Sjarmør-etappen er over

DET ER TID FOR å si farvel til noen fotballflørter - og ønske de tunge og historiespekkede nasjonene velkommen inn på VM-arenaen:

Farvel, Irland, Sør-Korea, USA og Senegal, det er nå VM starter!

Brutalt, men sant. VM-vinnerne briljerer aldri i starten av et VM. Og sjarmørene fra de innledende kampene blir plutselig merkelig grå og tamme når de har fått et par kamper i beina.

De fleste av dem snubler i den siste innledningskampen, resten i åttendedelsfinalen. En trassig sensasjon holder kanskje til kvartfinalen. Resten av moroa er forbeholdt forhåndsfavorittene.

Men det er alltid unntak. Og i dette VM-et kan vi oppleve et par virkelig store:

FRANKRIKE KAN være ute av VM når dette leses. Fire år etter VM-gullet på hjemmebane, to år etter EM-gullet i Nederland. Og i morgen kan det samme skje med Argentina. Nasjonene som etter manges tips ville møte hverandre i semifinalen i VM - i en slags moralsk finale. Så feil kan det fort være mulig å ta.

Det er sensasjonelt om en av eller begge disse nasjonene forsvinner allerede nå. Og trist. Akkurat som det for mange nordmenn vil være trist at de eventuelt avanserer på bekostning av Danmark og Sverige.

ITALIA, ENGLAND og Portugal er også blant nasjonene eksperter flest har tippet videre i VM, men som fort kan ryke ut. Spania er allerede klare for åttendedelsfinalen, og det er såpass typisk at det nesten bør bekymre spanjolene. For Spania har alltid virket solide helt inntil mesterskapet går over fra serie til cup.

Og da mange hadde avskrevet Brasil etter den trege VM-kvalifiseringen, står de plutselig fram i en nesten klassisk utgave: vinnende og sprudlende. Mot middels motstandere, vel å merke.

TYSKLAND ER alltid med når det drar seg til. Som regel uten å imponere. Det har heller ikke skjedd i dette VM-et, slakten av Saudi-Arabia til tross. Laget virker ekstremt tungt. Likevel: Tyskland trenger bare ett poeng mot Kamerun i dag for å vinne gruppe E. Det klarer de. I så fall møter de sannsynligvis Sør-Afrika i åttedelsfinale. En ny overkommelig oppgave, og vips er Tyskland i nok en kvartfinale i VM. Antakelig mot Italia.

FAKTISK HAR både Kamerun og Irland imponert mer enn Tyskland i gruppe E. Kamerun i lange perioder av kampene, Irland konsekvent etter pause. Irene står for det erkebritiske som appellerer til oss nordmenn:

  • De er ærlige, hardtarbeidende og utrettelige. Og sympatien blir ikke mindre av at ingen irske spillere i utgangspunktet ville vært gode nok for England. Men i flokk har de imponert mer enn sine mer berømte naboer.

Og typisk nok etter pause, når motstanderne har løpt fra seg, tempoet har sunket et hakk - og utfallet av kampen har handlet mer om vilje og moral enn om hælspark og dribleserier.

Irland må slå sjanseløse Saudi-Arabia med to mål i ettermiddag for å være sikret åttendedelsfinalen. Det gjør de på luftstyrke og begeistring.

SØR-KOREA OG USA fra gruppe D blir også korte forelskelser i dette VM-et. En sensasjonell tetduo før den tredje innledningskampen - og to av lagene som har imponert mest hittil i VM. Gjennombruddshissige og voldsomt entusiastiske. Sør-Korea møter Portugal kommende fredag - og det kan fort bli den mest minnerike kampen i innledningsspillet.

  • Portugal vinne, Sør-Korea klarer seg med uavgjort. Men hvis du har sett Sør-Korea i aksjon, så vet du også at de aldri vil klare å opptre kynisk og kalkulert i jakta på det ene poenget. De vil vinne. Angripe. Engasjere hjemmepublikummet. Garantert en fotballopplevelse.

SENEGAL OG DANMARK tilhører også de positive overraskelsene. Senegals utlikningsmål mot nettopp Danmark er VMs fineste så langt. Og jeg tipper scoringa beholder statusen også etter finalen.

Danmark burde hatt seks poeng - og vært klare for åttendedelsfinalen - før kampen mot Frankrike, som starter/startet halv ni i dag tidlig. For VM har også handlet om ujevne dommerprestasjoner. Flere direkte gale. Italia og Danmark er foreløpig hardest rammet, med åpenbart feilannullerte scoringer.

POLEN ER ET av bare fem lag som allerede er slått ut av VM. Det forteller oss mye om det høye nivået i VM og mye om at Norge foreløpig ikke er gode nok for dette nivået. Polen slo Norge to ganger og scoret seks mål mot oss i kvalifiseringen. I VM har de to tap og 0- 6 i målforskjell.