POSITIVE A- OG B-PRØVER: Alberto Contador prøver nå å renvaske seg etter at dopingjegeren fant hestedop i prøvene hans under touren. Foto: AFP/BERNARD PAPON
POSITIVE A- OG B-PRØVER: Alberto Contador prøver nå å renvaske seg etter at dopingjegeren fant hestedop i prøvene hans under touren. Foto: AFP/BERNARD PAPONVis mer

- Sjokk og katastrofe

Mads Kaggestad mener Contador-saken ødelegger sykkelsporten.

|||(Dagbladet): I natt ble det kjent at den triple Tour De France-vinneren Alberto Contafor har avlagt positiv prøve for clenbuterol, et stimulerende middel og anabolt steroid som også brukes som astmamedisin for hester.

Både A- og B-prøve viste lave verdier, melder det internasjonale sykkelforbundet (UCI). Samtidig skylder spanieren på matforgiftning.

Tidligere sykkelproff og TV2s tour-ekspert Mads Kaggestad var ikke forberedt på at 27-åringen skulle bli nestemann på sykkelsportens vonde dopingliste.

- Dette var et sjokk, sier Kaggestad til Dagbladet.

- Hvorfor?

- Det er veldig trist og sjokkerer samtidig. Andre blir tatt for doping, så det er egentlig ingen sensasjon at den som sykler aller raskest blir tatt. Men det er veldig trist for sporten, at en så viktig rytter i internasjonal  sammeheng blir tatt.

Katastrofer for Riis Contador skrev i august under for danske Saxo Bank og teamsjef Bjarne Riis, etter den siste tourseieren. Han vant også i 2007 og 2009.

- Det er en katastrofe for Bjarne Riis og alle som er ansatt under hamm, hvis dette blir en dom og endelig bevist.

Clenbuterol er fettforbrennende og muskeloppbyggende, og Contadors beste kort er at funnverdiene er svært lave.

En dopingekspert sier til Cyclingnews at clenbuterol tidligere er blitt funnet i kosttilskudd, og at det ikke kan utelukkes at Contador har fått det i seg via mat.

- Uten at jeg kjenner til nivåene av clenbuterol i prøven hans, er det umulig å si, sier Don Catlin i Anti-Doping Research.

RYKTER: Mads Kaggestad er trist etter Contator-beskjeden, men forteller at det gikk rykter rundt syklisten før dopingprøven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
RYKTER: Mads Kaggestad er trist etter Contator-beskjeden, men forteller at det gikk rykter rundt syklisten før dopingprøven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Kaggestad mener det eneste positive i denne saken er at Contador er tatt.

- Det er ekstremt lave verdier og de jobber med å renvaske ham, men dette kommer til å ta ganske lang tid. Og ødelegge både for ham og sporten, sier Kaggestad.

Han påpeker at Contador via et tidligere lag har jobbet sammen med noen av hovedpersonene i Operasjon Puerto - dopingskandalen i Spania.

Dopingrykter Allerede i 2007 mente en tysk lege at Contador var dopet.

- Contador var en del av laget, uten at han var involvert i Puerto-saken. Men det gjorde at det ble litt mistanke, det er ikke bra for ryktet ditt. Og det har vært andre sånne rykter, men det er det alltid om tour-vinnere, sier Kaggestad.

Den positive dopingprøven ble gjort 21. juli, under en hviledag i årets tour. Contador fikk beskjeden om det positive resultatet så tidlig som 24. august.

Ifølge Contadors agent mener eksperter som teamet har konsultert at matforgiftning er en trolig årsak, spesielt med tanke på antallet prøver 27-åringen avla under årets ritt i Frankrke.

Contador har varslet en pressekonferanse om dopingsaken i Spania kl. 12.

RIIS-RYTTER: Bjarne Riis fikk hentet Contador til Saxo Bank i august, og da ble overgangen regnet som et kupp. Foto: EPA/HENNING BAGGER
RIIS-RYTTER: Bjarne Riis fikk hentet Contador til Saxo Bank i august, og da ble overgangen regnet som et kupp. Foto: EPA/HENNING BAGGER Vis mer