UTROLIG FOVANDLING: Roma har gått fra å slippe inn fjerde mest mål (56), til å slippe inn desidert minst mål (1). Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO/NTB Scanpix
UTROLIG FOVANDLING: Roma har gått fra å slippe inn fjerde mest mål (56), til å slippe inn desidert minst mål (1). Foto: EPA/DANIEL DAL ZENNARO/NTB ScanpixVis mer

Sjekk den utrolige forvandlingen til Totti og co.

- Det er noe av det råeste jeg har opplevd, sier ekspert.

(Dagbladet): AS Roma satte i helga ny Serie A-rekord da de slo Udinese 1-0 på bortebane. Det italienske storlaget ble den første klubben som vinner de ni første kampene i Serie A. Juventus klarte riktignok samme bragd i 2005-06-sesongen, men det er ikke gjeldende da Juventus ble strippet for tittelen som følge av den omfattende kampfiksingsaken.

Roma har sluppet inn smått utrolige ett mål på de ni første kampene, og står med en målforskjell på 23-1. Det er i tillegg bare Inter som har scoret like mange mål som hovedstadslaget.

NY MANAGER: Rudi Garcia tok over Roma i sommer etter fem sesonger i franske Lille. Foto: EPA/ETTORE FERRARI/NTB Scanpix
NY MANAGER: Rudi Garcia tok over Roma i sommer etter fem sesonger i franske Lille. Foto: EPA/ETTORE FERRARI/NTB Scanpix Vis mer

- Jeg er helt vanvittig imponert. Det er noe av det råeste jeg har opplevd siden jeg startet å jobbe med italiensk fotball i 2007. De har feid Inter av banen på Meazza. De slo Lazio i derbyet. Og de slo Napoli nylig. Det er bare Fiorentina og Juventus der oppe i toppen som de ikke har møtt. Folk kan ikke snakke om et lett kampprogram, sier Espen Ween, som blant annet kommenterer italiensk fotball på C More.

Stor forandring I fjor slapp Roma inn 56 mål - noe som var fjerde mest av samtlige lag i Serie A. Det var bare bunnlagene Siena og Pescara, i tillegg til Inter som slapp inn flere mål. Ween har sett litt nærmere på årsakene til den store forandringen.

- Det ene er at i sommer var det stille rundt Roma i forhold til den sinnsyke «buzzen» det var rundt laget da Zeman tok over i fjor (manager Zdenek Zeman, journ.anm.). De har fått jobbe i fred og ro nå. De har også fått inn viktige spillere i forsvar, i tillegg til en stabil keeper. Stekelenburg var på sitt beste grei i fjor, Roma hadde et forferdelig keeperproblem. Di Sanctis ble kjøpt for rundt 500 000 euro. Selv om han er 36 år er ikke det noen alder for en keeper. Han har en råskap og en vinnerskalle. Så fikk de også Maicon inn, du skal ikke undervurdere det å få inn en vinner der. Maicon på sitt beste er en meget god høyreback. Men den store nøkkelen er etter min mening Benatia. Han har vært fantastisk god og limer sammen forsvaret. Han gjør en spiller som Leandro Castan til en dobbel så god spiller enn hva som var tilfellet i fjor, sier Ween.

VIKTIG KJØP: El Mouttaqui Benatia er limet som holder forsvaret til Roma sammen. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix
VIKTIG KJØP: El Mouttaqui Benatia er limet som holder forsvaret til Roma sammen. Foto: REUTERS/Tony Gentile/NTB Scanpix Vis mer

Kommentatoren peker også på at klubben har funnet gull på overgangsmarkedet, og solgte unna spillere som de fikk mye penger for.

- Det er kjempe business å få 32 millioner for Marquinhos av Paris Saint Germain. Benatia kosta rundt 13 millioner euro, som er ca en tredjedel av prisen til Marquinhos. Benatia er vel så god som han i dag. Marquinhos kan med tiden bli en av verdens beste. Det overrasket meg at Benatia har blitt så god i Roma. Han har spilt i en trebackslinje i Udinese, så gjør han det så bra i en firebackslinje i Roma, sier Ween.

Ny manager I tillegg til Marquinhos solgte Roma blant annet Erik Lamela til Tottenham for 30 millioner pund, og Dani Osvaldo til Southampton. Klubben hentet også en ny manager i franskmannen Rudi Garcia, som hadde fem sesonger i franske Lille bak seg. Zdenek Zeman fikk sparken i februar.

- Garcia er en helt annen type enn Zeman. Det virker som han har fått garderoben på sin side. Han rendyrker en 4-3-3 variant som funker utrolig bra. Zeman foretrakk også 4-3-3, så spillermaterialet var allerede der. Noe av det første jeg merket meg ved Garcia var at han sa: «Du spiller ikke derby, du vinner derby». Han er også en rolig person, sier Ween.

I FORM IGJEN: Maicon fikk det ikke til i Manchester City, men i Italia er han alltid en suksess. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix
I FORM IGJEN: Maicon fikk det ikke til i Manchester City, men i Italia er han alltid en suksess. Foto: REUTERS/Alessandro Bianchi/NTB Scanpix Vis mer

Det er flere eksperter som mener at Roma har en tropp som på sikt ikke vil være i stand til å kjempe om ligagull denne sesongen. Det er ikke Ween så sikker på.

- Har tenkt tanken selv også. Nå er Totti skadet, selv om det ikke er lenge han er ute. Gervinho er også skadet. Framover er det ikke så galt, men bakover er det verre. Om en eller to i midtforsvaret blir skadet er det en unggutt og Burdisso som står klar til å ta over. Framover har du for eksempel en Destro som ikke har spilt enda i år. Han har vært skadet, men har det definitivt i seg. Kantene er heller ikke så gale. Nå begynner jo karanter å komme snart. Men den starten de har fått, og de kampene de har framover med Chievo, Torino, Sassuolo og Cagliari, så skjønner du selv om du ikke følger Serie A at det er lag Roma bør slå. Vinner de mange kamper der så blir det vanskelig for de andre topplagene å holde følge, sier Ween.

SOLGTE TALENT: Marquinhos gikk til PSG for rundt 32 millioner pund. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE/NTB Scanpix
SOLGTE TALENT: Marquinhos gikk til PSG for rundt 32 millioner pund. Foto: AFP PHOTO / FRANCK FIFE/NTB Scanpix Vis mer

Etter et kvarter med prating kommer Ween plutselig på at han ikke har snakket om Roma-legende Francesco Totti ennå, og det oppsummerer på en fin måte at det er flere spillere som har tatt et virkelig tak denne sesongen.

- Det kan være en ny gullalder på gang i Roma, avslutter Ween.

NY HØST: Gervinho har til tider storspilt for Roma denne sesongen etter overgangen fra Arsenal. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/NTB Scanpix
NY HØST: Gervinho har til tider storspilt for Roma denne sesongen etter overgangen fra Arsenal. Foto: AP Photo/Alessandra Tarantino/NTB Scanpix Vis mer