Sjefen for bondehæren

Ragnvald Soma (23) og bondehæren fra Jæren er vant til å bli nederlagsdømt. Det tenner bare Bryne-gutta ekstra.

BRYNE (Dagbladet): Sjef for de rød-hvite fra flatlandet i sørvest er den hjemvendte utenlandsproffen Ragnvald Soma. En Rune Bratseth-kopi som venter på forløsningen som storspiller.

I fjor prøvde han seg med liten suksess i West Ham. Jærbuen tok med seg den vestlandske smålåtenhet til London, og det måtte gå galt.

- Jeg var nok for snill, typisk norsk. Jeg var helt grønn og hadde ikke peiling på hva jeg gikk til. Engelskmennen fyrte seg opp, kranglet og kunne be treneren dra til helsike. Det var så uvant. Proffspiller i England er et kynisk yrke, det er du mot resten, sier Ragnvald Soma til Dagbladet.

- Pisser ikke i baren

Nå ofrer han seg 100 prosent for Bryne i noen måneder og håper på ny proffkontrakt i utlandet til høsten. Datteren Erika Amalie ( 3 1/2) går i internasjonal barnehage og familien er reiseklar på kort tid.

Bryne-spilleren reagerte også på andre uvante trekk ved den engelske fotballkulturen. Han kan ta seg en øl, men flatfylla føler han forakt for.

- Jeg orker ikke pisse i baren for å bli en av gutta, det er for dumt. Unge fotballspillere fikk plutselig fryktelig mye penger mellom hendene og oppførte seg som småkonger. De skulle ha ny dame hver kveld og trodde de var verdens kjekkeste typer, bare fordi de sparket fotball. Nei, det var mye usunt der borte, mener Ragnvald.

Ikke fotballgal

Likevel vil han gjerne tilbake. Fordi han elsker idretten og gjerne vil nå langt. Bryne kan yppe seg mot de beste, men blir aldri et stabilt storlag.

I vinter ville Molde ha Ragnvald, men han valgte å bli i Bryne.

- Vi har en kjempegjeng i Bryne. Men det er ikke tilfredsstillende å bli her resten av karrieren. Jeg har ambisjoner, og tenker også landslag. Presterer jeg godt nok i Bryne, vil det bli lagt merke til, tror Ragnvald.

Han ble pappa som 19-åring og dyrker familien når han ikke springer etter ball. Livet har fått andre verdier, alt dreier seg ikke om fotball.

- Før kjørte vi rundt for å se fotball, og jeg satt klistret til TV-skjermen om det så var Nigeria og Zimbabwe som møttes. Nå er jeg ikke fotballgal. En sjelden gang ser jeg et Champions League-oppgjør. Fotball var en altoppslukende hobby, nå er det mer en jobb som jeg vil utføre best mulig, sier Soma.

Åpner mot erkefienden

Han vil helst spille midtstopper, men i år ser han ut til å havne på midtbanen. I fjor vant Bryne mot topplag som Rosenborg og Stabæk, og banket Brann i Bergen. A-stallen er liten og svært utsatt for skader.

Egentlig er det flere svensker enn bønder på Bryne, som møter erkefienden og storebror Viking i Stavanger i den første seriekampen.

- Vi må helst unngå å få noen trøkker i trynet i de første kampene. Men vi er et lag som ikke gir opp, uansett, det viste vi i fjor, sier Ragnvald Soma.

FAMILIEKJÆR: Ragnvald Soma (23) bruker mye tid med datteren Erika Amalie (3), som har fått seg ponni.