Sjekk skadelaget til City: - Som å miste Messi og Suarez

- Mareritt for klubben.

 SKADET:  Både Lionel Messi og Sergio Agüero er nå ute med skader. Sistnevnte er bare en av en lang rekke City-spillere som er på sykestua. Foto: AFP/NTB Scanpix.
SKADET: Både Lionel Messi og Sergio Agüero er nå ute med skader. Sistnevnte er bare en av en lang rekke City-spillere som er på sykestua. Foto: AFP/NTB Scanpix.Vis mer

(Dagbladet): Manchester City har startet Premier League-sesongen strålende med 18 poeng på åtte kamper som betyr serieledelse. Fansens håp om at pokalpusserne på Etihad Stadium skal få et nytt trofé å gnikke på i mai neste år har økt betraktelig.

Mange PL-entusiaster er nok enig i at City til tider har vært overbevisende. De lyseblå er blant lagene som har sluppet inn færrest (7) og skåret flest (19).

- City har startet bra, hatt fem suverene kamper og vært det beste laget, sier TV 2-kommentator Øyvind Alsaker til Dagbladet.

Med dette i betraktning er det god grunn til å tro at Pellegrino og Citys supportere kan rette blikket fremover og si seg fornøyd med en ganske god start på PL. Det kan dem jo, men så var det disse landslagsoppholdene som har satt flere store skår i gleden. Pausen trenere elsker å hate. Pausene den aller mest engasjerte PL-fansen kun gleder seg til er over.

Her har City-laget virkelig fått kjenne hvor smertefull denne perioden kan være.

Mannefall Sergio «Kun» Agüero var førstemann ut. Argentineren fikk strekk da han spurtet mot Equador natt til lørdag. Superspissen som endelig hadde funnet målformen er ute frem til matchen mot Aston Villa 8. november - minst. Det skulle gå under 24 timer før nok en nøkkelspiller befant seg på sykestua. I en duell på midten ble David Silva revet ned av en Luxembourg-spiller og spanjolens trøblete ankel skadet på ny. Også han ute til 8. november.

Så ble vondt verre da Aleksandar Kolarov skadet seg i gårsdagens kamp mot Portugal. Serberen fikk for øvrig rødt kort etter at han ble byttet ut. Foreløpig er skadeomfanget usikkert. Rapporter tyder at det ikke er like alvorlig som med Silva og Agüero, men backen er høyst usikker mot Bournemouth til helgen. Det er tre nøkkelspillere på tre dager. Ute fra før er lagets kaptein, Vincent Kompany.

 STJERNELAG:  Argentinas landslag her fra en treningsøkt med Javier Mascherano, Carlos Tevez, Lionel Messi og Sergio Aguero. Sistnevnte er skadet i to måneder, og er siste i en lang rekke City-spillere. Foto: AFP/NTB Scanpix.
STJERNELAG: Argentinas landslag her fra en treningsøkt med Javier Mascherano, Carlos Tevez, Lionel Messi og Sergio Aguero. Sistnevnte er skadet i to måneder, og er siste i en lang rekke City-spillere. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Mareritt for klubben at de har tre mann - Agüero, Kompany og Silva - ute som er omtrent umulig å erstatte for City, sier Alsaker.

Sentrale spillere Det er ingen tvil om nevnte spillere har en sentral rolle i City-laget.

- Agüero og Silva er like viktig for de lyseblå, som Lionel Messi og Luis Suarez er for Barcelona. Dette er spillere som er omtrent umulig å erstatte uansett hvor mye penger man har i en klubb.

Kommentatorkollega og Premier League-entusiast Kasper Wikestad er enig med Alsaker.

- Fire spillere som er så gode vil selvsagt bli savnet i en hver klubb. Nesten uansett hvor mye penger du har, kan du ikke sikre deg mot slike ting. Silva for eksempel er en katalysator i laget som finner åpninger få andre er i stand til å finne, sier Wikestad til Dagbladet.

Førsteellever ute Skader på flere spillere fra samme lag er noe alle trenere og supportere naturligvis er vant med. Spesielt Arsenal har hatt mange spillere skadet samtidig i samme periode de siste årene. I år er det City som virkelig har fått smake dette, og man kan faktisk sette opp en veldig sterk startellever med spillere fra den lyseblå delen av Manchester som har vært ute i løpet av de åtte første rundene.

Slik ser skadelaget ut:
Formasjon: 4-4-2
Joe Hart
i mål. Skadet seg før matchen mot Tottenham og Willy Caballero måtte vikariere mellom stengene.

