Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjefen avslører - slik ble de norske hopperne best i verden

Forklarer hoppsuksessen.

Hoppsportssjef Clas Brede Bråthen forklarer den norske hoppsuksessen med flere grep tatt gjennom mange år.

I helgen vant Anders Fannemel og Johann André Forfang dobbelt i det siste rennet Sapporo. Daniel André Tande vant i verdenscupen før jul, og den aller beste norske så langt i sesongen har vært Kenneth Gangnes.

Bråthen har karakterisert dagens landslag som det beste i historien.

- Det morsomste er hvor mye nærmere vi kommer det vi har definert som tilstanden vi vil være i for å utvikle toppidrettsutøvere. Det handler om å gi utøvere den muligheten de trenger for å legge ned innsatsen som trengs. Det føler jeg at vi er blitt flinkere og flinkere til. Vi har fått mer og mer kunnskap og kompetanse om det som skal til, sier Bråthen til NTB.

Tirsdag var han i Holmenkollen der det venter hopp for kvinner torsdag, lagkonkurranse for menn lørdag og individuelt renn for menn søndag.

Trekk - Hvilke trekk har dere gjort som har ført til alle de sterke resultatene som er kommet de siste sesongene, og ikke minst foran sesongen utøverne er midt inne i?

- Vi har gjort spesielle trekk hele tiden. Hvis du går tilbake i tid, så startet vi et ungdomsprosjekt der vi forklarte unge skihoppere at mye trening må til. Det startet vi med i 2004/2005. Så endret vi konkurransesystemet vårt i 2009. Da gikk vi fra å være aldersbestemt til å være utviklingsbestemt, slik at man konkurrerer på det utviklingsnivået man til en hver tid befinner seg, sier Bråthen.

I perioden har skiforbundet kuttet ut ungdomslandslag og juniorlandslag, og etter hvert kuttet de også COC-lag (kontinentalcuplag).

Tre kvinner og en 16-17 menn er nå med på det Bråthen kaller for toppidrettssatsingen. Den delte løsningen mellom landslag og team er borte.

- Det har ført til at flere utøvere har tatt ut sitt potensial, og det har også ført til at vi har fått mer kunnskap om det som skal til.

Topp og bredde - Du mener at grepene som er gjort har gitt både bedre topp og bredde?

- Ja. Resultatene er tydelige på det. Jeg føler at vi har høyere kapasitet på flere utøvere, men også flere utøvere som gjør det godt oftere enn før. Vi er ikke ved veis ende ennå. Vi synes jo ikke at det er noe hyggelig at en del av løperne må betale en del fra egen lomme for å gjøre det, men vi jobber hele tiden med å finansiere opp slik at vi kan tilby utøvere et fullfinansiert tilbud.

- Det er målet til neste sesong?

- Det var målet i år også, men utøverne fikk tilbud om vi skulle starte opplegget, og det var alle utøverne positive til. Så startet vi opp likevel uten at det var fullfinansiert. Vi er mer fornøyd med modellen nå enn tidligere. Vi føler at vi er nærmere der vi bør være for å gi mange nok utøvere et godt nok tilbud.

- Hvilke tanker er gjort inn mot de neste sesongene?

- Vi bruker hele vinteren til kontinuerlig å tenke på hva som skal til for å bli bedre. Det har vi alltid gjort. Veldig mange av tankene er allerede klare, men nå handler det om å konsolidere det vi har tatt grep om allerede. Det er den fasen vi er inne i nå. Evalueringsfasen kommer først til våren, sier sportssjef Clas Brede Bråthen.

(NTB)

FORKLARER: Sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, mener det er justeringer over mange år som har gjort de norske hopperne til de beste i verden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix
FORKLARER: Sportssjef i hopp, Clas Brede Bråthen, mener det er justeringer over mange år som har gjort de norske hopperne til de beste i verden. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix Vis mer