Sjöberg ble sexmisbrukt. Nå snakker moren ut om sorgen

- Ville nesten hoppe ut fra balkongen.

TIDLIGERE HØYDEHOPPER:  Patrik Sjöberg. Foto: NTB Scanpix
TIDLIGERE HØYDEHOPPER: Patrik Sjöberg. Foto: NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Patrik Sjöberg (50) tok både VM-gull og OL-sølv i høydehopp for Sverige. Han var en av de mest populære idrettsutøverne i nabolandet, og hadde image som en playboy.

For fire år siden slo nyheten ned som en bombe: Han fortalte om en oppvekst med seksuelt misbruk.

Overgriperen var stefaren og treneren Viljo Nousiainen, kom det fram i boka «Det du ikke så».

For første gang forteller nå Sjöbergs mor - Birgitta Sjöberg - om hvordan hun opplevde bokutgivelsen.

- Du ville nesten hoppe ut fra balkongen, sier hun til svenske P3 Dokumentär, ifølge dagens papirutgave av Aftonbladet.

- Kjempeforelsket Patrick Sjöberg gikk i 4. klasse da Viljo Nousiainen ble treneren hans. Seinere flyttet han inn hos ham og moren.

- Jeg ble kjempeforelsket da han kom inn i hallen. Han så veldig bra ut - veltrent og øyne som glitret, forteller moren.

Men bak fasaden befant det seg en syklig sexfiksert person. Birgitte Sjöberg mistenkte at samboeren kunne være homoseksuell, men fikk aldri bekreftet dette.

Etter at Sjöberg ga ut boka, sto også to andre friidrettsutøvere fram - Yannick Tregaro og Christian Skaar Thomassen. De kunne fortelle om de samme erfaringene som Sjöberg. Overgriperen var samme mann.

- Jeg måtte tvinge meg selv til å lese boka, forteller Birgitta Sjöberg.

- Det var først da jeg forsto. Saker og ting falt på plass. Det var et slag i ansiktet, eller en stor sorg, at de åra som var de verste i livet mitt - de var enda verre når du ser i bakspeilet. Du ville nesten hoppe ut fra balkongen.

Og:

- Det er ubegripelig at jeg ikke kunne se hva som skjedde.

Døde i 1999 Nousiainen døde i 1999. Patrik Sjöberg har fortalt at han følte seg lettet da stefaren gikk bort.

- Jeg kjente at mine helvetesår var over!

Sjöberg har også fortalt sin historie om seksuelt misbruk til SVT.

- Han kalte det vitenskapelige tester. Som idrettsmann var du tvunget til å måle kroppen på forskjellige måter, til og med spermtester - som han kalte det. Det var en måte å vite om kroppen kom til å tåle hardere trening.

Og:

- Han var veldig manipulerende. I den alderen er du jo veldig lettlurt.

I 2006 sto Sjöberg fram og innrømmet at han hadde sniffet kokain i Göteborg. Han ble tatt i en razzia sammen med fire andre personer.

GJEST:  Patrik Sjöberg (til venstre) var gjest hos «Skavlan» i 2010. Her sammen med Harald Eia, Didrik Solli-Tangen og Sissel Gran. Foto: NTB Scanpix
GJEST: Patrik Sjöberg (til venstre) var gjest hos «Skavlan» i 2010. Her sammen med Harald Eia, Didrik Solli-Tangen og Sissel Gran. Foto: NTB Scanpix Vis mer