Pablo Zabaleta
på høyrebacken. Slitt lenge med kneskade. Fikk sine første minutter mot Newcastle i forrige serierunde.
Vincent Kompany som midstopper. Har slitt med skade i leggmuskelen i flere uker. Rapporter tyder på at han er tilbake mot Manchester United 25. oktober. Kampen mot Bournemouth til helgen henger i en tynn tråd, men Belgias landslagssjef, Marc Wilmots, var i går ute med gladnyheten om at bautaen er friskmeldt.
Eliquim Mangala har slitt med lårskade. Tilbake mot Newcastle i forrige match etter at han måtte stå over mot Tottenham, 28. september.
Aleksandar Kolarov på venstreback. Måtte ut mot Portugal med en skade på baksiden av låret. Har et kappløp med tiden om å rekke matchen mot Bournemouth.

Fabian Delph på sentral midtbane. Slitt med strekk siden den famøse overgangen fra Aston Villa. Ikke tilbake før i slutten av måneden.
Yaya Touré
på sentral midtbane. Sliter også med låret. Har hanglet siden han ble tatt ut etter 55 minutter mot Tottenham. Tvilsom til helgen.
Samir Nasri
på høyre kant. Strekkskadet og hanglet i flere runder. Rapporter melder at han kanskje rekker Bournemouth-dysten.
David Silva på venstre kant. Nok en gang dessverre ute med skade i ankelen. Ute i minst en måned.

Wilfried Bony som spiss. Har slitt med en flenge i leggen, og måtte gå på krykker i deler av september. Meldt spilleklar.
Serigo Agüero som spiss. Den skadeplagede argentineren som dunket inn fem mot Newcastle er ute i minst fire uker. Stort slag for de lyseblå.

Benk:
Gael Clichy. har slitt med vond ankel og fortsatt ingen PL-minutter på franskmannen. Rapporter fra City melder at han er tilbake i forsiktig trening, men at Bournemouth-kampen kanskje blir i tidligste laget.
Kelechi Iheanacho på benken. Fikk en mindre skade som gjorde at han var ute i matchen mot Tottenham. Skal være meldt spilleklar.

- Utrolig mange skader, og selv med alle disse spillerne ute i løpet av innledningen, så går de inn i de fleste kamper som favoritter. Det sier litt om bredden i laget. Samtidig har de nå flere spillere som ikke kan erstattes, og det blir spennende å se hvordan dette blir videre, sier Wikestad.

- Det er utrolig viktig at spillere som Raheem Sterling og Kevin de Bruyne tar ansvar. Nykomlingene må steppe frem om City skal fortsette i toppen av Premier League. Det er selvsagt en usikkerhet knyttet til akkurat dette, selv om de Bruyne har levert meget lovende takter, sier Wikestad.

Overlegen statistikk Manchester-klubben leder ikke bare ligaen, de er også best på veldig mye statistikk som kanskje er underliggende for nettopp deres topplasserig. Man kan mene mye om statistikk, og det kan brukes til så mangt, men deler av spillet til Manuel Pellegrinos gutter er uten tvil imponerende.

De lyseblå er blant lagene som har sluppet inn færrest (7) og skåret flest (19). Går man dyperie i materien ser man flere tegn på hvorfor nettopp City er øverst på tabellen: De lyseblå har denne PL-sesongen fyrt av 165 skudd, hvor 127 av disse er registrert som sjanser. 63 skudd på mål og 1303 pasninger på motstanderens tredjedel. Ingen lag i PL er bedre enn «The Sky blues» på alle nevnte parameter. Nærmest de lyseblå både på denne utvalgte offensive statistikken - og i PL - er gjengen til Arséne Wenger.

Defensivt har de sluppet til 42 skudd innenfor egen 16-meter, som er området hvor prosentvis flest mål skåres i løpet av en sesong. Kun Southampton er bedre med sine 41. Utenfor 16-meteren har de sluppet til 31 skudd, kun Manchester United, som har imponerende defensive statistikker, er bedre med sine 23 skudd.

 SKADET:  Både Lionel Messi og Sergio Agüero er nå ute med skader. Sistnevnte er bare en av en lang rekke City-spillere som er på sykestua. Foto: AFP/NTB Scanpix.
SKADET: Både Lionel Messi og Sergio Agüero er nå ute med skader. Sistnevnte er bare en av en lang rekke City-spillere som er på sykestua. Foto: AFP/NTB Scanpix. Vis mer

- Vanskelig å se hvor mye man skal legge i denne statistikken videre, fordi etter pangstarten, har man de siste rundene sett klare tegn på at laget er preget. Det sier selv. Bony er ikke i nærheten av å nå opp til Agüero, uten Touré må man spille med Fernando og Fernandinho. De er veldig lite kompatible sammen på midten. I tillegg mangler den en skikkelig sjef bak når Kompany er ute, så fremtiden er usikker, sier han.

Og med flere økter de neste dagene må bare Pellegrino krysse fingrene for at vondt ikke blir verre. Wikestad mener at Joe Hart er den eneste av uerstattelige spillere i City, som nå ikke er skadet, og om han også ryker i denne skjebnesvangre landslagspausen blir det tøft. Veldig tøft.

- Denne pausen har vært knallhard, og den første tiden fremover blir vanskelig. Det er ikke lett å spille uten ryggraden din.