Sjeldent lovende

«En driblefarlig Flo i bakrom gir VIF en ny offensiv dimensjon.»

DET GÅR IKKE AN å utpeke Vålerenga som Norges neste gode internasjonale klubblag selv etter en solid seier i annen kvalikrunde for Champions League, men det er mulig å tro på det.

Noen dager før Oslo-lagets største sportslige sjanse noensinne ser VIF svært lovende ut.

De to siste kvalikkampene mot belgiske FC Brugge gjelder mer enn deltakerpotten på mellom 50 og 70 millioner kroner. Klarer VIF å nå det første gruppespillet i Champions League, er de også klare for et nytt nivå i sin fargerike historie.

Det er først og fremst godt jobbet både på trener -og  ledersida.

BARE HALVANNET ÅR etter at Oslo-klubben så vidt kom seg videre i Tippeligaen med stor ettergitt gjeld, er det skapt et miljø som er preget av toppidrett både i taktikk og prestasjon.

Gjennom hele denne sesongen har VIF framstått som et kynisk lag med øye bare for å oppnå rett resultat. Det har ikke vært så vakkert å se laget spille, men nettopp denne konsentrasjonen om å vinne er i ferd med å betale seg.

Det blir i så fall en seier med eventyrlige renter.

FOR NÅ går alt VIFs vei:

FLO BIDRAR: Dagbladet-kommentatoren kjenner igjen kvaliteter hos Tore André Flo - de som gjorde ham til en europisk toppspiss. Foto: Scanpix
FLO BIDRAR: Dagbladet-kommentatoren kjenner igjen kvaliteter hos Tore André Flo - de som gjorde ham til en europisk toppspiss. Foto: Scanpix Vis mer

 Den lange seiersrekka ser ut til å fortsette helt inn til sesongens to viktigste kamper.

 Steffen Iversen har endelig tatt avgjørelsen om å bli, og det valget løfter laget videre.

 Tore André Flo rekker å komme i form til tirsdagens første Brugge-kamp.

De to siste punktene er sannsynligvis viktigst. Selvtillit fra hjemlig serie er bra, men gjennom hele sesongen har klubbens offensive spill vært begrenset.

Ensidig pumping av høye baller mot Steffen Iversen har gitt Tippeliga-poeng. For å nå Champions League kreves det kanskje mer.

TORE ANDRÉ FLO i form bidrar med det. Mot Haka kom akkurat de tempovekslingene med ballen i en mot en duellene som en gang gjorde ham til en europeisk toppspiss.

En driblefarlig Flo i bakrom gir VIF en ny offensiv dimensjon. Laget blir enda giftigere på hodestussene fra Steffen Iversen, men også mer variert, om de gode midtbanespillerne oftere blir brukt som pasningspunkter på vei framover. Grindheim, Gashi og Hoseth har alle pasningskvaliteter til å nå Flo i bakrommet, og derfor kan Kjetil Rekdal velge andre offensive oppspill enn den høye, lange pasningen på Iversen.

SELV MED sommerens siste forsterkninger har VIF offensive begrensninger. Laget går til den siste kvalikrunden uten typiske kantspillere. Også lovende Daniel Fredheim Holm plassert ut til venstre er en nødløsning, og høyrekanten er reservert for Daniel Brockens løp fra backplass.

Dette begrensete kantutvalget løser Rekdal ved å slippe fram backene. Internasjonalt er slike angrepsbacker en trend, men da ofte med spillere som fast får bli med høyt opp fordi deres defensive oppgaver kompenseres av to dype sentrale midtbanespillere.

VIF BRUKER HELST bare en slik defensiv mann; i går Thomas Holm. I tillegg liker ikke Rekdal å gamble med sikkerheten, noe som gjør at kantspillet tidvis har vært nedprioritert.

Men slik variasjon har også noe med trygghet å gjøre. Seinest mot Brann i Bergen klarte et angrepsvillig VIF ofte å komme med back helt ute på kantene. Seiersmålet til Freddy dos Santos var nettopp et slikt løp, og i ham har VIF en offensiv spiller i form også på venstrebacken.

UTFORDRINGEN på tirsdag blir å skaffe et bra nok utgangspunkt for returkampen. Det er en løs definisjon. Med et temposterkt midtforsvar og en rutinert keeper, har VIF mer trygghet til å spille inn små ledelser på bortebane enn alle norske klubblag.

Den egenskapen er et helt annet utgangspunkt enn RBK hadde da Trondheimsklubben startet sin internasjonale epoke.

Mens RBK gikk til Champions League med et unikt, kollektivt angrepsspill, er VIF på vei opp på en nasjonal medgangsbølge.

Den er flott og kraftig, men ennå ikke stor nok til å surfe på.