Sjokkbeskjed fra legenden: - Hva behager?

Einar Jan Aas (66) er tidenes første nordmann som spilte profesjonell fotball i England. Nå gleder han seg til å følge gamleklubben Nottingham Forest i Premier League.

PROFIL: Tidligere fotballspiller Einar Jan Aas har en innholdsrik karriere å se tilbake på, blant annet etter spill for Premier League-klare Nottingham Forest. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
PROFIL: Tidligere fotballspiller Einar Jan Aas har en innholdsrik karriere å se tilbake på, blant annet etter spill for Premier League-klare Nottingham Forest. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg synes det er veldig moro at de er tilbake. Det er favorittklubben min der borte, og jeg har et veldig sterkt hjerte for dem. Nå er det vel 41 år siden, men jeg har veldig gode minner fra en veldig god tid der. Det er faktisk kanskje den beste tiden jeg har hatt i livet mitt, men det ble litt kort, sier Jan Einar Ass i et intervju med Dagbladet.

For første gang siden 1999 er Nottingham Forest, med den 42-årige manageren Steve Cooper bak spakene, tilbake i det gjeveste selskapet i engelsk fotball.

Aas både tror og håper at klubben han selv spilte for på starten av 1980-tallet skal bite godt fra seg i Premier League.

- Forrige sesong hadde de en bra match mot Liverpool i FA Cupen. Da spilte de veldig godt. De slo ut Arsenal og Leicester også. Derfor tror jeg de har Premier League-nivået inne, sier Aas om Forest, som lørdag ettermiddag åpner ligasesongen borte mot Newcastle.

Opprykket fra Championship forrige sesong har sikret Nottingham Forest to milliarder kroner. Den enorme summen kommer gjennom Premier Leagues lukrative TV-avtale og reklameinntekter - og deler av pengene har blitt brukt godt.

ENORMT: Nottingham Forest-spillerne feirer opprykket til Premier League. Foto: PA Photos
ENORMT: Nottingham Forest-spillerne feirer opprykket til Premier League. Foto: PA Photos Vis mer

Hentet United-spillere

Klubben satt tidligere i sommer personlig overgangsrekord da den kjøpte spissen Taiwo Awoniyi fra tyske Union Berlin for rundt 200 millioner kroner. Videre har forsvareren Neco Williams blitt signert fra Liverpool, også ham for rundt 200 millioner kroner.

I tillegg er Manchester United-keeperen Dean Henderson hentet inn på lån, og hans tidligere United-lagkamerat Jesse Lingard. Sistnevnte var ledig på markedet, men Nottingham Forest måtte betale en stor signeringsbonus, samtidig som Lingard får en høy lønn den ene sesongen han har skrevet under for.

Aas tror Lingard med sin erfaring er en kjempesignering.

- Han skal ha mye penger, er han verdt det?

- Jeg håper det, svarer Aas.

- Hvis han kan gjøre at laget hever seg og beholder plassen, så er én sånn spiller verdt det. Så får vi håpe at lønnen ikke skaper strid innad i laget. De er nok ikke underbetalte de som er der, men det er lett å føle på forskjellsbehandling. Summene der borte er helt spinnville, konstaterer Aas.

Han har selv en svært innholdsrik karriere å se tilbake på. Han ble i 1979 hentet fra Moss til selveste Bayern München. Han var også kaptein under managerlegenden Brian Clough i Nottingham Forest, som den gangen var en stormakt i internasjonal fotball.

I DIALOG: Nottingham Forest-manager Steve Cooper og nysigneringen Jesse Lingard. Foto: PA Photos
I DIALOG: Nottingham Forest-manager Steve Cooper og nysigneringen Jesse Lingard. Foto: PA Photos Vis mer

Sjokkbeskjed fra Clough

- Jeg trodde først ikke på at jeg skulle være kaptein. Vi satt i bussen på vei til kamp, og guttene satt og diskuterte hvem som skulle bli kaptein, for John McGovern som egentlig hadde bindet, var ikke god nok for laget på den tiden. Jeg hørte fra bak i bussen at navnet mitt ble nevnt, men jeg bare lo. Så kom vi i garderoben, også sier Cloughie: «Come on Einar, bring the lads on!».

- Pardon? What?

- Don't you want to be the captain?

- Yes, yes, yes! Også sier jeg: «Come on, lads!»

Aas ler godt når han forteller om hendelsen om hvordan han ble kaptein. Ifølge ham selv var han i praksis egentlig en visekaptein, da nevnte John McGovern var den ordinære kapteinen for gruppen.

Clough ble ansatt som Nottingham Forest-manager tilbake i 1975 - seks år før Aas ankom klubben. I hans første sesong rykket laget opp fra andredivisjon, og i den første sesongen i det øverste selskap vant laget sensasjonelt ligatittelen foran Liverpool.

I tillegg satte Nottingham Forest rekord med å gå 42 ligakamper uten tap, en rekord som først ble slått av Arsenals «The Invincibles»-lag i august 2004, en måned før Clough døde.

Han pensjonerte seg som manager i 1993, etter å ha ledet Nottingham Forest i 18 år og 907 obligatoriske kamper.

LEGENDE: Tidligere Nottingham Forest-manager Brian Clough. Foto: Reuters/Bob Collier
LEGENDE: Tidligere Nottingham Forest-manager Brian Clough. Foto: Reuters/Bob Collier Vis mer

Droppet øl-avtale

Under Cloughs ledelse vant Forest serievinnercupen - dagens Champions League - i både 1979 og 1980. Til tross for suksessen var det ingen tvil om at Clough var en uortodoks manager, noe Aas selv fikk kjenne på.

