Sjekk den framgangen!

Sjur Røthe hopper som aldri før.

IKKE RART HAN SMILER: Sjur Røthe har hatt enorm framgang på testene han har gjort i høst, selv om en øyebetennelse legger en demper på sesongsstartsoptimismen.  Foto: Hans Arne Vedlog  /  Dagbladet
IKKE RART HAN SMILER: Sjur Røthe har hatt enorm framgang på testene han har gjort i høst, selv om en øyebetennelse legger en demper på sesongsstartsoptimismen. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

BEITOSTØLEN (Dagbladet): Det siste han gjorde forrige sesong var å spurtslå Dario Cologna etter 50 lange kilometer i Holmenkollen, men til tross for karrierens største seier sier ikke Sjur Røthe seg fornøyd. 

Langt i fra. 

Før fredagens sesongstart på Beitostølen har Røthe lagt ned timesvis i å utvikle spurten enda mer. Og testresultatene viser i hvert fall framgang. 

- Det gjenstår å se om de ti centimeterne jeg hopper høyere har noe å si i en sprint eller en langrennsavslutning. Det får man se når vi får startnummer på brystet, sier Røthe avventende til Dagbladet. 

Bratt læriingskurve
Litt av usikkerheten rundt hva det faktisk betyr kommer av at Røthe ikke har trent spenst siden han var junior. Det begynner å bli en del år siden, altså.

- Det er jo sånn med nye ting man begynner med, det merker man uansett hva slags nivå man er på, at læringskurven kan være ganske bratt. Sånn har det vært for min del med spensten, sier han.
 
Det er med andre ord god grunn til å være optimistisk før en ny langrennssesong, men Sjur hadde ikke vært Sjur om det ikke hadde vært et skjær i sjøen. 

- Nå har jeg et øye som ikke er bra, men utenom det er vel det meste bra, sier han. 

Går renn likevel
Ikke bra, er en mild underdrivelse. Regnbuehinnebetennelsen han har pådratt seg på høyre øye er både smertefull og under legebehandling. 

- Jeg ser bra på venstre, så det går bra det, ler han. 

Ulempen med en sånn type betennelse er at han egentlig ikke skal trene så hardt. Dermed blir det jo litt kinkig å gå renn også, og åpningsrennene er som kjent to dager unna. 

Men han kommer til å gå. 

- Det blir nok skirenn til helgen, ja. Blir det verre av det får jeg ta en ny vurdering, men jeg må i hvert fall prøve meg fram. Nå får jeg komme meg gjennom tredve kilometer, så får jeg ta det derfra. 

Handler om følelse
Hittil har i det minste alt gått som planlagt. Ryggproblemene han har slitt med i årevis er delvis under kontroll, og testresultatene viser altså stor framgang på det området han virkelig skal ha bedring på. 

Uten at det betyr all verden, skal vi tro Sjur selv. Han har ingen tro på at test- og målingsregimet sier noe om hvordan skirennene til vinteren blir. Ingen renn er like, det handler om følelsen der og da. 

Da blir ti centimeter mer spenst ikke helt avgjørende foran sesongåpningen heller. 

- Jeg bryr meg ikke så veldig mye om testresultater, men når det kommer til skirenn betyr jo resultatet alt, sier Røthe til Dagbladet. 

• Sesongåpningen på Beitostølen åpner med ti og femten kilometer klassisk for damer og herrer fredag. Det er renn lørdag og søndag også.