I SJOKK: Tennisverdenen er i sjokk over bildene fra Novak Djokovics veldedighetsturnering denne helgen. Publikum satt tett i tett, og bare et fåtall hadde ansiktsmasker. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic
I SJOKK: Tennisverdenen er i sjokk over bildene fra Novak Djokovics veldedighetsturnering denne helgen. Publikum satt tett i tett, og bare et fåtall hadde ansiktsmasker. Foto: AP Photo/Darko Vojinovic Vis mer

Sjokk-scenene: - Gjør meg nervøs

Tennisverdenen er sjokkerte over bildene fra Novak Djokovics veldedighetsturnering denne helgen.

Publisert

Turneringen som skulle være en gjenåpning av tennisen med en veldedig profil, har endt som en aldri så liten farse.

Verdensener Novak Djokovic er initiativtaker for Adria Tour som tar plass i Serbia, Kroatia, Bosnia - og etter planen, Montenegro. Men lørdag ble de planlagte kampene i Montenegro avlyst på grunn av landets smitteverntiltak.

Det lille landet ved Adriaterhavet har åpnet grensene til noen land, men Serbia, hvor turneringen er denne helgen, er ikke på lista over godkjente land.

Denne avlysningen er bare nok et skudd for baugen for Djokovic som har fått massiv kritikk for smitteverntiltakene under kampene i Beograd fredag og lørdag.

På bildene fra turneringen ser vi at publikum sitter tett i tett og bare noen få bruker ansiktsmaske. Til sammen var flere tusen samlet på tribunene.

FULLSATT: Kampen mellom Novak Djokovic og hans landsmann Viktor Troicki var tilnærmet fullsatt lørdag. Foto: REUTERS/Marko Djurica
FULLSATT: Kampen mellom Novak Djokovic og hans landsmann Viktor Troicki var tilnærmet fullsatt lørdag. Foto: REUTERS/Marko Djurica Vis mer

- Bildene fra Adria Tour er sjokkerende. Spillerne ber om sikkerhetstiltak under US Open og sier at de kanskje ikke vil spille … men er helt OK med full stadion, en fullstappet barnedag, klemmer, deling av mikrofon og selfies på en veldedig turnering?, skriver ATPs profilerte tenniskommentator Nick McCarvel.

- Jeg kan faktisk ikke tror hva jeg ser, fortsatte han.

- Gjør meg nervøs

Den serbiske regjeringen har nylig lettet på smitteverntiltakene og har nå bare en anbefaling om å holde én-meters avstand. Fredag var over 20 000 samlet på en fotballkamp i Beograd.

Tenniskorrespondent i NY Times, Ben Rothenberg, har også reagert på Twitter:

- Å se all den menneskelige nærheten og klemmingen på Adria Tour, gjør at man nesten glemmer hvorfor turneringen eksisterer, skriver han.

- Jeg håper det går bra, men jaggu, å se sånne publikumsmasser gjør meg nervøs i juni 2020, fortsetter Rothenberg.

- Ikke opp til meg

Turneringen har samlet flere av verdens beste tennisspillere. I tillegg til verdensener Djokovic deltar Alexander Zverev, Dominic Thiem, Grigor Dimitrov og Jelena Jankovic.

På en pressekonferanse før åpningsseremonien fredag forsvarte Djokovic friheten til publikum.

- Vi har andre omstendigheter og målinger så det er veldig vanskelig å tenke på en internasjonal standard, sa serberen, ifølge ESPN, og la til at Serbia har «bedre tall» enn andre land.

Serbia har registrert over 12 000 coronasmittede og 253 døde til nå, men tallene har steget igjen etter at myndighetene lettet på restriksjonene.

- Dere kan kritisere oss og si at dette kanskje er farlig, men det er ikke opp til meg å bestemme hva som er rett og galt i forhold til helse. Vi gjør som de serbiske myndighetene forteller oss, sa Djokovic og fortsatte:

- Selvfølgelig har liv gått tapt og det er grusom å se, både på Balkan og verden over. Men livet går videre, og vi som utøvere ser fram til å konkurrere igjen.

Djokovic har tidligere vært kritisk til smitteverntiltakene til US Open, som er planlagt som første store turnering etter coronapausen. Serberen har uttalt at han har vurdert å droppe Grand Slam-turneringen og beskrev tiltakene som «ekstreme» og «ikke gjennomførbare».

Tiltakene til det amerikanske mesterskapet innebærer blant annet en 14-dagers karantene for utenlandske spillere, maks én person per spiller ved banen og begrenset mulighet til å bevege seg i New York.

Djokovics Adria Tour begynte fredag og skal pågå de neste tre ukene.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer