Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjekk håndballjentenes utrolige suksesshistorie

Tallene som lover godt for ny OL-finale.

FLAGGET TIL TOPPS: Else Marthe Sørlie og resten av jentene feirer OL-gullet i Beijing. Russland ble slått 34-27. 
Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX
FLAGGET TIL TOPPS: Else Marthe Sørlie og resten av jentene feirer OL-gullet i Beijing. Russland ble slått 34-27. Foto: CORNELIUS POPPE / NTB SCANPIX Vis mer

• Følg Norges semifinale mot Sør-Korea i håndballstudio klokka 18!

LONDON (Dagbladet): Det norske kvinnelandslaget slo gjennom med bronse i VM i 1986. Det var den første av 20 mesterskapsmedaljer. I dag kan de sikre nummer 21.

I kveld spiller nemlig håndballjentene sin 23. semifinale på 28 mesterskap - eller 27 om vi ser bort fra OL i Athen der Norge ikke var kvalifisert. Og kanskje enda mer imponerende: 15 av de 23 semifinalene har endt med seier.

OVERLEGENT: Norge vant enkelt 34-22 over Frankrike i fjor og tok hjem VM-pokalen. Foto:  (AP Photo/Andre Penner)
OVERLEGENT: Norge vant enkelt 34-22 over Frankrike i fjor og tok hjem VM-pokalen. Foto: (AP Photo/Andre Penner) Vis mer

Det norske håndballandslaget for kvinner har vært medaljegrossist helt siden «bronsejentene» fra VM i 1986 under ledelse av Sven-Tore Jacobsen i 1986.

Marit Breivik, som er i London som Olympiatoppens hovedcoach for lagidretter, var hovedtrener for håndballjentene i 18 sluttspill fra 1994 til 2008. Hun mener det er flere grunner til at prestasjonene har vært så stabilt gode gjennom snart 26 år.

- Det har hele tiden vært en overordnet målsetning om å kjempe om medalje. Og så har det vært veldig grundige prosesser på hva som skal til for å nå det nivået. Dermed er det utviklet en kunnskap og en kompetanse på hva som skal til. Og spillerne har blitt veldig sterkt involvert, så de selv har forstått hva som skal til.

Kontinuitet og kompetanse Breivik trekker også fram kontinuitet både på leder- og spillersiden.

BANKET SÖTA BROR: Camilla Herrem (t.v.) og Linn Kristin Riegelhuth tar seg en sving etter EM-seieren i 2010 mot Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
BANKET SÖTA BROR: Camilla Herrem (t.v.) og Linn Kristin Riegelhuth tar seg en sving etter EM-seieren i 2010 mot Sverige. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- De spillerne som har blitt gode har holdt på lenge. Og når spillerne har opplevd ting én gang, har de lyst til å oppleve det flere ganger. De som har vært med på å vinne før, er veldig motivert og trigget, sier hun.

Hele tiden har apparatet rundt laget også vært villige til å hente inn kompetanse utenfra.

- I de årene Sven-Tore Jacobsen var sjef hentet han inn kompetanse. Han hadde med seg medtrenere og ressurspersoner. Allerede da var det et støtteapparat på 10-11 personer rundt laget, sier Breivik.

GULLSMILET: Marit Breivik feirer EM-gullet i 2008. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET.
GULLSMILET: Marit Breivik feirer EM-gullet i 2008. Foto : Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Hun synes det er vanskelig å måle de forskjellige mesterskapene opp mot hverandre og velge ut favoritter, men det første gullet var spesielt.

- Når man har ambisjonen om å klatre helt til topps, som var en av motivasjonskildene mine da jeg tok over laget i 1994, så var jo den første gullmedaljen i 1998 veldig stas. Og når vi greide å «knekke» den på hjemmebane i 1999, så var jo det også stort. Men du er så veldig i nuet når du holder på, så det å klare å gjenta å være i medaljekampen, det har vært det viktigste sånn resultatmessig.

Har sluppet generasjonsskifte Det er flere kontinuitetsbærere på dagens landslag også. Blant dem er lagets eldste spiller, Kari Mette Johansen (33). Hun tror også erfaring og rutine i troppen er en viktig faktor for mange år med suksess.

- Det er mange av oss som har vært med i mange år nå. Og man spiller på seg erfaring. Og så har man vært flinke til å få inn nye spillere underveis, så de får erfaringen med å spille mesterskap. Det er viktig at rekrutteringen er en del av det, sier hun.

REN GLEDE: Gro Hammerseng viser hvor godt det var å slå Danmark 27-25 i EM-finalen i 2004. 
Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET.
REN GLEDE: Gro Hammerseng viser hvor godt det var å slå Danmark 27-25 i EM-finalen i 2004. Foto: Bjørn Langsem/DAGBLADET. Vis mer

Også keeper Katrine Lunde Haraldsen trekker fram at man har klart å fornye laget fortløpende.

- Trenerne har vært flinke til å rekruttere inn spillere hele tida, slik at man får en sirkulasjon i spillertroppen. Da slipper man at man plutselig må ha et generasjonsskifte som gjør at man ikke kvalifiserer seg til mesterskap. Men det er også en vanskelig balansegang å holde toppnivået om man bytter for mye.

OL er størst Også for spillerne henger OL-gullet for fire år siden høyt.

- Det sterkeste minnet er OL-gullet fra Beijing. Men i alle mesterskap er man der «her og nå», og da er det det viktigste. Så får man heller tenke tilbake på de gode opplevelsene etter at man legger opp, sier Johansen.

SOM EN MUR: Heidi Tjugum storspilte mot Romania i Sydney-OL 2000. Norge endte opp med bronse. Foto: JAN L. DAHL
SOM EN MUR: Heidi Tjugum storspilte mot Romania i Sydney-OL 2000. Norge endte opp med bronse. Foto: JAN L. DAHL Vis mer

- Det er alltid spesielt med OL, men jeg synes også det var veldig spesielt med VM-gullet i fjor. Og selvfølgelig det første gullet du får, og første gang du føler at du har vært med å bidra til at laget skal lykkes, sier Lunde Haraldsen.

* Norge spiller semifinale mot Sør-Korea klokka 18.00 i kveld.

* Finalen spilles lørdag klokka 21.30, bronsefinalen klokka 18.00 samme dag.

SØLV: Landslagstrener Sven-Tore Jacobsen ledet Cathrine Svendsen og resten av OL-jentene til sølv i Barcelona 1992. Foto:  Ole Chr. Thomassen/Dagbladet
SØLV: Landslagstrener Sven-Tore Jacobsen ledet Cathrine Svendsen og resten av OL-jentene til sølv i Barcelona 1992. Foto: Ole Chr. Thomassen/Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media