SKRYTER AV PETERS: Daniel Sturridge (t.v), Steven Gerrard og Jordan Henderson (t.v) sier alle at de har fått hjelp av Liverpools berømte sportspsykiater. Foto: AFP  / PAUL ELLIS / NTB SCANPIX
SKRYTER AV PETERS: Daniel Sturridge (t.v), Steven Gerrard og Jordan Henderson (t.v) sier alle at de har fått hjelp av Liverpools berømte sportspsykiater. Foto: AFP / PAUL ELLIS / NTB SCANPIXVis mer

Sjimpanse-psykiater får æren for Liverpools gullform

Steve Peters lever av å redde karrierer.

(Dagbladet): Én dag hver uke besøker psykiater Steve Peters fotballklubben Liverpool. 60-åringen snakker med enkeltspillere og gir råd.

Akkurat det er grunnen til at Liverpool topper Premier League, mener snooker-verdensmester Ronnie O'Sullivan.

- Han utretter mirakler i Liverpool. Mannen er et geni. Har aldri jobbet med noen som er så bra og full av talent, tvitret O'Sullivan mandag.

- Det beste signeringen Manchester United kan gjøre er Steve Peters. Da vinner de ligaen igjen. Ingen tvil.

Det engelske landslaget håper på samme effekt, og har booket Peters inn på turen til Fotball-VM i Brasil.

Ikke hvem som helst - Det er ikke hvilken som helst psykiater. Det er doktor Steve Peters, en veldig berømt mann på området, sier England-sjef Roy Hodgson.

Craig Bellamy fortalte først om samarbeidet med psykiateren. Han var en deppa Liverpool-spiller som brukte mange timer hos Peters etter selvmordet til Wales-trener Gary Speed.

Den kranglete, vanskelige og kronisk illsinte angriperen beit på Peters sjimpansemodell - beskrevet i boka «The Chimp Paradox» - og følte seg som en ny mann.


- For å si det enkelt er vi alle sjimpanser. Den menneskelige siden er inne i panna vår, men sjimpansen er han som slår vilt rundt seg. En annen del av hjernen er en computer, sier Bellamy.

Bare sjimpanse på banen - Når jeg spiller er jeg bare sjimpanse. Hvorfor klarer jeg ikke å se opptak av meg selv etterpå? Fordi jeg hater det. Jeg hater å se meg konfrontere dommeren. Jeg har alltid vært «Jekyll and Hyde». Jeg lot sjimpansen sloss for meg, fortsetter han.

Waliseren som nå spiller for Cardiff avfeier teorien om at aggresjon er en viktig del for toppspilleren Bellamy.

- Det er tøys. Vet du, jeg blir en bedre spiller når jeg er rasjonell.

Bellamys historie ble raskt lagt merke til, og så grep manager Liverpool-manager Brendan Rodgers inn og knyttet Peters til klubben på permanent basis - til glede for alle spillerne.

Liverpool-kaptein Steven Gerrard mener Peters reddet karrieren hans da leger betraktet ham som ferdig på toppnivå for fire år siden. I år har Gerrard vært en av Liverpools aller, aller beste spillere i sin dype midtbanerolle.

- Jeg har brukt ham i tre år nå. Først da jeg hadde et lyskeproblem og fryktet for karrieren min i 2010. Jeg har fortsatt å treffe ham, og det er blitt enda mer siden han ble fast i Liverpool.

Ingen Cruyff-finter 33-åringen bruker Peters som sparringparter før avspark.

- Han kan ikke hjelpe deg med Cruyff-finter, men han hjelper deg med å forstå hva som skjer i hodet ditt. Før visste jeg ikke det. Han hjelper meg mentalt, og jeg har aldri vært i mer stabil form enn siden jeg begynte hos «SP».


Ikke bare det, Gerrard mener også han er blitt et bedre menneske.

- Jeg leste boka hans og forstår nå egentlig hvordan de forskjellige delene av hjernen fungerer. Han forenkler ting og jeg er mer tålmodig som menneske nå. Jeg tror jeg er en bedre person. Og han hjelper meg dessuten med fotballen.

