Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjekk Vålerengas skrekkstatistikk i cupen: - Det er flaut

Håper på cupeventyr, ikke nytt cupmareritt.

TAPTE MOT KJELSÅS: I 2011 vant Kjelsås 2-1 i cupens andre runde. Martin Sandell og Abdi Hassan jubler for hjemmelagets første mål. Bak depper Mohammed Fellah og André Muri. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
TAPTE MOT KJELSÅS: I 2011 vant Kjelsås 2-1 i cupens andre runde. Martin Sandell og Abdi Hassan jubler for hjemmelagets første mål. Bak depper Mohammed Fellah og André Muri. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Vålerenga har trolig bare én sjanse til å ta medalje denne sesongen, og det er i norgesmesterskapet. Men med klubbens historie om å ryke ut tidlig mot antatt dårligere motstand, er det ikke nødvendigvis alle som gleder seg til cupkamp mot førstedivisjonslaget KFUM i cupens tredje runde, i kveld.

Siden 2006 har hovedstadslaget tatt ett cupgull. Det var i 2008, da Daniel Fredheim Holm og Mohammed Abdellaoue herjet med Stabæk på Ullevaal stadion - to uker etter å ha blitt knust 6-2 på Nadderud, og Stabæk feiret seriegullet etter kampen.

Ellers i løpet av de ti årene, har laget røket ut mot andredivisjonslag fire av ti sesonger. Den ene var da Vålerenga røk i den fjerde cuprunden i 2007. De tre andre kampene var i cupens andre runde.

- Har skjedd for ofte - Det har vært altfor dårlig. Det har blitt en historie i Vålerenga å ryke ut i andre og tredje runde, det har skjedd litt for ofte. I utgangspunktet skal man alltid klare å komme seg til fjerde runde, sier Vålerenga-trener, Kjetil Rekdal.

Så langt i år har det kun vært to cupbomber. Den første da Førde slo ut Brann på straffespark i den første cuprunden, den andre i går da Brattvåg slo ut Aalesund på samme måte. Rekdal mener det er på grunn av de små lagene som Førde og Brattvåg at cupen er til.

- Historien viser at det skjer en cupbombe hvert eneste år, og det er derfor cupen er til, så de små lagene skal få muligheten. Det skjer jo i alle land, så det er ikke noe nytt.

- Må være fokuserte Ofte har marginer noe å si, og uten å ha tall, tror Rekdal det for det meste handler om flaks og marginer, når et Tippeliga-lag blir slått ut av et lag lenger ned i divisjonssystemet.

- Det er jo sjelden en cupbombe er spille- og sjansemessig fortjent når et lavere rangert lag vinner mot et Tippeliga-lag. Men det er jo hele sjarmen med fotball.

Da Dagbladet snakket med Rekdal på mandag, hadde han ikke bestemt seg for hvem han vil stille med på Ekeberg mot «Kåffa» ennå. Men han var innstilt på at han ikke ønsker en ny cupbombe.

- Vi må være fokuserte fra første spark på ballen. Da har vi en sjanse til å vinne. Kåffa har gode spillere, og har mye av de samme grunntankene som oss, at de ønsker ballen i laget.

Kan ikke love avansement Han innrømmer at det er surt å ryke ut av cupen, uansett hvem det er mot, men at det er litt verre å ryke ut i løpet av de tre første rundene, når det er mot lavere rangerte lag.

Selv om det på papiret er en enkel kamp, kan ikke Rekdal love fansen at OBOS-laget KFUM ryker ut i kveld.

- Man kan dessverre ikke garantere noe i fotball. Vi må prestere og forberede oss best mulig, og må gjøre alt vi kan for å vinne. Supporterne til begge lagene ønsker jo at sitt lag vinner, men det er nok litt skrekkblanda følelse for Vålerenga-supporterne nå i et lokaloppgjør. Det er jo klart det svir litt ekstra å tape mot et lokalt lag.

- Flaut Talsmann for Vålerengas supporterklubb Klanen, Erling Rostvåg, vet at hans lag kan være én tabbe unna å ryke ut av cupen i dag. Og med historien om å ryke ut tidlig, er det ikke umulig at de ikke karrer seg videre på veien mot finale på Ullevaal stadion senere i år.

- Det er ingen skam å ryke mot et Tippeliga-lag, men det er flaut å tape mot andredivisjonslag. Det er jo de kampene som virkelig skaper nerver, forteller Rostvåg.

Han vet at ikke alle kan ta seg til kvartfinalen, som er i den femte runden, da det bare er plass til åtte lag der - halvparten av lagene i Tippeligaen. Likevel mener han at det skal være fullt mulig å slå KFUM, som er i divisjonen under, og være ett skritt nærmere.

Ønsker et cupeventyr - ikke mareritt Rostvåg vet at det ikke er noe håp om å ta medaljer i serien i år, og håper derfor på et cupgull.

- De færreste tror på medalje til Vålerenga i år, og det eneste vi kan håpe på er at det ikke blir for spennende i serien. Men det er klart at et cupeventyr er en ting man ønsker å tenke tilbake på ved denne sesongen, sier talsmannen.

Han tror Vålerenga vinner kampen, men innrømmer at han er nervøs.

- Nå møter vi et lag som kanskje utnytter mer at Vålerenga senker seg. Det krever litt mer enn bare konsentrasjon. Forhåpentligvis er det en fordel at lagene spiller likt, så lenge ikke Kåffa legger om taktikken og vil kontre Vålerenga i senk. Da vil det handle om enkeltprestasjoner, men jeg tror Vålerenga er sterkere i duellene, da.

Erkerivalen Brann røk som kjent i den første cuprunden. At Vålerenga da ikke kan bli det første Tippeliga-laget som ryker ut, tror Rostvåg kan være en fordel.

- Det er jo bedre at det kommer en cupbombe først hos en annen klubb. Det handler om det psykologiske rundt det.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!