Sjokk-påstand

Fredag satt Anders Fannemel (31) i en badstue i Finland og påsto at hoppkarrieren var over etter helga. Men i løpet av 24 timer ble alt snudd på hodet. Nå skal han til Hoppuka - for første gang på fire år.

VAR TIMER UNNA Å LEGGE OPP: Anders Fannemel. Foto: Geir Olsen / NTB
VAR TIMER UNNA Å LEGGE OPP: Anders Fannemel. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Han var en av Norges beste skihoppere og satte verdensrekord på 251,5 meter i 2015.

Men de siste tre åra har vært tøffe for Fannemel. Sommeren 2019 falt han og ødela korsbånd og menisk i Wisla i Polen.

ALVORLIG: Anders Fannemel ødela korsbånd og menisk da han falt i Wisla i Polen i 2019. Her viser han fram skadene på Olympiatoppen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB
ALVORLIG: Anders Fannemel ødela korsbånd og menisk da han falt i Wisla i Polen i 2019. Her viser han fram skadene på Olympiatoppen i Oslo. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer

Før helga tenkte han at han var kommet til veis ende: Karrieren var over. Dette betrodde han også lagkamerater, der de satt i en badstue og forberedte to renn i kontinentalcupen (COC) i Ruka i Finland.

Men så ble alt snudd på hodet:

Lørdag vant han rennet. Søndag kom han på tredjeplass. Dermed hoppet han inn en såkalt kvoteplass, noe som gjør at han er kvalifisert til Hoppuka i Tyskland og Østerrike om halvannen uke.

- Dette kommer litt ut fra intet. Det føles heldig, men bra, forteller hoppveteranen til Dagbladet.

- Hva skjedde, egentlig?

- For å være helt ærlig: Jeg reiste til Finland med en følelse av at det var mine to siste hopprenn. Dette var det ikke så mange som kjente til, utover noen lagkamerater på COC-laget. De visste at det kunne være mine siste renn hvis jeg ikke fikk ting til å fungere.

Han fortsetter:

- Vi satt i badstua fredag kveld. Vi er ærlige med hverandre hele tida. Så sa jeg: «Vi får se hva jeg finner på etter jul.» Da skjønte de hvilke kort jeg hadde på hånda.

DYP: Anders Fannemel hoppet 251,5 meter i Vikersund i 2015. Det var ny verdensrekord. Østerrikeren Stefan Kraft har i dag rekorden på 253,5 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB
DYP: Anders Fannemel hoppet 251,5 meter i Vikersund i 2015. Det var ny verdensrekord. Østerrikeren Stefan Kraft har i dag rekorden på 253,5 meter. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Vis mer

Da lørdagen kom i Ruka, sto verden knapt til påske, for å si det sånn. Værforholdene var dårlige. Men arrangøren bestemte seg for å gjennomføre én omgang.

Vinner?

Anders Fannemel, som hoppet 141,5 meter.

Flaks?

Nei.

Søndag fulgte han opp med en tredjeplass. Resultatet av dette er at han hoppet inn en ekstra plass for Norge i Hoppuka. Tradisjonen er at den som gjør det, også får plassen.

Nå skal han delta i verdens mest prestisjefylte hoppturnering fra 29. desember til 6. januar.

- Det er litt sånn skihopping er på godt og vondt. Jeg føler at jeg har ligget i grøfta i tre år. Det er veldig deilig at det snur, forteller Fannemel til Dagbladet.

FATALT: Her er en video av det fatale fallet til Anders Fannemel sommeren 2019. Sted: Wisla i Polen. Video: Hopplandslaget Vis mer

31-åringen har vært synonymt med norsk hoppsport i mange år og er populær. Han har 171 renn i verdenscupen og har stått på pallen 12 ganger. Han har VM-gull for lag i stor bakke og skiflyging.

Han mener at nivået i COC er såpass høyt at han vil kunne ha et ord med i laget i Hoppuka. COC - eller kontinentalcup - er nivået under verdenscupen.

- Anders har fått brukt tida godt etter at han endelig kunne trene normalt, sier sportssjef Clas Brede Bråthen til Dagbladet.

- Han begynner å likne mer og mer på seg selv. Det er gledelig. Det er viktig at vi er en av nasjonene som har med flest hoppere i Hoppuka. Det er alltid bra å ha flest kort i kortstokken.

Laget på sju hoppere tas formelt ut tirsdag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer