Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjekk den tabellen! - Utrolig jevnt

Midt i den russiske gullkampen har vi en nordmann: Mathias Normann.

SKILLER ETT FATTIG POENG: Det er veldig jevnt i toppen av russisk fotball, hvor Mathias Normann og Rostov kjemper om ligagull. Foto: NTB Scanpix
SKILLER ETT FATTIG POENG: Det er veldig jevnt i toppen av russisk fotball, hvor Mathias Normann og Rostov kjemper om ligagull. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Norge - Spania lørdag 20.45.

ULLEVAAL (Dagbladet): Januar i år kom meldingen om at landslagsaktuelle Mathias Normann (23) var ferdig i Premier League-klubben Brighton og hadde skrevet under for russiske Rostov.

23-åringen hadde blitt utålmodig etter at han aldri fikk sjansen i Brighton, og lot ikke sjansen går fra seg dra Rostov banken på døra.

- Egentlig var det en læringsperiode for min del, det er det jeg sitter igjen med nå. Det var selvfølgelig vanskelig å komme seg inn i A-stallen i Brighton. Vi hadde først og fremst en trener som ikke er så glad i unge spillere. Jeg ser jo nå som de har byttet trener, at det er flere som får muligheten. Det er ikke noe jeg tenker på, jeg har det fint, sier Normann, som ikke angrer på at han dro fra England.

For han har opplevd en eneste stor opptur siden han dro til Russland.

- Ja, absolutt. Jeg kom dit og fikk klar beskjed med en gang hva jeg var god på og hva jeg var dårlig på og hvilken rolle jeg skulle få og hva som måtte gjøres. Nå ser det veldig bra ut. Jeg bare hører på treneren, holder kjeft og jobber hardt, sier Normann til Dagbladet.

- Betyr mye

Den gode formen han har vist i år har sikret den allsidige midtbanespilleren en plass i Lars Lagerbäcks landslagstropp. Han fikk landslagsdebuten med et kvarter på tampen mot Malta.

I forbindelse med Norges kvalikkamper mot Spania og Romania lørdag og tirsdag, er 23-åringen nå på sin andre landslagssamling. Det er ikke hverdagskost.

- Jeg skal iallfall bli vant til det og prøve å bli her inne. Det var godt å få debutert, sier Normann, og setter ord på følelsene etter debuten:

- Det er selvfølgelig en bra og artig opplevelse. Det betyr så klart utrolig mye å få spille med flagget på brystet og representere landet sitt. Så det er bare positivt.

Lite oppmerksomhet

Normann har blant annet blitt skrytt opp i skyene av nevnte Lagerbäck.

- Vi føler ikke at han får så mye oppmerksomhet i Norge, men han er toneangivende på et bra russisk lag i en bra liga. Se på pasningen i den forrige kampen. Det er en pasning som er fullt på høyde med Ødegaard, uttalte Lagerbäck tidligere i måneden.

En annen som mener Normann får for lite oppmerksomhet her hjemme er agenten hans Imad El Hammichi, som la ut video av den målgivende pasningen med kommentaren:

«Mathias leverer en suveren kamp og assist i verdensklasse! Banens beste. Ikke et ord i media. Hadde det vært Ødegaard så hadde dere vært i ekstase. Hyklere.»

Etterpå presiserte agenten det han hadde skrevet slik:

«PRESISERING: mitt poeng her er at jeg mener at dersom dette var en annen spiller, i en annen liga, så ville dette bli hausset opp i større grad. Jeg synes russisk fotball undervurderes, og at man også burde omtale Mathias, som er norsk landslagsspiller, sine prestasjoner.»

- Det har jeg ikke fulgt med på. Jeg er ikke på Twitter, sier Normann til Dagbladet når emnet tas opp.

- Føler du at du får nok oppmerksomhet her hjemme?

- Jeg tenker ikke så mye over det, det gjør jeg ikke. Men når jeg får oppmerksomhet her, så setter jeg så klart pris på det. Man vil så klart bygge et navn i landet man er fra og representerer. Men det er ikke noe som påvirker meg eller noe jeg står her og sier: «Jo, gi meg mer, gi meg mer». Det har ingenting å si.

KRITISK: I et eksklusivt intervju med svenske Expressen går Zlatan Ibrahimovic til angrep på landslagssjef Janne Andersson. Video: Expressen. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Utrolig jevnt i toppen

Det er bare ett fattig poeng som skiller de fem øverste lagene i russisk liga. Rostov ligger på andreplass med 26 poeng på 12 kamper. Den samme poengsummen har Lokomotiv Moskva, Krasnodar og Zenit, mens CSKA Moskva har 25 poeng.

- Det er utrolig jevnt, men jeg føler det burde være det også. Det er mange gode lag. Du har Lokomotiv og Zenit i Champions League og CSKA og Krasnodar. Spartak har jo slitt litt, men de er som regel bra. Egentlig er det bare artig, det skal jo være litt kamp der oppe, sier Normann.

- Jeg tenker at vi burde fortsette slik vi gjør nå. Vi har et utrolig bra lag nå og om vi holder folk skadefri og trener godt, så tror jeg det blir en spurt helt inn. Det er mange gode lag, men vi har en bra sjanse, mener 23-åringen.

Rostov-na-Donu er en millionby i sørvestlige Russland i nærheten av grensen til Ukraina. Det er blant annet to svenske og en islandsk spiller i stallen.

- Jeg trives kjempegodt. Det er mange fra Skandinavia som spiller i Rostov og har kjempegod kontakt med dem. Det er ikke noen gjenger i laget heller, alle går overens og det føles som en familie. Så det er kjempefint der. Det er en fin by, fine folk, bra fans, bra restauranter og mat, og det er ingenting å klage på, sier Normann.

- Hva gjør du på fritida?

- Jeg restituerer så mye jeg kan. En god soldat hviler når han kan. Jeg spiller litt Fortnite (et dataspill, journ.anm.), er ute med kompiser og venner og spiser på restaurant.

Det er lett å skjønne hvorfor han ikke angrer på at han dro til Russland. Som han selv sier:

- Nei, det går ikke an.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling