TOPPSCORER: Rosenborgs Alexander Søderlund er toppscorer i Tippeligaen med sju mål etter seks kamper. Også de tre neste på toppscorerlista har norsk pass. Det er lenge siden siste norske spisser har klart noe liknende. Foto: Ned Alley / NTB Scanpix
TOPPSCORER: Rosenborgs Alexander Søderlund er toppscorer i Tippeligaen med sju mål etter seks kamper. Også de tre neste på toppscorerlista har norsk pass. Det er lenge siden siste norske spisser har klart noe liknende. Foto: Ned Alley / NTB ScanpixVis mer

Sjekk tallene! Toppscorer- lista har ikke vært like norsk på mange år

Historisk god start.

(Dagbladet): En kjapp titt på toppscorerlista i Tippeligaen avslører at norske spisser har gjort det svært bra den første femtedelen av sesongen. Etter de første seks kampene er nemlig de fire første på toppscorerlista norske.

Rosenborgs Alexander Søderlund har truffet nettmaskene hele sju ganger så langt, mens Molde-gutta Ola Kamara (5) og Mohamed Elyounoussi (4) følger på de neste plassene.

Ti spillere har scoret tre mål, men RBKs Pål André Helland ligger på 4. plass siden han har spilt færrest kamper av tremålsklubben.

- Noe vi har etterlyst - Det er mulig at det blir litt søkt å konkludere allerede nå, men dette er noe vi har etterlyst i mange år. Vi har savnet konkurranse mellom gode, norske spisser i mange år, sikkert ti år tilbake, sier tidligere storscorer, Ole Martin Årst, til Dagbladet.

- Statistikken gir håp om forbedring. Dette er noe klubbene har tatt tak i, og samtidig har forbundet startet sitt spissprosjekt. Nå skal det sies at spillere som Ola Kamara og Alexander Søderlund ikke er et resultat av dette, men vi har typer som Moldes Sander Svendsen, som er «up and coming», fortsetter Årst.

Sesongen er ennå ung, men vi må hele ti år tilbake for å finne like sterk norsk målstatistikk.

Frode Johnsen ble riktignok toppscorer i 2013. Det samme klarte Mos Abdellaoue i 2011, Thorstein Helstad i 2007 og nettopp Ole Martin Årst i 2005.

Dominerte for ti år siden Og vi må tilbake til nettopp 2005 for å finne en sesong der norske spisser dominerte målstatistikken.

Da hadde nemlig de fire beste målscorerne norsk pass. Etter Årst, som satte inn 16 mål, fulgte Egil Østenstad (14), Helstad (13) og Arild Sundgot (11).

Siden 2005 har norske målscorere sjelden holdt følge med importspissene. Det verste året, sett med norske fotballøyne, var i 2012, da Peter Kovacs og Zdenek Ondrasek delte toppscorertittelen med 14 mål. Samtidig var bare to av de ti beste norske.

MÅLKÅT: Ole Martin Årst var en del av en gyllen generasjon norske spisser. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
MÅLKÅT: Ole Martin Årst var en del av en gyllen generasjon norske spisser. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix Vis mer

Ser man på toppscorerstatistikken før 2005, er det tydelig at nettopp det året markerer et skille. Fram til det var Tippeligaen dominert av norske målscorere, som Harald Brattbakk, Petter Belsvik og Sigurd Rushfeldt, men perioden etterpå har norsk toppfotball vært preget av utenlandsk spissdominans.

- Det vi ser nå er også et resultat av at klubbene ikke råd til å hente de store, dyre stjernene. Det var noe som tok av midt på 2000-tallet da klubbene hadde penger til å hente typer som Rade Prica. Det er ingen tvil om at de som scorer nå har hatt en fordel av at de har fått muligheten til å utvikle seg over tid, sier Ole Martin Årst.

Tror på flere norske mål - Det er bare spilt en femtedel av sesongen, men ser du for deg at de norske spissene komme til å fortsette å dominere i år?

- Ja, det kan fort skje. Det er ikke så mange alternativer blant utlendingene. Christian Gytkjær kommer til å score en del for Haugesund, men jeg er mer usikker på for eksempel Deshorn Brown i Vålerenga. Samtidig er to av de mest spennende norske spissene, i Mushaga Bakenga og Fredrik Gulbrandsen, skadet, sier Årst.

Den tidligere storscoreren påpeker at landslaget har måttet lide under mangelen på gode spissalternativer de siste årene. Han tror Kamara er den som ligger nærmest et mulig landslagsgjennombrudd akkurat nå.

- Både Søderlund og Kamara har allerede fått sjansen på landslaget, men ikke helt fått det til, men jeg tror Kamara er nærmest akkurat nå. Han har trøkk og punch, og kan bli en kraftspiss landslaget trenger. Jeg håper han kan ta det siste steget, sier Årst.

Endret tankegangen - Hva er grunnen til at det var så mange gode målscorere i din generasjon?

- Det har kanskje litt å gjøre med at da jeg slo gjennom, på slutten 90-tallet, så hadde klubbene en mer offensiv innstilling. Man var mer opptatt av å utvikle offensive ferdigheter. Jeg har inntrykk av at vi nå har vært i en periode der defensiv organisering og balanse har gått foran, og det kan ha hatt en innvirkning. Det vi ser nå kan kanskje være et resultat av en bevisst endring i tankegangen hos klubbene. Jeg håper det, sier Årst.

• De norske spissene får gode muligheter til å fortsette å score når 2. runde i cupen skal gjennomføres i morgen og torsdag. Til helga fortsetter Tippeligaen for fullt.