FORVANDLING: Heerenveen-trener Jurgen Streppel gleder seg stort over Martin Ødegaards forvandling.
Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
FORVANDLING: Heerenveen-trener Jurgen Streppel gleder seg stort over Martin Ødegaards forvandling. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

Martin Ødegaards forvandling

Sjefen om Martin Ødegaard:
- Han var veldig introvert. Noe har skjedd med den gutten

Heerenveen-trener Jurgen Streppel hyller Morten Thorsbys viktighet i laget og måten Martin Ødegaard har endret seg på.

(Dagbladet): De fleste kjenner Martin Ødegaard (18) som en rolig, beskjeden og reflektert gutt med et enormt fotballtalent.

Flere har vært skeptiske til om midtbaneeleganten er tøff nok med seg selv og omgivelsene til å nå toppen i en så hard bransje som internasjonal toppfotball.

På veien dit møter han mange sterke personligheter som tar stor plass og motspillere som forsøker å knekke ballmagikere som Ødegaard mentalt.

Allerede 15 år gammel herjet stortalentet for Strømsgodset i norsk fotball og for U21-landslaget, før han også skapte historie som tidenes yngste spiller på A-landslaget i EM-kvalifiseringen.

I Real Madrid - siden overgangen som 16-åringen - har han gått en tøff skole i en ekstrem prestasjonskultur med nytt språk, nye medmennesker og andre normer, deriblant verdisynet som vekket oppsikt i Spania.

- Planen er å returnere til Real Madrid etter hvert, men akkurat nå trives jeg veldig godt i Heerenveen og nyter tiden her. Den nederlandske ligaen har et konstruktivt og utviklende fokus som passer meg bra, sa Ødegaard til Dagbladet forrige uke.

- Noe har skjedd med den gutten

Heerenveen-trener Jurgen Streppel mener det var en introvert ung norsk gutt som kom til klubben i vinter da Ødegaard ble utlånt fra Real Madrid.

Nå ser han imidlertid en klar endring.

- Jeg sa fra dag én at vi må gi Martin tid til å bli kjent med oss og ligaen, og nå kommer kvalitetene hans til syne, sier Streppel i et intervju med den nederlandske kringkasteren Nederlandse Omroep Stichting.

- Martin var en veldig introvert gutt, men nå blir han bare mer og mer åpen og får stadig mer selvtillit her i Heerenveen. Noe har skjedd med den gutten, fortsetter 48-åringen.

Det merkes også i intervjusituasjoner hvor Ødegaard i de siste intervjuene med Dagbladet har framstått mer frigjort og komfortabel nå enn tidligere.

- Selvtillit er viktig i fotball. Det tar tid å venne seg til et nytt land, en ny liga og en ny klubb. Jeg har aldri stresset med det. Nå kjenner jeg lagkompisene mine bedre og har fått gode relasjoner, forteller Ødegaard.

- Nå klarer han å senke skuldrene

Streppel liker det han ser av 18-åringens utvikling både på og utenfor gressmatta.

HER KLIKKER HAN FULLSTENDIG: TV-kommentatoren gikk bananas etter Martin Ødegaards første mål for Real Madrids ungdomslag Castilla i 2015. Lydopptak fra kampen mellom Castilla og Barakaldo. Vis mer Vis mer

- Han føler seg verdsatt. Det får ut det beste av Martin. Nå klarer han å senke skuldrene, forteller Heerenveen-sjefen.

Streppel skryter også stort av indreløper Morten Thorsby (21), som er klubbens og ligaens toppscorer med fire mål på fire kamper, mens Klaas-Jan Huntelaar nå er oppe i tre scoringer.

- Mortens løpskraft er utrolig. Han bare løper og løper og ser aldri ut til å bli sliten. Det er hans største styrke, mener nederlenderen.

- Laget trenger Mortens duellstyrke og løpskapasitet. I tillegg er han god med ballen og gjør aldri feil. Han er svært verdifull for oss, fortsetter han.

- Norges rykte er bra i Heerenveen

Heerenveen fikk i tillegg enda en nordmann i stallen like før overgangsvinduet stengtet.

Tidligere Stabæk-spiller Nicolai Næss (24), som nylig ble hentet fra Columbus Crew, fikk sin debut mot PSV Eindhoven i helga da han ble byttet inn for Kik Pierie.

I den kampen, som Heerenveen vant 2-0, storspilte både Ødegaard og Thorsby, hvor førstnevnte ble trampeklappet av banen etter en rekke lekre tekniske detaljer, mens sistnevnte fortsatte å dominere Heerenveens midtbane både med og uten ball.

Skøytebyen har blitt svært glad i norske fotballspillere.

- Norges rykte er bra i Heerenveen, som setter pris på norske spillere og mentaliteten vår. De har hatt suksesshistorier med norske og svenske spillere, så de har vel et bedre inntrykk enn nederlendere flest, sier Thorsby til Dagbladet.

I sommer mistet Streppel en fjerde nordmann til Ajax, kanttalentet Dennis Johnsen (19). I et intervju med Dagbladet forrige uke fortalte han om livet fra innsiden sammen med Edwin van der Sar og Marc Overmars, hvor han nå sammenliknes med Dennis Bergkamp og Jesper Grønkjær.

- Måtte komme meg vekk fra Ødegaard

Johnsen skulle gjerne ha spilt sammen videre med Ødegaard og Thorsby, men følte at han måtte takke ja da tilbudet fra selveste Ajax kom.

- Heerenveen-spillerne ville at jeg skulle bli og få spille for A-laget der. Martin Ødegaard og Morten Thorsby var likevel positive til Ajax-overgangen min. Det gikk greit for dem at jeg tok denne sjansen. Jeg måtte komme meg vekk fra de to så raskt som mulig. Det er bare tull med dem, sier han spøkefullt til Dagbladet og ler.

Som fersk Ajax-spiller har han sett sine tidligere lagkompiser, Morten Thorsby og Martin Ødegaard, herje for Heerenveen. Begge var på rundens lag i Nederland før landslagspausen, og Thorsby er utrolig nok toppscorer i den nederlandske toppdivisjonen.

- Morten er toppscorer nå og må bare holde det gående. Jeg er ikke overrasket. Han hadde en liten måltørke forrige sesong, men nå er han i gang igjen. Jeg tror han kan være toppscorer i et par kamper til, men vi kan jo håpe at det holder hele sesongen, sier Tørset Johnsen og smiler.

Heerenveen har tidligere også hatt en rekke andre nordmenn i stallen, som Christian Grindheim, Daniel Berg Hestad, Magnus Wolff Eikrem, Tarik Elyounoussi, Thomas Holm og André Hansen. Klubben er ikke uinteressert i å utvide denne lista i framtiden.