VANLIG SYN: Etixx-Quick-Steps Mark Cavendish (i midten) slår nesten alltid Alexander Kristoff i spurt. Her etter Kuurne-Brussel-Kuurne i mars. Elia Viviani ble nummer tre. Foto: REUTERS / Eric Vidal / NTB Scanpix
VANLIG SYN: Etixx-Quick-Steps Mark Cavendish (i midten) slår nesten alltid Alexander Kristoff i spurt. Her etter Kuurne-Brussel-Kuurne i mars. Elia Viviani ble nummer tre. Foto: REUTERS / Eric Vidal / NTB ScanpixVis mer

Sjekk Kristoffs elendige tall mot Cavendish

- Jeg må være litt heldig for å slå ham.

AMIENS (procycling.no): Det er snart tre år siden Alexander Kristoff spurtbeseiret Mark Cavendish for aller første gang.

Det skjedde på en våt og tung dag i Odense under Danmark rundt.

- Jeg fikk et bra opptrekk fra to lagkamerater. Vi kjørte så fort i svingene at jeg holdt på å velte. Cavendish kom litt bakpå, og jeg fikk nok en ekstra framskutt posisjon foran spurten, sier Kristoff til procycling.no i Frankrike.

Det er ingen selvfølge at 28-åringen utmanøvrerer den hissige briten i spurten.

procycling.no har gått igjennom duellene tilbake til 2012. Av 26 rene oppgjør om etappeseirer eller klassikere, har briten gått seirende ut av 20 av dem.

Den siste av dem under Tour de France-etappen i Amiens.

Altså går det mer enn tre dueller mellom hver gang nordmannen vinner.

Trenger flaks mot Cav Og det er ikke bare britens hurtighet og akselerering som gjør ham vanskelig å slå.

Hans evne til å bytte hjul og manøvrere seg mellom ryttere på små flater, er både risikofylt og effektiv.

Dessuten nyter han godt av å ha et av de aller beste spurtopptrekkene i bransjen rundt seg.

- Cavendish er raskere enn meg, og det har jeg egentlig alltid hevdet. Jeg må være litt heldig om jeg møter ham mann mot mann. Likevel føler jeg at jeg har nærmet meg litt de siste årene, sier Kristoff til procycling.no om tallenes tale.
 
Alderen tynger Cavendish Katjusja-rytterens fornemmelse bekreftes at tallene procycling.no har hentet inn.

De siste to sesongene har nordmannen vunnet tre dueller. Cavendish måtte benytte onsdagens etappe til å utlikne.

- Da kan det være at min følelse av at han er litt tregere stemmer. Men han er fortsatt en klassespurter. Han har et bra lag rundt seg, erfaring og har vunnet 25 etappeseirer i touren. Han vet hva som skal til.

Spurtstjerner har ry for å være litt hete i toppen, og er ikke nødvendigvis bestevenner i kampens hete.

Det fikk Kristoff erfare under fjorårets Tour de France.

Sammenliknet med Luis Suarez Presset på skuldrene til Cavendish var enormt under åpningshelga i Yorkshire og Harrowgate, som for øvrig er morens hjemsted.

Det gikk ikke bedre enn at folkehelten, desperat etter seieren, endret sin bane på oppløpet, og endte opp med å rive med seg Simon Gerrans i fallet.

- Luis Suarez (fotballspilleren, vår anm.) ble utestengt for å bite noen på banen, og for meg virket det som han krasjet med overlegg, sa Kristoff til cyclingnews.com.

I ettertid truet Cavendish med å saksøke nordmannen for ærekrenkelser.

- Jeg følte aldri at det var noen stor konflikt. Det ble kanskje blåst litt opp, fordi det skjedde under touren og med all pressen som er der. Vi har skværet opp, begge har bedt om unnskyldning, sier han i dag.
 
- Toppfart eller styrke Søksmålet er altså stoppet, men om man skal sykkelrytteren Cavendish må de noe helt spesielt til.

Den 1.75 centimeter lange og 70 kilo lette rytteren er omtrent bygd for massespurter.

- Han er en veldig god sprinter. Kanskje en av tidenes beste. Han er liten og har en kropp som innbyr til å kjøre fort på sykkel. Han har korte bein og kommer lavt ned. Det gir ham en fordel mot meg. Du får ikke så mye nytte av å ligge i dragsuget bak ham, heller.

- Selv om du har hjulet hans, er det ikke nødvendigvis noen stor fordel. Han har et veldig bra "kick" og har bedre akselerasjon enn meg, så jeg må ta ham på toppfart eller på generell styrke, avslutter Kristoff.

I skyggen av Greipel Total mangel på lagkamerater rundt seg gjorde at 28-åringen fra Stavanger var nødt til å prøve en skikkelig langspurt i Amiens.

Det fungerte ikke.

Sidevindsetappen på dag to av touren ga fornyet håp om at taktikken kan fungere.

Der stivnet Cavendish skikkelig på oppløpet, og endte i stedet opp med å forære trøya til Fabian Cancellara. Verken den arge briten eller Katjusja-rytteren har opplevd å stå på toppen av podiet i årets ritt.

Det har derimot André Greipel som allerede virker utilnærmelig i kampen om poengtrøya.

- Greipel virker skikkelig sterk, men jeg tror det er mulig å slå ham, sier Kristoff på karakteristisk vis.

Den neste sjansen kommer i Le Havre, før en av tourens siste rene massespurter før paradeetappen mot Paris, finner sted i Fougerés fredag.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!