Sjekk resultatene. Alle slår alle i Premier League. - En spesiell sesong

Hvis poengsnittet fortsetter vil ligavinneren få mindre enn 80 poeng.

ÅPEN LIGA: West hams Diafra Sakho setter ballen forbi Manchester City-keeper Joe Hart. London-laget er et eksempel på en klubb som tidvis slår de beste lagene, og taper mot mindre gode lag. Foto:
Reuters / Phil Noble / NTB Scanpix
ÅPEN LIGA: West hams Diafra Sakho setter ballen forbi Manchester City-keeper Joe Hart. London-laget er et eksempel på en klubb som tidvis slår de beste lagene, og taper mot mindre gode lag. Foto: Reuters / Phil Noble / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Årets utgave av Premier League ser ut til å bli rekordjevn. Etter 14 spilte kamper er det to små poeng som skiller de fire øverste lagene i divisjonen.

Det er Manchester City og overraskelseslaget Leicester som har tatt flest poeng til nå, med et gjennomsnitt på 2,07 poeng per kamp. Hvis det snittet fortsetter vil klubbene ende på 78,7 poeng ved sesongslutt. I så fall vil det være den laveste poengsummen til en Premier League-mester på nesten 20 år.

- Det sier at ingen ser ut til å ha lyst til å vinne Premier League, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet med latteren løst.

- På den litt mer alvorlige siden så handler det vel om mangel på stabilitet hos de beste lagene i England. Manchester City og Arsenal uten skader er to solide lag. Men de tåler ikke å miste to-tre nøkkelspillere, da er de langt mer ordinære lag. Jeg føler vel i år at det var de to vi kunne sette ekstra krav til, sier Alsaker.

- Mysterium Alsaker peker på at Manchester United svekket seg offensivt i sommer, mens Liverpool har fått ny manager. I tillegg har Chelsea underprestert til de grader etter at de vant ligaen med stor margin forrige sesong.

- Chelsea er jo det store mysteriet. Der er vi ikke i nærheten av å skjønne hva som skjedde. De har et mannskap som kunne hatt et høyere poengsnitt. Men selv med høyere poengsnitt mangler vi gylne årganger i engelske Premier League-lag. Seks, åtte, ti år tilbake var det bedre lag relativt sett. Arsenal og United hadde årganger som var blant de beste i Europa. Chelsea har også vært der jevnt og trutt de siste ti åra, sier Alsaker.

TV 2-kommentatoren mener fortsatt det er tidlig i konkludere med noe denne sesongen. Da det bare er spilt 14 kamper i ligaen.

- Det er bare desember. Det svinger i løpet av en sesong. Jeg vil tro at ett eller flere lag vil få en stabil periode på et tidspunkt. Først og fremst City. Hvis de får orden på laget. De har styrket seg før sesongen. De har vært fornuftige offensivt. Sterling og De Bruyne er geniale kjøp. Så kan du si at det ikke er helt trygt bak i forsvaret, men det skal holde til å gå ubeseiret gjennom 10—15 kamper. Det har de kapasitet til, sier Alsaker.

Høyere snitt Arsenal tok gullet i 1997/98-sesongen med 78 poeng. 13 av klubbene som har vunnet ligaen siden har tatt 85 poeng eller mer. Hele fem av dem bokførte 90 poeng eller mer i løpet av kampanjen.

Engelske Independent har regnet på at den gjennomsnittlige poengsummen for ligavinneren siden Premier League ble utvidet fra 18 til 20 lag i 1995, er 85,7 poeng.

Tilhengere som elsker engelsk fotball har ofte brukt som argument at i Premier League kan alle lag slå alle. Denne sesongen har ikke akkurat gitt disse tilhengerne mindre grunn til å holde på argumentet.

West Ham er et godt eksempel. The Hammers har slått klubber som Arsenal, Manchester City og Liverpool på bortebane denne sesongen. Samtidig som London-laget har tapt mot Bournemouth og Watford.

Alle slår alle Daily Mail har laget en grafikk som viser akkurat dette. At alle kan slå alle i Premier League. Ringen sluttet da Sunderland slo Crystal Palace 1—0 på bortebane nylig.

- Hele tiden sies det at avstanden til de beste øker, så er det ikke slik. At det er et hav ned til resten. Så viser seg at det ikke er så enkelt. «Middelklassen» har blitt mer kjøpevillige. De skaffer seg gode spillere, sier Alsaker.

- Det er blitt en spesiell sesong på alle måter. Men det gjør det enda mer gøy, sier kommentatoren.

Dimitri Payet (West Ham), André Ayew (Swansea), Jamie Vardy (Leicester) og Riyad Mahrez (Leicester) og er bare noen eksempler på spillere som har blomstret denne sesongen, på lag som normalt ikke kjemper i toppen. Det har vært med på å gi storklubbene trøbbel innledningsvis - særlig på bortebane.

- Det er veldig interessant at bortelagene vinner kampene. Lagene med minst ballbesittelse vinner hele veien. Det er åpenbart en ny trend. Leicester og Liverpool er eksempler på lag med kontringsstyrke. West Ham kan du se på i de store kampene. Så der har det skjedd noe. Det rammer de ballbesittende lagene, sier Alsaker.

Mange i gullkampen Alsaker mener Leicester «umulig kan vinne ligaen» denne sesongen. Ellers er han åpen for at lag som Tottenham og Liverpool med flyt kan kjempe helt inn.

En annen som heller ikke har tro på årets store overraskelseslag er tidligere Arsenal-spiller Thierry Henry. Han mener fem klubber vil kjempe om edelt metall.

- Jeg mener at klubbene som vil kjempe om gullet er Manchester United, Manchester City, Arsenal, Tottenham og kanskje Liverpool, skriver Thierry Henry i sin The Sun-spalte.

- Chelsea bør ikke engang være med i diskusjonen. Hvis de kommer tilbake blant topp fire vil ikke det vise mer enn hvor svake topplagene er, skriver Henry.

Den tidligere Arsenal-legenden avskriver dermed Chelsea, som har fått en katastrofal start på sesongen. Arsenal-manager Arsène Wenger deler ikke det synet.

- Matematisk kan du ikke avskrive Chelsea, selv lagene i bunnen er med i kampen, sier Wenger ifølge Arsenal offisielle hjemmeside.

- Det er så vanskelig. Det er så tett og jeg ser ikke på tabellen lenger fordi det er så veldig, veldig jevnt, sier Wenger videre.