- Sjokk

Langrennssjef Espen Bjervig møtte pressen etter coronakaoset torsdag.

I SJOKK: Espen Bjervig legger ikke skjul på at det var en sjokkfølelse i troppen etter den positive coronatesten. Den viste seg å være negativ etter en retest. Foto: NTB
I SJOKK: Espen Bjervig legger ikke skjul på at det var en sjokkfølelse i troppen etter den positive coronatesten. Den viste seg å være negativ etter en retest. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En stund torsdag rådet det kaos i den norske langrennsleiren. Det verst tenkelige hadde skjedd.

Landslagstrener Eirik Myhr Nossum hadde avlagt en positiv coronatest, noe som sendte hele det norske laget i karantene. Det kunne kulminert med at de norske stjernene ville gå glipp av verdenscuppremieren.

Men B-prøven var negativ, og den norske leiren slapp med skrekken. Det blir skirenn i Ruka denne helga.

- Det var den dårligste timingen vi kunne få. Det var følelser av både sjokk og litt... nesten litt humoristisk. Det var det verst tenkelige scenariet, og vi har gått gjennom mange scenarier. Det var helt surrealistisk. Vi lo av det, men tok det på alvor. Jeg er imponert over utøverne. De skjønte alvoret, sier Bjervig til Dagbladet.

Lettet

Det er landslagslege Øystein Andersen som har det overordnede medisinske ansvaret. Det var han som bestemte å plassere hele troppen i karantene.

- Vi har vært gjennom et døgn i Ruka som har vært annerledes enn vi så for oss. Vi reiste friske og fine fra Oslo i går, med negative PCR-tester tatt i Oslo. Vi tok hurtigtester i Ruka, og den slo ut positivt på Nossum. Vi har vært i karantene og isolasjon, sier Andersen.

- Det var krevende. Jeg må likevel berømme troppen. Vi ble selvsagt veldig lettet da det siste svaret kom. Vi har tatt dette på alvor, det var aldri noe spørsmål fra troppen om å gå i karantene, sier Bjervig.

Andersen sier det er vanskelig å gardere seg for en falsk positiv test.

- Ifølge finske myndigheter, som bestemmer her borte, så er vi ikke pålagt noe mer testing. Det betinger at vi fortsetter å være friske og raske, alle sammen, sier Andersen til Dagbladet.

KARANTENE: Hele langrennslandslaget ble satt i karantene i finske Ruka da herretrener Eirik Myhr Nossum testa positivt for covid-19. Noen timer senere kom meldingen om at b-prøven var negativ. Samtidig virket det ikke som skijentene lot seg prege av dramaet. Video: Joahugtherese / Instagram Vis mer

Ingens skyld

Da meldinga om smitten kom, opplyste Skiforbundet at Nossum ikke hadde noen symptomer. Så var han heller ikke smittet.

FORBEREDT PÅ DET VERSTE: Therese Johaug. Foto: Vesa Moilanen / NTB
FORBEREDT PÅ DET VERSTE: Therese Johaug. Foto: Vesa Moilanen / NTB Vis mer

- Han var veldig overrasket over at det var en positiv test, han har vært flink og holdt seg tett med familien. Han hadde også en negativ test på søndag. Det er et sjokk å få det, og du føler jo et ansvar når en hel gruppe stopper opp. Vi har jobba med det, det er ingens skyld om noen får en positiv test i laget. Ingen skal føle seg flaue, sier Bjervig.

Johaug forteller til NRK om en nedtrykt stemning da nyheten om testen dukket opp.

- Vi forberedte oss på det verste og at det ikke skulle bli skirenn. Desto større var gleden. Vi prøvde å ha litt humor med det, men det var en kjip situasjon å komme i. Vi må forberede oss på at det blir litt sånn i vinter. Det er sikkert ikke første og siste gang, sier hun til statskanalen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer