Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Haaland-oppførsel vekker oppsikt

Sjefen måtte bryte inn

Erling Braut Haaland roses for sin manglende egoisme. Én gang gikk imidlertid 19-åringens dyrking av fellesskapet for langt, mener nordmannens trener Jesse Marsch.

PASSER PÅ: Red Bull Salzburg-manager Jesse Marsch beskytter stjerneeleven Erling Braut Haaland. Foto: Reuters/Jason Cairnduff
PASSER PÅ: Red Bull Salzburg-manager Jesse Marsch beskytter stjerneeleven Erling Braut Haaland. Foto: Reuters/Jason Cairnduff Vis mer

Før onsdagens møte med Sander Berges Genk - motstanderen som Erling Braut Haaland scoret hat trick mot i Champions League-debuten - er den norske 19-åringen fremdeles toppscorer i verdens gjeveste klubbturnering.

Med sju mål på tre kamper fra start - samt ett innhopp borte mot Liverpool - troner Haaland øverst på toppscorerlista foran Robert Lewandowski (seks mål), Raheem Sterling (fem mål) og Son Heung-min (fem mål).

Braut Haalands fotballtalent og sportslige kvaliteter skrives om i alle de store fotballnasjonene. Nå trekker Red Bull Salzburg-manager Jesse Marsch fram nordmannens menneskelige egenskaper.

Amerikaneren ble ansatt som ny manager i Salzburg i juni. Etter dette har karrieren tatt helt av for Haaland.

Relasjonen deres har rett og slett vært en symbiose.

- Ikke sett ett egoistisk øyeblikk

I et større reportasje laget av den amerikanske nyhetskanalen CNN forteller Marsch om fenomenet Erling Braut Haaland og trekker fram nye sider ved unggutten.

GODT FORHOLD: Jesse Marsch roser Erling Braut Haalands menneskelige kvaliteter. Foto: NTB Scanpix
GODT FORHOLD: Jesse Marsch roser Erling Braut Haalands menneskelige kvaliteter. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Erling har flere kvaliteter som gjør at han kommer til å få levd ut potensialet sitt. Én ting er fotballtalentet hans. Enda viktigere er imidlertid hans personlighet, sier Marsch til CNN.

- Jeg har ikke sett ett eneste egoistisk øyeblikk fra Erling i løpet av tiden vi har jobbet sammen, altså de siste seks månedene.

Måtte bryte inn

Marsch, som har gått gradene som manager i New York Red Bulls og deretter assisttrener i Red Bull Leipzig, måtte til slutt sette ned foten og bryte inn da Haaland ble i overkant altruistisk og for opptatt av å hjelpe lagkompisene.

- Vi hadde en periode der Erling ga bort straffesparkene han skulle ta til sine lagkamerater. Han gjorde det fordi han ville dele den positive energien med lagkompisene. Til slutt måtte jeg bryte inn og si: «Nei, dette går ikke. Erling skal ta straffesparkene våre».

Det har Marsch gjort med god samvittighet.

Braut Haaland har vist seg som en straffeskytter i verdensklasse og ikke bommet siden han var guttespiller i Bryne. I høst har han scoret - med et massivt press på seg - blant annet på to straffespark i Champions League.

KLAR: Norge skal møte Færøyene førstkommende fredag på Ullevaal, før turen går til Malta og bortekamp den påfølgende mandagen. Vis mer

Haaland og Mané

Også Liverpool-stjerna Sadio Mané - i dag en av Premier Leagues aller beste spillere - blomstret i Red Bull Salzburg da han representerte klubben fra han var 20 til 22 år, før overgangen til Southampton og dernest Liverpool.

- Denne klubben er et fantastisk sted for unge spillere å utvikle seg. Det er også en stille og fredelig by. Det er en liga hvor spillerne kan gjøre feil, men likevel blomstre, bli suksessfulle og ta steget videre til en større klubb i en større liga, mener Marsch.

Mané scoret 31 mål på 63 kamper som kantspiller i Salzburg. 19 år gamle Haaland står nå med 27 mål på 23 kamper som spiss i samme klubb, hvor sju av dem har kommet i Champions League mot Liverpool, Napoli og Genk.

Deler mediestrategi

Marsch medgir at det blir vanskelig å beholde Haaland i klubben så veldig mye lenger, men håper at båndene til faren Alf-Inge Haaland og klubbdirektør Christoph Freund har positiv innflytelse.

- De har alle et godt forhold til hverandre. Vi har vært veldig åpne med hverandre hele veien og har beskyttet Erling fra media, for å legge forholdene for utvikling mest mulig til rette for ham.

- Det vil vi fortsette med, for at Erling kan fortsatte å trives og nyte fotballen her, slik at han kan være den beste versjonen av seg selv og den beste fotballspilleren han kan bli.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media