Line Andersen mot NRK

Sjefen ut mot Andersen: - Grovt forenklet

Sportsredaktør Egil Sundvor går rett i strupen på Line Andersen. Forteller om da han fikk meldinga med beskjeden «redaksjonen er knekt, det er krise».

OSLO TINGRETT: Rettssaken mellom Line Andersen og NRK fortsetter i Oslo Tingrett. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Line Andersens tidligere sjef og redaktør i NRK Sport, Egil Sundvor, vitner onsdag i saken mellom partene. Han har i flere tiår hatt lederstillinger i pressen, men startet i august 2016 som redaktør i NRK Sport.

På et innledende spørsmål om det er noe spesielt han har reagert på underveis i Andersens forklaring, går han hardt ut.

- En del av hennes historie er grovt forenklet. Jeg reagerer også på hennes versjon av hva som har skjedd når, sier Sundvor.

Redaktøren påpeker videre at ingen har rett til å være programleder på fulltid når man er ansatt som journalist, slik Andersen har vært.

- Jeg trenger Line

Sundvor innrømmer at temperaturen, dialogen og kommunikasjonen som har pågått mellom NRK og Andersen har vært krevende. Han nevner både samarbeidsutfordringer, manglende fleksibilitet og sykefravær som sentrale i konflikten.

- Det er i tillegg pakket inn i en kommunikasjonsform som gjør det vanskelig, sier Sundvor.

REDAKTØR: Sportsredaktør Egil Sundvor direktør for Marienlystdivisjonen i NRK, Vibeke Fürst Haugen, på vei inn i til rettssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
REDAKTØR: Sportsredaktør Egil Sundvor direktør for Marienlystdivisjonen i NRK, Vibeke Fürst Haugen, på vei inn i til rettssaken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Han legger likevel ikke skjul på at Andersen har vært en svært sentral del av NRKs sportsavdeling.

- Jeg trenger Line. Hun er en dyktig journalist og en dyktig programleder. Det var årsaken til at vi hadde møte, for å få ned sykmeldingsprosenten, sier sportsredaktøren.

- Ba om å få leder fjernet

Sundvor forteller at han raskt etter at han ble ansatt i 2016, ble oppmerksom på at det fantes konflikter der Andersen var involvert. Blant annet krevde hun sin nærmeste leder fjernet.

- Man kan ikke fjerne en leder bare fordi en ansatt ber om det, sier han.

Tirsdag kom det fram at flere i NRK-sporten hadde meldt ifra om alvorlig konflikt under VM i alpint i 2017 i St. Moritz.

- [Den nye redaksjonssjefen] rapporterer til meg at det er krevende arbeidsforhold rundt Line, men at de håndterer det. Jeg har ikke tall på hvor mange som meldte at de syntes Line var krevende. Men ingen ville stå fram, sier Sundvor.

Det ble i etterkant innkalt til et møte. En av tilbakemeldingene gikk på at Andersen hadde «klikket».

- Så er det tonen, kommunikasjonen. De som har jobbet med Line, sier at hun ikke justerer atferden. Det er ikke bra. Hvis du skal lage noe bra, må tillit ligge i bunnen, sier Sundvor.

- Så skal man ha respekt for at alle ikke er like gode som Line, som hun sier. Line ER flink, men hun har ikke sannheten om hva som er bra. Det er et samarbeid. Det kan ikke være sånn at én person sier at sånn skal det være, fortsetter redaktøren.

«Det er krise»

Det hele kulminerte på det katastrofale møtet i sjakkredaksjonen 30. oktober 2019, som endte med at Andersen ble fjernet fra skjermen.

Sundvor var ikke selv på møtet, men fikk en urovekkende melding fra møtet etter at Andersen hadde skjelt ut kollegene som «jævla idioter».

- Jeg fikk melding om at «du må komme ned, redaksjonen er knekt, det er krise».

Sundvor møtte blant andre den nye vaktsjefen i sjakkredaksjonen, som han understreker er svært dyktig.

- Han knekker, tårene renner, og han forteller at han ikke vil bli utsatt for Line. Hvis jeg tvinger ham til å jobbe med Line, går han ut døra, forteller redaktøren.

I oppfølgingssamtaler gjentok vaktsjefen at han måtte skjermes fra Andersen - som forble av skjermen under VM i fischersjakk og julesjakken.

DAG 1: Line Andersen forlater Oslo Tingrett etter første dag i rettssaken mellom henne og NRK. Video: Marie Røssland / Dagbladet TV. Vis mer

- Må gjøre det vi må

I tillegg til Sundvor har Vibeke Fürst Haugen, direktør for Marienlyst-divisjonen i NRK, inntatt vitneboksen på rettssakens andre dag. Hun redegjorde blant annet for hvordan hun opplevde at 47-åringen plutselig ble tatt av skjermen etter det katastrofale sjakkredaksjonsmøtet 30. oktober 2019.

- Jeg ble orientert [av sportsredaktør Egil Sundvor] om at Line var tatt av. Det var kritisk for innholdet - det var viktig at det ikke ble mer støy rundt sjakken, og vi måtte sikre et godt arbeidsmiljø, slik at vi kunne redde sjakksendingene, sier Haugen.

- Da må vi gjøre det vi må for at sendingene kommer på lufta, sier hun.

Ingen er programleder

Haugen understreker at alle involverte i prosessen må delta, slik at arbeidsmiljøet blir «trygt for alle».

- Det gjelder også Line, sier direktøren - med henvisning til at Andersen ikke deltok i konflikthåndteringen i etterkant av møtet, men at hun fikk motstridende meldinger fra ulike hold om dette.

Haugen framholder:

- Det eneste som har vært målet vårt, er at Line kan komme tilbake på jobb.

Hun slår også fast, som NRK tidligere har gjort, at ingen er ansatt som programleder; stillingsbeskrivelsen er «journalist».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer