Sjelden noen suksess å stenge treninga

Historisk har Norge slitt etter å ha trent bak lukkede dører.

(Dagbladet.no): I går valgte Åge Hareide å lukke portene og henge opp grønne presenninger for å hindre alt innsyn når landslaget trente foran den viktige EM-kvalifiseringskampen mot Tyrkia i morgen.

Egil «Drillo» Olsen var historiens første landslagstrener som stengte en trening for presse og publikum, 8. juni 1998.

- Jeg tror jeg gjorde det bare én gang, sier Irak-treneren til Dagbladet.no.

Allerede i april 1998 fortalte Drillo at han planla å holde lagoppstillinger og dødballtrekk hemmelige fram mot VM - ved hjelp av lukkede treninger.

Før Norges første VM-kamp mot Marokko ønsket Drillo å øve inn dødballtrekk i all hemmelighet. Drillo usikker på effekten

Dagbladet valgte å fly over treningsbanen i helikopter, og kunne dagen etter publisere bilder fra den lukkede treninga.

Selv om reporter Øyvind Monn-Iversen fikk se en «meget effektiv» frisparkvariant fra lufta, endte den påfølgende åpningskampen mot Marokko 2-2.

- Føler du i ettertid at grepet fungerte etter planen?

HISTORISK: Første gang en norsk landslagstrener stengte ei trening, var i 1998. Drillo ville trene på dødballer i all hemmelighet før åpningskampen i VM. Dagbladet fløy over i helikopter. Foto: ARNT E. FOLVIK
HISTORISK: Første gang en norsk landslagstrener stengte ei trening, var i 1998. Drillo ville trene på dødballer i all hemmelighet før åpningskampen i VM. Dagbladet fløy over i helikopter. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer

- Det har jeg aldri tenkt på, det handler litt om at du ikke viser fram alt du har.

- Hvor viktig er det å holde formasjon og ellever hemmelig fram til kampstart?

- Aner ikke, sier Drillo.

Sembs stengte porter

To år etter, før åpningskampen mot Spania i EM 2000, valgte nok en gang en norsk trener å stenge dørene. Nils Johan Semb stengte treninga, og begrunnet valget med følgende kommentar:

- Så lenge jeg har muligheten til å holde noen kort tett til brystet i forhold til motstanderen, så velger jeg å gjøre det. Samtidig får jeg litt ekstra tid til å ta de endelige avgjørelsene, sa Semb.

Vi vant for øvrig åpningskampen mot Spania 1-0 etter scoring av Steffen Iversen.

Semb gjentok metoden med lukket trening før 1-0-tapet for Jugoslavia, og før den avgjørende siste gruppespillkampen mot Slovenia i samme mesterskap. EM-eventyret endte med 0-0 mot Slovenia, to spanske mål på overtid mot Jugoslavia og en trist norsk sorti.

Sjelden noen suksess å stenge treninga

Fjørtofts finte

Semb fortsatte som landslagstrener, og i 2003 møtte vi Luxembourg i EM-kvalifiseringen. Før kampen i minilandet valgte Semb igjen å stenge alle tilskuere ute, og landslagets sikkerhetssjef Geir Ellefsen voktet inngangsporten med et olmt blikk.

På samme trening sneik NRK-ekspert og klovn Jan Åge Fjørtoft seg inn den stengte porten og knipset bilder. Senere endte Fjørtoft opp i lekeslåsskamp med spillerne på pressetreffet. Norge vant 2-0 i Luxembourg.

To dager før kampen mot Danmark i København samme år, kastet Semb presse og andre nysgjerrige ut av Valby stadion for å trene på «lemping av dødballer». Norge tapte 1-0.

Også dagen før Norges kamp mot Romania i 2003, stengte Semb treninga. Kampen på Ullevaal endte 1-1. Norge kom ikke til EM.

Hareides hemmeligheter

I 2005 hadde Åge Hareide tatt over som landslagstrener, og før hjemmekampen mot Italia i VM-kvaliken 4. juni, valgte Hareide å gjøre som sine forgjengere. Han stengte treninga før en viktig kamp. Kampen endte 0-0.

Da vi i september samme år tapte 1-2 hjemme mot Skottland, gikk syndebukk André Bergdølmo ut og skyldte på pressen, som han mente hadde gitt Skottland gratisinformasjon ved å offentliggjøre førsteelleveren på forhånd.

Sjelden noen suksess å stenge treninga

I playoff mot Tsjekkia i november 2005 prøvde Hareide seg igjen på å øve inn systemer bak lukkede dører.

Både foran hjemmekampen på Ullevaal og bortekampen i Praha lukket Åge dørene.

- Bare tøv, mente Nils Arne Eggen, som hevder han aldri har stengt ei trening.

Avgjør neppe

Det ble dessuten internt bråk i landslagstroppen etter at keepertrener Jørn Jamtfall hadde avslørt dødballtaktikk på en pressekonferanse før hjemmekampen.

Norge tapte 0-1 både på Ullevaal og i Tsjekkia - og kom ikke til VM.

I morgen kan Norge bli EM-klare med seier mot tyrkerne. Kanskje stiller Norge med et nytt dødballtrekk igjen, innøvd på økta på Bislett i går.

- Det er neppe den lukkede treninga som avgjør, men jeg synes det er helt greit at Åge gjør det, sier Drillo.

BETINGET SUKSESS: Drillo var i kjempehumør i \'98, men åpningskampen endte 2-2 etter et selvmål og en heading av Dan Eggen.
FUGLEPERSPEKTIV: Fra lufta kunne Dagbladets reporter se flere innøvde frisparktrekk til VM-åpningen mot Marokko.
LIKER OGSÅ Å LUKKE DØRA: Både Nils Johan Semb og Åge Hareide har hatt for vane å stenge en trening for presse og publikum før viktige landskamper. Til tross for hemmelighetskremmeriet har vi tapt viktige kvalifiseringskamper og playoff-kamper.
SEMB STENGTE PORTEN: Foran bortekampen mot Luxembourg i 2003 valgte Semb å trene bak lukkede dører. Det så ut til å fungere, Norge vant iallfall 2-0. Men mot Danmark og Romania hjalp det ikke å stenge dørene. Norge kom ikke til EM.
KRITISK: Da Åge Hareide stengte treninga foran de viktige VM-playoffkampene mot Tsjekkia i 2005, reagerte Nils Arne Eggen. - Bare tøv å holde treninger hemmelige, sa RBK-nestoren.