Sjeik tok OL-gull

Leirduemesteren tilhører Dubais kongefamilie.

Ahmed al-Maktoum fra De forente arabiske emirater vant lerdueskyting dobbeltrap i dag. Det var landets første OL-medalje noensinne.

- Dette er vår første medalje, og så er det en gullmedalje. Vi tok oss inn i OL-historien gjennom hovedinngangen, jublet Ibrahim Abdulmalik Ali som er president i emiratenes OL-komité.

Mens naboen Qatar satser på å kjøpe seg medaljer ved å betale utenlandske stjerner godt for å bytte statsborgerskap, var emiratenes historiske medalje i høyeste grad hjemmelaget. Vinneren kan sette «sjeik» foran navnet sitt og tilhører Dubais kongefamilie.

Han er fetter av Mohammed al-Maktoum som er Dubais statsoverhode og en av verdens fremste eiere av galopphester. Ahmed valgte seg duer i stedet. Den tidligere squashspilleren begynte med konkurranseskyting som 34-åring. Seks år senere er han OL-mester i lerdueskyting.

Al-Maktoum ledet med seks poeng etter kvalifiseringen og bare økte marginen i finalen. Han traff 144 av 150 blinker i kvalifiseringen og 45 av 50 i finalen. Dermed fikk han poengsummen 189 og vant med ti poeng.

Han lå an til verdensrekord inntil gullet var sikret. Da bommet han noen ganger og måtte nøye seg med tangering av den olympiske rekorden. Han kysset hagla, omfavnet treneren og svøpte seg i flagget.

Rajyavardhan S. Rathore fra India fikk sølv med 179 poeng og Wang Zheng fra Kina bronse med 178.

(.NTB)

HISTORISK:</B> Ahmed al-Maktoum til topps, flankert av sølv- og bronsevinnerne Rajyavardhan S. Rathore og Wang Zheng.