Sjelden regel kan redde Rugland i USA

Kan sikre nordmannen over en halv million i årslønn.

POPULÆR: Håvard Rugland har i løpet av sin tid i Detroit blitt en svært populær mann blant fansen. Nå kan en regel som tillater en ekstra spiller på practice squad gjøre at Rugland kan bli i USA. .AP Photo/Paul Sancya
POPULÆR: Håvard Rugland har i løpet av sin tid i Detroit blitt en svært populær mann blant fansen. Nå kan en regel som tillater en ekstra spiller på practice squad gjøre at Rugland kan bli i USA. .AP Photo/Paul SancyaVis mer

(Dagbladet): Håvard Ruglands solskinnshistorie ser ut til å ende uten kontrakt med noen av de 32 lagene i NFL. Men en sjelden paragraf i lovverket kan sikre nordmannen videre opphold i USA og Detroit Lions.

- Håvard har flyttet ut fra spillerhotellet og inn til en kompis i Detroit. Der blir han nok værende helt til det dukker opp noe, sier Bjørn Rugland som er broren til Håvard.

Dypt inne i NFLs tjukke regelbok er det en paragraf som kan redde nordmannens opphold i USA dersom han ikke blir signert i løpet av helga. Nærmere bestemt artikkel 33, paragraf 1(b), skriver Zac Snyder for Sidelionreport. 

Den sier at ligaen kan tillate en ekstra spiller med på klubbenes egne treningslag. Treningslagene består av åtte spillere som kun er med på treningene og som ikke deltar i kamper sammen med 53-mannstroppen som er registret for NFL. Men fordi Rugland er nordmann og går som internasjonal kan han utgjøre den niende spilleren på treningslaget. Dermed kan Rugland få trene et helt år med Detroit Lions.

- Håvard tar egentlig bare dag for dag nå i Detroit. Vi får se om det kommer noen tilbud.

Solid årslønn Men Detroit får ikke beholde Rugland gratis. I følge reglementet om International Practice Squad Program er minstelønna per uke 6000 dollar. Sesongen varer i 17 uker noe som utgjør en samlet lønn på 102 000 dollar. Det tilsvarer 623 220 norske kroner med dagens kurs.

Til sammenligning trenger bare Detroit Lions quarterback, Matthew Stafford bare å være tre dager på jobb for å ha tjent mer enn en eventuell «Kickalicious»-årslønn.

Situasjonen hviler nå på Detroit sine skuldre.

Kickalicious på vei hjem  Bjørn Rugland snakket med «Kickalicious» på telefon i går. Han legger ikke skjul på at broren kan være på vei hjem, men ikke nødvendigvis for godt.

- Om Håvard ikke får noen tilbud før sesongstart så tar han nok seg en tur hjem til Norge. Det har vært hardt kjør på treningsleiren og han ønsker nok å slappe av litt. Men skulle det dukke opp et tilbud mens han er i Norge så er jo veien kort tilbake til USA og NFL.

Waivers og free agent Etter at Rugland ble fristilt av Detroit Lions ble nordmannen overført til waivers. På dette stadiet kunne hvilken som helst NFL-klubb ta over kontrakten til Rugland og signere han til klubben sin i et tidsrom på 24 timer.

STENERUDS FOTSPOR: Rugland er den første norske kickeren som har fått prøvd seg i USA siden Jan Stenerud som vant Super Bowl IV i 1970. Leon Halip/Getty Images/AFP
STENERUDS FOTSPOR: Rugland er den første norske kickeren som har fått prøvd seg i USA siden Jan Stenerud som vant Super Bowl IV i 1970. Leon Halip/Getty Images/AFP Vis mer

På lik linje med det amerikanske draftingsystemet er det en bestemt rekkefølge der klubbene velger waivers-spillere. Laget med den dårligste statistikken ved forrige sesong får velge først mellom spillere som er frigitt.

Rekkefølgen er den samme som ved college-draften der Kansas City Chiefs fikk velge først og vinnerne av Super Bowl XLVII Baltimore Ravens velger som 32. og siste lag. Lagene hadde ett dørgn på å å takke enten ja eller nei til spilleren i tur og orden. Ingen av lagene ønsket ikke å signere Rugland og dermed står nå nordmannen uten kontrakt (free agent).

Fansen elsker «Kickalicious» - Håvard hadde ingen langsiktige planer da han dro til USA. For ett år siden lagde han en video på Youtube og nå har han prøvespilt i NFL. Men skulle det dukke opp en sponsor som va villing til å betale han så kan han bli i USA. Det virker i alle fall som om fansen elsker Håvard, sier Bjørn Rugland.

Detroit har ikke lønnet Rugland noe utover at de har dekket opphold og gitt han litt dagpenger. Men 28-åringen har på ingen måte kunne spart opp noe av det lille han har fått. Om han derimot får bli med på treningslaget til Lions snakker man om en solid lønnsøkning.

REGELBOKA: En lite brukt paragraf i reglementet kan sørge for at Håvard Rugland kan tjene over en halv million i året for å trene sammen med Detroit Lions. (AP Photo/David Richard)
REGELBOKA: En lite brukt paragraf i reglementet kan sørge for at Håvard Rugland kan tjene over en halv million i året for å trene sammen med Detroit Lions. (AP Photo/David Richard) Vis mer