Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sjokkbeskjed: - Jakob Ingebrigtsen disket

Løp på innsiden av banen på den siste runden på 5000 meter. Norge har anket avgjørelsen og mener de har en god sak.

BLE DISKET: Jakob Ingebrigtsen er disket etter denne hendelsen. Video: NRK Vis mer

DOHA/OSLO (Dagbladet): SISTE: Norges anke førte fram. Jakob Ingebrigtsen får likevel løpe VM-finale.

Norge har lagt inn en anke på protesten, og den er til behandling. Jakob Ingebrigtsen står som diskvalifisert på bakgrunn av en protest fra britene, meldes det. Det ventes at det vil komme et svar innen kort tid.

- Ingenting er foreløpig klart, sier Knut Skeie Solberg, kommunikasjonssjef i Norges friidrettsforbund.

- Vi er krystallklare på at avgjørelsen er feil. På to grunnlag: Vi mener at handlingen til Jakob er såkalt «forced», at han er tvunget til å gjøre det han gjør. Punkt to er at det skjer på langsiden og ikke i svingen, noe som utgjør en stor forskjell i reglementet, for det er noe som ikke gir ham en fordel. Da er det et eget punkt som sier at Jakob ikke gjør noe feil, sier Skeie Solberg til Dagbladet.

Han sier videre at det kan komme en ny anke i morgen om avgjørelsen skulle bli stående i kveld, fordi det er så mange som mener at dette er feil (anke til en tredje instans). Han mener de har en god sak for at anken i kveld skal gå gjennom.

Det er nå helt andre folk, en annen jury enn de som disket ham (en såkalt appelljury), som ser på situasjonen, ifølge Skeie Solberg.

ANKET: Norge har anket avgjørelsen om å diskvalifisere Jakob Ingebrigtsen. Det forteller kommunikasjonssjef Knut Skeie Solberg. Video: Kristoffer Løkås / Dagbladet Vis mer

Briten Andrew Butchard går videre på tid som nummer seks ved norsk disk.

Skeie Solberg sier at Jakob er «rolig som skjæra på tunet» til tross for alvorligheten i det som skjer, mens «Gjert er Gjert», uten å utdype hva han mener med det.

Disket

NRK meldte på direkten at Jakob Ingebrigtsen er disket fra sin fjerdeplass på 5000 meter. Listene til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) viser også at den nedslående nyheten stemmer.

Det skjer rundt halvannen time etter at 19-åringen har løpt i mål.

Juryen har altså valgt å diske ham for en episode hvor han løp på innsiden av banen, etter det som så ut som en dytt. Se hendelsen i videovinduet øverst i saken.

Jakob Ingebrigtsens siste ord før han ble disket var «Heia Norge» - mens han gikk forbi Dagbladets reportere i Doha og smilte lurt.

19-åringen droppet å gi intervju utover «Norge-ropet», fordi han skulle lade opp til VM-finalen på best mulig vis.

Så kom marerittbeskjeden.

- Det er ikke så mye jeg kan gjøre. Det er håpløst, sier Jakob Ingebrigtsen til TV 2.

I villrede

Mediesjef Morten Olsen var i villrede over hva det er som skjer med Jakob nå.

- Det er noe, men vi vet ikke hva det er. Slokvik er i møte med TIC (den tekniske komiteen) nå, sier Olsen rett utenfor stadion i Doha.

Jakob Ingebrigtsen skal nå få forklare seg for juryen, men avgjørelsen skal være endelig.

- Det var ikke min skyld, sier Jakob Ingebrigtsen til NRK.

- De som taper blir sure og legger inn protest, og så blir du tatt ut. Det er jo politikk. Og jeg er ikke noe politiker av meg, så det er ikke så mye jeg kan gjøre, sier han.

Taus

Gjert Ingebrigtsen ønsket ikke å si noe om det som har skjedd.

Det var NRK som først meldte om en mulig disk tidligere i kveld. Grunnen var at Jakob Ingebrigtsen tråkket utenfor banen på den siste runden. Det er ikke godt å si hva som skjedde da han mistet balansen i den situasjonen.

- Jeg regner med at det går greit. Du skal ikke trø på innsiden, men å bli dyttet på innsiden bør ikke føre til diskvalifikasjon, sa Henrik Ingebrigtsen til NRK om broren.

DISKET: Dette bildet viser at det står en DQ (disqualified) ved navnet til Jakob Ingebrigtsen. Foto: Øyvind Godø
DISKET: Dette bildet viser at det står en DQ (disqualified) ved navnet til Jakob Ingebrigtsen. Foto: Øyvind Godø Vis mer

Vanskelig vurdering

- Jakob får en dytt og to-tre ganger er han innenfor lista. Hva sier eksperten om det? spurte Jann Post makker Vebjørn Rodal.

- Jeg syns det der er vanskelig å vurdere. Jeg vet ikke om jeg kan kalle meg kompetent til å gjøre det. Han får en dytt, så er spørsmålet om det er selvforskyldt eller ikke, sier Rodal.

Først kom beskjeden om at ingen protesterte på hendelsen, og Gjert sa at det ikke var noen fare for disk.

Så kom kontrabeskjeden.

Imponerte

Filip Ingebrigtsen imponerte på sin side stort i sitt heat og ble nummer fire, mens Henrik gikk videre på tid (nest best tid av de som ikke gikk direkte videre).

Dermed har vi to brødre i VM-finalen.

- Det er helt vilt det han driver med nå. Det er en Filip Ingebrigtsen i storform! ropte NRKs Jann Post på direkten.

Dagbladet oppdaterer saken!

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling