Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Sjokk» og «smerte» i TV 2 Sporten etter nederlaget

- Jeg er så gammel at jeg trodde moral og anstendighet spilte en rolle, sier Davy Wathne.

SMERTENS DAG: TV 2 Sporten under forberedelsene av tidenes største fotballsatsing på tv i 2006. Nå må sportssjef Vegard Jansen Hagen og de andre innse at store deler av Tippeligaen forsvinner til Canal +. - Dette er en smertens dag, sier Jansen Hagen.
Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
SMERTENS DAG: TV 2 Sporten under forberedelsene av tidenes største fotballsatsing på tv i 2006. Nå må sportssjef Vegard Jansen Hagen og de andre innse at store deler av Tippeligaen forsvinner til Canal +. - Dette er en smertens dag, sier Jansen Hagen. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Nyheten om at store deler av Tippeliga-rettighetene forsvinner til Canal + fra 2013, slo ned som en bombe i TV 2-redaksjonen i dag.

Kanalen ble holdt helt utenfor da Canal + fristet Fotball Media AS til å selge dem betal-tv-pakka, og TV 2-ledelsen ble informert på et kort møte med NFF og NTF (Norsk Toppfotball).

Sportsredaktør Vegard Jansen Hagen beskriver de siste timene på jobben som en «smertens dag».

- Det er vanskelig å forklare for de ansatte dette som har skjedd. Ingen av oss har klart å ta denne nyheten helt inn over oss. Hadde vi havnet i en situasjon der noen kunne tilbudt et bedre produkt eller konsept enn oss, eller vi tapte en budrunde der alle gikk inn med alt de hadde, ville det vært enklere. Nå sitter vi igjen rimelig maktesløse, og som et helt spørsmålstegn, sier Jansen Hagen til Dagbladet.

Sjokk og vantro
Canal + satte som forutsetning for budet sitt til Fotball Media at ingen andre ble invitert med på runden, og NFF-president Yngve Hallén forteller i dag at budet er så godt at de valgte å gå med på det.

Vegard Jansen Hagen er overrasket over prosessen, spesielt ettersom det ifølge ham ikke har vært tegn til misnøye med TV 2s forvaltning fra NFF-hold.

- Ikke annet enn at vi har sett noen signaler underveis, da man hentet inn NRK, Schibsted, Max, man har hele tiden åpenbart hatt et ønske om å holde flere parter varme. Men å havne der hvor man går i en helt annen retning, de signalene så jeg aldri komme, sier han.

- Før denne sesongen har vi også jobbet steinhardt sammen med NTF og NFF med å få et løft til Tippeligaen, og jeg tror alle ser at vi har fått til en del vellykkede grep. For vår del er det sjokk og vantro som preger oss nå, sier Jansen Hagen.

Sportssjefen mener kanalen har gjort en anstendig jobb med Tippeligaen og forteller om millioner av kroner satset på produksjon og produktet.

Hva dette nederlaget betyr for de mange som jobber med norsk fotball i TV 2, vil han helst ikke tenke på.

- Det er heldigvis for tidlig å si, jeg er glad jeg ikke sitter og teller hoder i dag. Vi har nok akkurat nå med å døyve skuffelsen. Samtidig er det lenge til, og bare de rundene vi har sett med rettigheter i det siste, forteller oss at ting snur i et voldsomt tempo, sier Jansen Hagen.

Kan ikke spillereglene
Davy Wathne har vært et av TV 2s mest profilerte ansikter i forbindelse med norsk fotball de siste årene. Han så ikke dette komme i det hele tatt.

- Vi har betraktet Tippeligaen som selve grunnfjellet, det fundamentale, i vår tilnærming til norsk fotball. Dette var veldig overraskende, sier han til Dagbladet.

Wathne synes det er forbausende at kanalen ikke ble invitert med, etter et godt samarbeid med norsk toppfotball de siste årene.

- Det er åpenbart sånn spillereglene er blitt. Jeg er så enkelt møblert at jeg tenker om folk har et fruktbart samarbeid, så blir man i hvert fall med når framtiden skal planlegges. Men sånn er det åpenbart ikke. Jeg er så gammel at jeg trodde moral og anstendighet spilte en rolle, sier han.

- Jeg er ingen Olav Thon eller Petter Stordalen. Jeg kan ikke spillereglene. I min verden, slik jeg er oppdratt, er en avtale en avtale, og om den skal endres eller forlenges så tar man i det minste partene med på råd. Men de (NFF) må tydeligvis være sikre på at de nye avtalepartnerne skal forvalte produktet på en bedre måte enn det som har vært tilfelle, sier TV 2-veteranen.

Wathne minner om at han startet i TV 2 da kanalen ikke hadde rettigheter i det hele tatt, og frykter ikke for jobbhverdagen selv om norsk fotball nå skulle forsvinne helt fra skjermene deres.

- Vi har startet FotballXtra-konseptet, vi har gjort produktet til det det er i dag. For 20 år siden var Tippeligaen noe man så i sporadiske glimt, ingenting var journalistisk begrunnet, det var noe som dukket opp helt på slutten av Sportsrevyen. Men jeg vet at Yngve Hallén er en oppegående fyr, og jeg kan ikke tenke annet enn at de nå handler i fotballens interesser. De må være veldig klare over hva de nå har fått på bordet, eller så er de mindre fornøyde med oss enn det de har gitt uttrykk for, sier han.

Legger ikke ned arbeidet
TV 2-redaktør Alf Hildrum går i dag langt i å antyde at kanalen neppe er interessert i å by på de to gjenværende tippeligakampene per runde, som skal legges ut for salg neste år.

Vegard Jansen Hagen sier til Dagbladet at han ikke vil råde Hildrum til noe annet akkurat i dag

- Han og de andre som har vært involvert i forhandlingene, eller forhandlingene som ikke ble noe av - det er en dårlig timing for dem i dag. Vi får se hva dette blir til. Vi har fortsatt et sterkt ønske internt om å jobbe med norsk fotball, så vil tiden vise om det blir en lengre pause eller hva. Vi har ett og et halvt år til igjen, og skal gjøre det ytterste for å overlevere et bra produkt til Canal +. Vi skal ikke komme med billigpakke framover, sier sportssjefen, og bekrefter samtidig at Premier League-rettighetene blir svært viktige for TV 2 framover.

- Fra dag én var vi i stand til å forvalte også de rettighetene. Men det er klart at det å beholde Premier League nå er jo avgjørende for at TV 2 Sporten skal kunne fortsette i det formatet folk har vært vant til, sier han.

Gratulerer Canal +
For Davy Wathne kan det bli nødvendig å innse at FotballXtra forsvinner fra skjermene om to år.

- Jeg har gjort det i mange år og har fått mye glede av det. Jeg liker å se det hjemmefra også, som oddspiller det et artig konsept. Men om det blir borte, er det helt uproblematisk for meg personlig. Jeg kan selge reker på torget om det skal til, sier han.

Samtidig er både Wathne og Jansen Hagen sikre på at Canal + vil levere et godt produkt i årene fra 2013 til 2016.

- Vi må bare gratulere Canal + med rettighetene, de har noe å glede seg til. Norsk fotball er ofte utskjelt, men først og fremst elsket. Det engasjerer, og det er den hjemlige ligaen som folk fortsatt har det sterkest følelsesmessige forholdet til, sier Jansen Hagen.

SÅ DET IKKE KOMME: Davy Wathne har ledet FotballXtra i TV 2 og har vært en av kanalens største profiler når det gjelder norsk fotball. Han er overrasket over at kanalen ikke fikk sjansen til å forlenge avtalen med Fotball Media.

Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet
SÅ DET IKKE KOMME: Davy Wathne har ledet FotballXtra i TV 2 og har vært en av kanalens største profiler når det gjelder norsk fotball. Han er overrasket over at kanalen ikke fikk sjansen til å forlenge avtalen med Fotball Media. Foto: Oddmund Lunde / Dagbladet Vis mer