange karriere inngått samarbeid med en rekke kjente merkevarer og interesseorganisajoner. Stjernestatusen gjør at dopingavsløringen får uante dimensjoner, mener Francke.

- Hun er så mye større enn alle utøverne vi kjenner til her i Norge. Det kan ikke engang sammenlignes med Therese Johaug og de andre vi ser på som store her hjemme. Sjarapova er en av de største i verden.

Hun er samtidig ikke den første idrettsutøveren til å teste positivt for bruk av meldonium i 2016. Både den svensk-etiopiske distanseløperen Abeba Aregawi og den russiske isdronninga Ekaterina Bobrova er blant dem som har blitt tatt for bruk av det samme stoffet.