Gerrard er ikke den eneste som jubler for Peters' VM-billett. England. Også to andre av England- og Liverpools formspillere denne sesongen takker Peters for det mentale bidraget.

- Jeg har vært hos Steve i akkurat ett år, og hatt enorm nytte av det. Jeg føler meg sterk mentalt, sier Jordan Henderson.

- Steve har hjulpet meg med tenkemåten. Alt han gjør handler om selvtillit. Du går ikke ut på banen og prøver å gjøre noe, du bare lar det skje, sier Daniel Sturridge.

Hjernen er tredelt Peters teori er at en manns hjerne er delt opp i tre: Sjimpansebiten, mennneskedelen og en datamaskin. Målet er å kontrollere apen, slik at følelser ikke overtar styringen.

60-åringen er professor og foreleser ved universitetet i Sheffield, i tilleg til å være konsulent for en rekke idrettsstjerner - ikke bare Liverpool og England.

Snookersensasjonen Ronnie O'Sullivan er kanskje Peters største suksess. 38-åringen vant VM i både 2012 og 2013, etter at han egentlig ville legge opp året før.

HYRET MENTAL HJELP: Psykiateren mener Liverpool-manager Brendan Rodgers har bygd et solid funament på Anfield. Foto: EPA/PETER POWELL/ NTB SCANPIX
HYRET MENTAL HJELP: Psykiateren mener Liverpool-manager Brendan Rodgers har bygd et solid funament på Anfield. Foto: EPA/PETER POWELL/ NTB SCANPIX Vis mer

Så møtte han psykiateren som omtaler seg selv om «hjernemekaniker».

- Folk jeg har møtt fungerer bra, men de er ikke lykkelige, og saboterer egen suksess. Dette skjer ofte med mennnesker, og er området jeg spesialiserer meg på. Min metode er å se på maskinen inne i hodet, det er som å åpne panseret på en bil, sa Peters før O'Sullivan vant VM-tittelen i 2012.

- Det hadde vært flott om han ble verdensmester igjen, men målet er egentlig at han er fornøyd. Det er den største utfordringen.

Sykkelsuksess O'Sullivan vant, og da hadde Peters allerede en rekke britiske syklister på suksesslista: Team Sky, Chris Hoy og Victoria Pendleton. Sistnevnte vant OL-gull i 2008, noe hun sier hadde vært umulig uten psykiateren.

- Steve leste meg som en åpen bok, jeg var sårbar. Han opererte ikke med vanlig sportspsykologi, han hadde vært kirurg før han jobbet både som lærer og psykolog i fengsler, sier Pendleton.

- Han ønsket at jeg skulle finne meg selv som person først. For hvis jeg var lykkelig ville jeg prestere bedre. Han fikk meg til å forstå hva som driver meg, og for første gang på mange år følte jeg at jeg hadde et valg. Jeg kunne kontrollere hva jeg følte og jeg kunne endre på det, sier syklisten.

Som Sky-psykiater forklarte Peters i 2010 at han egentlig bare forteller utøvere at deres indre sjimpanse eksisterer.

- Jeg kaller det følelsesmessige tenkesystemet «sjimpansen». Så læres de teknikker for å håndtere eller forhindre det sjimpansen har tenkt å gjøre, slik at utbruddet kan stoppes før det skjer.

TILBAKE I VERDENSTOPPEN: Ved hjelp av Peters har Ronnie O'Sullivan vunnet de to siste VM-titlene i snooker. Foto: AFP / PAUL ELLIS / NTB SCANPIX
TILBAKE I VERDENSTOPPEN: Ved hjelp av Peters har Ronnie O'Sullivan vunnet de to siste VM-titlene i snooker. Foto: AFP / PAUL ELLIS / NTB SCANPIX Vis mer

60-åringen er beskjeden, og i september var han tydelig på at det var klubben Liverpool som selv sørger for sportslig framgang.

Puslespill - Jeg jobber ikke heltid i klubben, så jeg har godt innblikk fra utsiden. Det er tydelig for meg at støtteapparatet her fungerer veldig bra. Som en bit av puslespillet kan jeg se resten av brettet. Det er sterkt på alle måter, sier Peters.

- Liverpool har fundamentet som skal til for å bli en suksess.

Peters starter med å få utøverne til å skrive ned problemene de har i livet, og deretter en logisk løsning for hvert problem. Han advarer dem mot å sette seg mål de ikke kan nå på egenhånd.

For eksempel skal en spiller aldri si at han skal bli «verdens beste», han vet jo ikke hvor langt andre kan nå. I stedet skal en spiller bli så god som mulig på egenhånd.

Galskap Luis Suarez er Liverpools toppscorer. Snooker-verdensmester O'Sullivan spådde allerede i fjor at mannen fra Uruguay ville komme sterkt tilbake i Liverpool etter Ivanovic-bitingen, nettopp på grunn av Peters.

- Jeg forstår hva Suarez gjorde, det er helt klart. Det er galskap der og da, og du tenker «hva har jeg gjort?», sier O'Sullivan.

Men det var før han ble tatt hånd om av psykiateren som nå også har ansvaret for Suarez i Liverpool.

- Ikke en gang siden har dere sett meg miste grepet. Noen ganger føler jeg på innsiden at det er tøft, det er utfordrende. Men jeg overvinner det.

FIKK HJELP: Victoria Pendleton ble først lykkelig som menneske, så begynte hun å vinne OL-gull. Her med medaljen fra London-OL.REUTERS/Paul Hanna / NTB SCANPIX
FIKK HJELP: Victoria Pendleton ble først lykkelig som menneske, så begynte hun å vinne OL-gull. Her med medaljen fra London-OL.REUTERS/Paul Hanna / NTB SCANPIX Vis mer

Styreleder for Liverpool-fansen i Norge, Pål Christian Møller, tviler ikke på at Suarez har fått hjelp i Liverpool.

- En spiller som Suarez framstår som en helt annen person nå. Det er veldig lite klaging på dommeren, det gjelder både han og andre spillere. Det virker som Suarez har fått hjelp og støtte, han anstrenger seg ikke lenger for å holde seg i skinnet. Han smiler og ler, sier Møller til Dagbladet.

Fordommer i England Han kjenner ikke til Peters selv, men er glad for at de rødkledde bruker alle midler i jakten på klubbens første ligagull siden 1990.

- Ja, jeg hørt at Liverpool bruker mental trener. I Norge har vi holdt på det lenge i idretten, i England har det vært fordommer mot det. Det er veldig positivt for klubben, mental styrke betyr mye. Det ser man på lagene som bygger vinnerkultur. Det gjeler å snu kamper og spille til fløyta går, sier Møller.

Merseysideklubben leder Premier League med to poeng, og tar imot rivalene Chelsea og Manchester City på hjemmebane i ukene som kommer.

- Liverpool må sies å være favoritt, de har hjemmekampene og må feile for at andre skal vinne. Liverpool er i best form. Jeg tror nettopp mental styrke, pluss litt tilfeldigheter avgjør dette, sier Møller.

• Kilder: Liverpools hjemmeside, Wikipedia, Sky , BBC, Daily Mail, The Mirror, Liverpool Echo og The Guardian.

FIKK HJELP: Her feirer Chris Hoy seieren i OL-banesykling i Lonodn. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini / NTB SCANPIX
FIKK HJELP: Her feirer Chris Hoy seieren i OL-banesykling i Lonodn. Foto: REUTERS/Stefano Rellandini / NTB SCANPIX Vis mer
BITER IKKE LENGER: Luis Suarez framstår som en helt annen person denne sesongen, sier Liverpools norske supporterleder. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB SCANPIX
BITER IKKE LENGER: Luis Suarez framstår som en helt annen person denne sesongen, sier Liverpools norske supporterleder. Foto: REUTERS / Phil Noble / NTB SCANPIX Vis mer