- Sjokk å komme til VIF

Kjetil Rekdal (32) er sjokkert over den ukulturen han har møtt i Vålerenga. - Det er enormt mye grums i denne klubben, sier han.

- Jeg kjente til klubbens historie, men at ting var så dårlige var sjokkerende. Det har grodd fast en ukultur der ting hele tida blir gjort i etterkant.

Vi er på rett vei, har fått inn folk med bein i nesa, men har ennå lang vei å gå før vi er en toppklubb, sier han.

Første steg på veien mot toppen var å flytte til nye, flotte lokaler i Vallhall. De gamle brakkene på Valle er nå historie. Det langsiktige målet er å etablere seg blant de tre beste i Tippeligaen. Rekdal sammenlikner med Odd Grenland, som har hatt jevn framgang siden opprykket i 1998.

- De har hele tida jobbet for å forbedre detaljene. Den dagen du er fornøyd med hva du presterer starter nedturen. Leder vi 3- 0 må målet være å score nummer fire.

Større krav

Han mener kravene må skjerpes i alle ledd. Både ledere, trenere, spillere og supportere må trekke i samme retning. Slik har det ikke alltid vært i Vålerenga.

- Har noen gjort en feil har det ikke fått konsekvenser - det har knapt nok blitt kommentert. Da kommer lettere feil nummer to, sier Rekdal, og forklarer:

- Når en spiller kommer på trening med sovehår og ikke har spist frokost, påvirker det den jobben han skal gjøre. Jeg aksepterer dårlige kamper, men ikke hvis det skyldes dårlige forberedelser.

- Vi jobber for at alle skal gi hverandre både ros og ris uten at man blir uvenner av den grunn. I spillergruppa har vi en regel som sier at det som blir sagt på banen regnes som usagt utenfor.

Talentutvikling

Vålerenga-treneren sier han hele tida er ute etter å forsterke spillerstallen. Så langt har han hentet inn veteraner som Petter Belsvik og Morten Bakke.

- Primært ønsker vi yngre spillere vi kan forme selv, men når så gode spillere blir tilgjengelige, er det vår plikt å forsøke å få dem til Vålerenga.

- Er en spiller bedre enn de vi har fra før, vil vi forsøke å hente ham. Spiller han på plassen min betyr det at K. Rekdal sitter på benken neste kamp. Jeg er altfor ærgjerrig til ikke å bruke de elleve beste, sier han.

Hvorfor klarer nettopp du å gjøre Vålerenga til et topplag?

- Hertha Berlin utviklet seg til å bli en toppklubb i Bundesliga mens jeg var der. Så jeg har opplevd på nært hold hvordan man bygger opp en toppklubb. Klubben likner på Vålerenga ved at begge er hovedstadsklubber med enormt potensiale og altfor mange forskjellige meninger. Men det er ikke sånn at jeg kan gjøre jobben alene.

- Bare tida vil vise om Kjetil Rekdal var rett mann for jobben, sier han.