Sjekk suksessen etter VM

Sjelden har noen utøvere fulgt opp gullmedaljene sine bedre enn nettopp Marit Bjørgen og Therese Johaug.

 ALT GÅR ENDA BEDRE: Therese Johaug og Marit Bjørgen har nok å mimre om fra ski-VM i Holmenkollen sist vår, men i sporet har de bare gått enda fortere.  FOTO: Erling Hægeland/Dagbladet.
ALT GÅR ENDA BEDRE: Therese Johaug og Marit Bjørgen har nok å mimre om fra ski-VM i Holmenkollen sist vår, men i sporet har de bare gått enda fortere. FOTO: Erling Hægeland/Dagbladet.Vis mer

DE GODE skivenninnene Marit Bjørgen og Therese Johaug var tilbake i Holmenkollen i går for å feire 1-års jubileet for ski-VM. Med fem gull og tidenes langrennsfest var det nok av grunner for det, eller som Marit sa i sin oppsummering av minnene:

- Først da jeg stod på startstreken skjønte jeg hvor stort dette mesterskapet var. Siden gjaldt det bare å nyte det.

Men det som står som det flotteste i begge jentenes skikarrierer, er rent sportslig i ferd med å få en enda sterkere oppfølging:

•• Sjelden har noen utøvere fulgt opp VM-suksesser bedre enn Marit og Therese.

Til sammen er det en idrettslig triumf både for de to og hele det norske langrennsmiljøet.

FOR på markeringen av et ski-VM de færreste trodde det var mulig å overgå, kan jentene vise til ett år med nesten makeløse prestasjoner:

•• Siden Oslo-VM har Marit Bjørgen gått 30 verdenscuprenn. Hun har vært på pallen i 27 av dem.

•• I samme tidsrom har Therese Johaug gått 22 distanserenn og prologer. Hun har vært på pallen 16 ganger.

Sett i perspektiv er dette unike resultater i en utholdenhetsidrett med store variabler både i utstyr og værforhold.

PLUSS så på at verdenscuplederen Bjørgen nå er i ferd med å gjennomføre sin tredje glitrende sesong på rad, og at åtte år yngre Johaug ikke hadde vunnet et eneste individuelt verdenscupløp før VM-gullet på den avsluttende 3-mila i fjor vår.

I etterkant har hun altså vunnet fem ganger til, tatt tre andreplasser og hele åtte tredjeplasser tett bak rivalene Bjørgen og Kowalczyk. Dessuten er hun blitt såpass bedre teknisk at hun på tross av manglende maksimal hurtighet kan være i  teten både på de kortere prologløpene og i spurtene.

Og all denne utviklingen har skjedd samtidig med at Therese er blitt løftet fram på alle skjermer og i alle aviser som Norges mest populære idrettsutøver. Bare det har gitt et medie -og sponsortrykk som for mange hadde spolert mye av det sportslige.

Therese er bare blitt bedre:

- Det skyldes nok mest at jeg stadig blir sterkere, sier hun selv:

- Og så har vi gjort det riktige på treningene.

DET siste synes i den brede framgangen til norsk kvinnelangrenn. Dominansen faller riktignok samtidig med skrinne jentetider i klassiske langrennsnasjoner som Italia, Russland og Tyskland, men de beste norske går nå så fort på ski at de uansett holder et ekstremt høyt nivå og kan konkurrere jevnt med ekstremt sterke polakken Justina Kowalczyk. Uten at det gjør den aller beste spesielt selvtilfreds:

_Jeg har ærlig talt hatt en dårligere følelse denne vinteren enn de to forrige sesongene, sier Marit Bjørgen:

- Når resultatene likevel er blitt så gode skyldes det treningsgrunnlaget, at jeg stort sett har holdt meg frisk og at jeg fortsatt prioriterer konkurransene riktig.

RESULTATLISTENE viser at hun er inne på noe der:

•• Bare tre ganger har Bjørgen endt utenfor pallen i verdenscupen.

Underveis har hun droppet et par løp for å sikre formen, og den taktikken har vært vellykket. Det er den balanserte, passe kalkulerende Marit Bjørgen som fortsatt holder kondisjonsfenomenet Kowalczyk bak seg i sammendraget.

Med tanke på polakkens imponerende tekniske framgang denne vinteren, er kanskje nettopp denne ledelsen det beste tegnet på hva som har skjedd med det to beste norske jentene etter VM-eventyret i Oslo.

De er bare blitt bedre.