Astmamedisin-bråket:

Sjefsgranskeren på plass

Men navnet er foreløpig hemmelig.

ARBEIDER INTENST: Langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad (i midten), arbeider med å sette sammen et sterkt faglig utvalg som skal granske norsk langrenn og praksisen rundt å medisinere utøvere. Her sammen med skipresident Erik Røste (t.v.) og generealsekretær Stein Opsal. Foto: NTB Scanpix
ARBEIDER INTENST: Langrennskomiteens leder, Torbjørn Skogstad (i midten), arbeider med å sette sammen et sterkt faglig utvalg som skal granske norsk langrenn og praksisen rundt å medisinere utøvere. Her sammen med skipresident Erik Røste (t.v.) og generealsekretær Stein Opsal. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Torbjørn Skogstad er leder i langrennskomiteen, og jobber for tida lange dager med å sette sammen utvalget som skal undersøke medisinbruken i norsk langrenn.

Debatten har rast etter at det framkom at utøvere uten astmadiagnose i enkelte tilfeller er blitt med medisiner som karakteriseres som astmamedisin.

Skiforbundet har bestemt seg for å sette ned en ekstern kommisjon som skal granske disse fire punktene:

  • Kartlegge rutinene vedrørende oppfølging og medisinering av utøvere.
  • Undersøke om det foreligger brudd på etiske retningslinjer for helsepersonell.
  • Vurdere om rutiner og praksis ligger innenfor idrettsmedisinsk praksis.
  • Vurdere om rutinene har vært fulgt i praksis.

- Det er disse punktene vi primært ønsker svar på. Men kommisjonen vil ikke få noe bundet mandat, og står selvsagt helt fritt til å gå inn i andre problemstillinger om de finner det ønskelig, sier Skogstad til Dagbladet.

Ferdig før sesongstart?

Skiforbundet ønsker at en undersøkelseskommisjon skal være ferdige med arbeidet og legge fram en konklusjon før langrennssesongen starter for alvor på Beitostølen i midten av november.

- Det hadde vært godt om dette arbeidet ble ferdig før Beitostølen så vi ikke drar med oss dette inn i sesongen, men viktigere er det at arbeidet blir utført med tilstrekkelig grundighet, sier Skogstad.

Leder på plass

Skogstad bekrefter at han vet hvem som skal lede utvalget, men ønsker ikke å gå ut med navnet.

- Det gjør vi når hele gruppa er på plass. Vi jobber intenst med det nå, å sette sammen et faglig sterkt utvalg der ingen medlemmer skal ha noen som helst binding til Skiforbundet eller norsk langrenn. Det er viktig for oss. Denne jobben skal gjøres av uhildede folk, sier Skogstad, som forsikrer at det vil bli internasjonale representanter i utvalget.

- Det skal i alle fall inn mennesker fra andre nordiske land, sier han,

Alle lederne i Skiforbundet som Dagbladet har snakket med, gir uttrykk for at de ser fram til å bli gransket. Mange av dem er også utålmodige etter å få arbeidet i gang.

- Det forstår jeg. Alle som er oppe i dette koket her ønsker svar.

- Og for å få de beste svarene, ønsker vi de beste folkene i utvalget. Dette er kapasiteter som ikke akkurat går rundt og sparker småstein til daglig. Det er litt jobb med å få dem fritatt for andre arbeidsoppgaver og koordinere arbeidet de skal gjøre for oss.

- Men jeg føler meg trygg på å komme i mål på dette, sier Torbjørn Skogstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer