Sjelden seier for Astarloza

- Den beste dagen i mitt liv.

SJELDEN SEIER: Mikel Astarloza hadde bare sammenlagtseieren i Tour Down Under å vise til fra før da han vant dagens tøffe Alpe-etappe i Tour de France.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LIONEL BONAVENTURE
SJELDEN SEIER: Mikel Astarloza hadde bare sammenlagtseieren i Tour Down Under å vise til fra før da han vant dagens tøffe Alpe-etappe i Tour de France.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/LIONEL BONAVENTUREVis mer

Vi fulgte 16. etappe direkte i livestudio.

(Dagbladet.no): Det gikk bratt oppover fra første kilometer på etappen fra Martigny til Bourg-Saint-Maurice, og med en hviledag bak seg, var det mange ryttere med ambisjoner i klatrekonkurransen som stilte på startstreken med friske bein og skumle hensikter.

Angrepene kom allerede fra start, og ikke overraskende var mannen i polkadottrøya, Franco Pellizotti blant et 20-talls ryttere som dannet en gruppe opp stigningen til Col du Grand-Saint-Bernard.

Italieneren fra Liquigas-laget brukte dagen godt og var først over toppen på både dagens første og andre fjell, sikret seg 50 klatrepoeng og avgjorde langt på vei klatrekonkurransen da toer Egoi Martinez fra Euskaltel ikke klarte å komme seg med i det som skulle bli det avgjørende bruddet.

Stakk to kilometer før mål

Det klarte imidlertid Martinez' lagkamerat og kaptein Mikel Astarloza som satt med i den siste utforkjøringen ned mot målbyen Bourg-Saint-Maurice sammen med tre andre ryttere - deriblant Pellizotti.

Bare noen sekunder bak jaktet en gruppe på fire ryttere, og da tetkvartetten var i ferd med å bli en oktett, støtet Astarloza på de andre med to kilometer igjen til mål etter at Cofidis-rytteren Amaël Moinard hadde forsøkt seg først.

Baskeren opparbeidet seg raskt en uinntagelig luke og kunne krysse målstreken seks sekunder foran restene av det opprinnelige bruddet.

- Dette er den beste dagen i mitt liv. Jeg har forsøkt mang en gang å vinne etapper, men jeg har alltid feilet fordi jeg ikke er noen god spurter. Derfor angrep jeg tidlig, sier Astarloza.

Etappetriumfen var av den ytterst sjeldne sorten for mannen som har en 9.-plass som beste sammenlagtplassering i Tour de France. Den eneste proffseieren 29-åringen sto bokført med før i dag, var sammenlagtseieren i Tour Down Under tilbake i 2003.

Ingen endringer i sammendraget

Hovedfeltet anført av sammenlagtleder Alberto Contador kom seg i mål 59 sekunder etter Astarloza. Der satt også de andre sammenlagtkanonene med unntak av Cadel Evans som ikke klarte å sitte med konkurrentene opp førstekategorien til Col du Petit-Saint-Bernard.

Australieren kom i mål 3.55 bak vinneren, og det lille han måtte ha igjen av håp om en pallplassering i Paris forsvant som dugg for alpesolen i Bourg-Saint-Maurice.

Astana hadde nok en gang god kontroll på konkurrentene i fjellene, selv om Saxobank hadde plassert ut både Fabian Cancellara og Jens Voigt i det opprinnelige bruddet for å hjelpe Andy og Fränk Schleck seinere på etappen. Angrepene kom, men ble effektivt nøytralisert av Contador og hans vaktbikkjer.

DRAMATISK: Jens Voigt fikk umiddelbart førstehjelp etter det stygge fallet i høy hastighet ned fra Col du Petit-Saint-Bernard.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan Cristel
DRAMATISK: Jens Voigt fikk umiddelbart førstehjelp etter det stygge fallet i høy hastighet ned fra Col du Petit-Saint-Bernard.Foto: SCANPIX/REUTERS/Bogdan Cristel Vis mer

- Det var en vanskelig etappe. Da Schleck-brødrene angrep klarte jeg å følge etter, men det var vanskelig, særlig med Andy som er veldig sterk, sa Contador.

Skrekkfall for Voigt
For Voigt endte dagen i et voldsomt velt i utforkjøringen fra det siste fjellet. Det er ennå uvisst hva som forårsaket fallet, men tyskeren fikk en sleng på sykkelen og gikk kraftig i veien før han skled mangfoldige meter nedover asfalten.

Ifølge Cyclingnews ble Voigt påført skader i hodet, ansiktet og skulderen i det stygge fallet, men var ved bevissthet. Han ble umiddelbart fraktet til sykehus i Bourg-Saint-Maurice og er i likhet med lagkamerat Kurt Asle Arvesen ute av årets Tour de France.

- Jeg var den første som kom fram til Jens. Det så ikke bra ut, det var meget ubehagelig. Han hadde mistet bevisstheten, men han fikk den tilbake og kunne røre på seg, så det velger jeg å tolke som en god nyhet, sier Saxobank-sjef Bjarne Riis til dank TV 2.


Pigg Hushovd

Thor Hushovd hadde ingen problemer med å komme seg inn innenfor maksimaltida på dagens etappe. Nordmannen trillet stille og rolig over målstreken ett steg nærmere den grønne poengtrøya 24.15 etter Astarloza.

Cervélo-rytteren virket nesten uforskammet pigg etter 160 kuperte kilometer. Hushovd hang godt med opp det første fjellet og fikk en forholdsvis billig reise inn mot den neste stigningen.

- 160 kilometer er ikke så kort når det går opp og ned opp og ned. Målet var bare å komme tilbake til hovedfeltet i utforkjøringene og henge på inn mot neste fjell. Så var det bare å kjøre den siste stigningen så sakte som mulig. Det fungerte perfekt, og jeg føler meg frisk og rask, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

Rivalen Mark Cavendish klarte seg også innenfor arrangørens tidsgrense. Briten var 27.36 bak vinneren på dagens etappe.

I morgen venter kanskje den aller tøffete etappen i årets Tour når rytterne blant annet skal over fire førstekategoristigninge. Det ligger med andre ord ikke an til noen drømmedag for Thor Hushovd.

- Jeg ser ikke frem til det, nei, men jeg vet at det er folk som vil få det verre enn meg. Jeg får bare kjempe meg igjennom, sier Hushovd til TV 2 Sporten.

VELTET STYGT: Jens Voigt veltet stygt ned utforkjøringen fra Col du Petit-Saint Bernard, og er ute av årets Tour de France. Årsaken til velten og omfanget av skaden er ennå ikke kjent.Foto: TV 2 Sporten
VELTET STYGT: Jens Voigt veltet stygt ned utforkjøringen fra Col du Petit-Saint Bernard, og er ute av årets Tour de France. Årsaken til velten og omfanget av skaden er ennå ikke kjent.Foto: TV 2 Sporten Vis mer

PS! En lastebil tilhørende Astana-laget ble stoppet av politiet på den fransk-sveitsiske grensen i dag. Deretter ble det gjennomført en tre timer lang gjennomsøkning av lastebilen, uten at det ble funnet noen ulovligheter, melder nyhetsbyrået AFP.