Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Erling Braut Haaland

Sjenanse har aldri skadet noen

Erling Braut Haaland møter kritikk for korte svar. Han som ikke snakker i det hele tatt er det ingen som kritiserer.

KOMMUNISERER MED FANSEN: Det er på denne måten Erling Braut Haaland kommuniserer best. Med supporterne, etter en scoring. Foto: Pixathlon/Shutterstock
KOMMUNISERER MED FANSEN: Det er på denne måten Erling Braut Haaland kommuniserer best. Med supporterne, etter en scoring. Foto: Pixathlon/Shutterstock Vis mer

HAN ER ORDKNAPP, han elaborerer i hvert fall ikke, og stiller du et ja/nei-spørsmål er sjansen overhengende for at han svarer enten ja eller nei. Det er Erling Braut Haalands rett og selvbeskyttende privilegium.

Det er sånn han er, Dortmund-spissen.

HAN SNAKKER IKKE med media fordi han vil, men fordi han er en del av en industri som melker TV for milliarder av kroner. Han "må". Det er ikke sånn at Brauten trenger oppmerksomheten i enden av de 90 minuttene han gjennom sesongen 2019/2020 har gjort til sitt målscorende varemerke.

Han er ikke en retorisk mitraljøse, og han er heller ikke den første som velger å omgås media med sordin.

Erling Braut Haaland, som veldig mange stjerner før ham, lar fotballen snakke høyest.

ZLATAN IBRAHIMOVIC GJORDE det til en kunst å være kort og avmålt i sin omgang med media. De gangene det passet han å åpne munnen. Det var Zlatans image å være tvetydig og gåtefull.

Det nøret opp under myten.

For det ble Zlatan dyrket.

DET FINNES MANGE store fotballstjerner, de vi gjerne snakker om i kategorien verdens beste – noen av dem i sin tid, andre gjennom alle tider – som heller ikke har hatt media som sine beste venner. Som av forskjellige årsaker ikke snakker rett fra levra. Som av forskjellige årsaker unngår TV så mye de bare kan, og bruker alle mixed zones som et fotgjengerfelt der alt handler om å krysse gata fortest mulig.

Zinédine Zidane var en sånn fotballspiller, han snakket helst med beina.

Zidane ga ingenting av seg selv.

Paul Scholes var en annen som gjerne så på skoa sine når journalistene ropte "Paul, Paul, Paul ......."

Han ga deg heller ingen verdens ting.

For ikke å snakke om Eric Cantona, den gåtefulle fotballretorikkens store mester.

De få gangene han sa noen setninger ble det T-skjorter av det.

DEN BESTE AV dem alle, den beste gjennom alle tider – Lionel Messi – når hørte du sist fra han? Han snakker omtrent ikke i det hele tatt. Et par setninger fra argentineren er unntaket som bekrefter regelen om at alle må stille opp for dem som betaler gildet, TV-selskapene. Og de få gangene han snakker handler responsen om korte svar relatert til materien, kampen og resultatet.

Nå så du sist en TV-journalist hudflette Lionel Messi i sosiale medier?

Akkurat, ja!

ERLING BRAUT HAALAND var ikke uprofesjonell og uhøflig i intervjuet med Sky Sports etter Dortmund-Schalke lørdag ettermiddag. Han var Erling Braut Haaland. Det må være lov i ei tid da folk uhemmet og filterløst bruker sosiale medier som et selvforherligende kappløp til å selge inn en forventet, og gjerne også falsk, forestilling av seg selv.

I ei tid da altfor mange sjeler synes å være til salgs må det også være forståelse for folk som ikke slikker mikrofoner og kameralinser.

Sjenanse, om det er det vi bevitner, har aldri skadet noen.

ERLING BRAUT HAALAND svarte jo på spørsmålene. Som Erling Braut Haaland. En fotballspiller på 19-år, en ung mann som i løpet av det siste halvåret har opplevd at hele verden står på dørstokken til sjela hans hver gang han har scoret et mål. Det var ikke første gangen det skjedde lørdag ettermiddag, at han svarte som han gjorde.

Det vil heller ikke bli den siste.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!