- Han ba meg med på en øl klokka 11 på formiddagen på kampdag. Om det var for å teste meg, det vet jeg ikke, men jeg sa selvfølgelig nei. Men det kan godt hende at det hadde vært helt greit hvis jeg hadde takket ja. Han var en meget fantastisk person. Han hadde så respekt. Uten at han sa noe hadde han en aura av respekt rundt seg.

- Er han den beste treneren du har hatt?

- Ja, men han var ikke trener, han var manager. Det var sjelden han trente oss. Han kom heller bort til treneren og sa at: «Nå har guttene trent nok. Nå må de gå av». Som leder ville jeg brukket beinet for ham, og det gjorde jeg jo også.

- Hva skjedde der?

- Jeg hadde fått en god del smeller på ankelen, så den var nok svekket. Vi spilte med sånne rugby-knotter og det var frost i gresset, så det var hinner med is. Da jeg løp tilbake skulle jeg skjerme ballen inn til Peter Shilton, men foten satt fast i gresset gjennom frostlaget, og da tråkket jeg rett og slett ut av ankelen. Det var ikke noe stygt, ikke frispark engang. Det hadde bare gått to-tre minutter av kampen, så jeg ropte: «Nei, jeg kan ikke bli skadet så tidlig». Det var det første jeg tenkte. Så tittet jeg ned på ankelen, og den bare hang og slang.

- Var det vondt? Det er kanskje et dårlig spørsmål?

- Nei, jeg husker ikke at det var noe smertefullt. Jeg tror kroppen bedøvet meg. Det er hvert fall ikke smerten jeg husker, minnes Aas som den fæle hendelsen.

I ENGLAND: I 1981 møtes to nordmenn for første gang som motstandere i engelsk 1. divisjon. Einar Aas (t.v.) og Åge Hareide for henholdsvis Nottingham Forest og Manchester City. Foto: Arild Jakobsen / NTB arkiv
I ENGLAND: I 1981 møtes to nordmenn for første gang som motstandere i engelsk 1. divisjon. Einar Aas (t.v.) og Åge Hareide for henholdsvis Nottingham Forest og Manchester City. Foto: Arild Jakobsen / NTB arkiv Vis mer

Den egentlige grunnen

Aas spilte for Nottingham Forest fra 1980 til 1981. Det har lenge blitt hevdet at benbruddet var årsaken bak Forest-exiten, men den myten dreper han.

- Det var ikke det som ødela karrieren, for bruddet ble bra igjen, men jeg fikk lyskeproblemer, og det slet jeg med i nesten tre år. Jeg prøvde alt mulig rart. Jeg dro flere steder, blant annet Brasil, og tok pause et halvt år, men på den første treningen etter var det like ille.

- Da måtte jeg bare si til Clough at: «Det ser ikke ut som at jeg blir bra». Han svarte: «Men dra til Norge og bli bra, også kommer du tilbake når du er bra». Men jeg ble jo aldri bra igjen. Selv om jeg spilte litt for Moss ble jeg aldri hundre prosent.

Til tross for at han nærmest ble tvunget til å legge opp, føler Aas seg heldig etter endt karriere. Han sier han pleier å snu på det, da han ikke har noen varige mén etter fotballen, verken hodeskader eller andre problemer.

- Men akkurat karrieremessig i England kunne jeg selvfølgelig tenkt meg at den kunne vart åtte og ti år. Men på en annen side fikk jeg da være med og bli seriemester med Moss, så hell i uhell, forklarer han.

SNAKKER SAMMEN: Tidligere fotballspiller Einar Jan Aas (t.h.) møter Norges daværende landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB
SNAKKER SAMMEN: Tidligere fotballspiller Einar Jan Aas (t.h.) møter Norges daværende landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

Den største oppturen

Til tross for å ha opplevd fotball på det øverste nivået i England og Tyskland, sistnevnte kommer han tilbake til seinere i intervjuet, er det overraskende nok et minne fra tiden i Moss som har satt sterkest avtrykk.

- Den oppturen jeg husker best er opprykket med Moss i 1976. Moss var nærmest utenfor fotballkartet, men som en sammensveiset Mossegjeng klarte vi å rykke opp. Jeg var kaptein for det laget, og med over 10.000 mennesker på Melløs stadion. Det var en stor opplevelse for en ung fotballspiller.

- Jeg er en ekte mossing. Moss har alltid vært klubben min, jeg begynte der da jeg var fem og et halvt år og det toppet seg med opprykket. Jeg hadde aldri tanker om å bli proff eller landslagsspiller. Kun et håp om å spille for Moss.

Ønsket Eggen vekk

I sitt andre opphold i den norske klubben, altså etter at han forlot Nottingham Forest, hadde Aas den nå avdøde Nils Arne Eggen som hovedtrener.

Han forteller om en fantastisk tid i Moss under Rosenborg-legenden, men innrømmer at han og spillergruppen på et tidspunkt ønsket å kvitte seg med Eggen.

- Han var en fargerik og engasjert person. Ikke bare med fotballen, det var banemannskap, vaktmester og alt. Han var en sprudlende person og faglig veldig dyktig.

- Men til å begynne med var det tvilsomt om vi ønsket å beholde ham. Han tok mye plass og vi fikk ikke de resultatene som vi ønsket i 2. divisjon. Det var diskusjoner om han var den rette treneren for oss, men heldigvis stilnet den motstanden, og det endte med opprykk og seriemesterskap. Jeg er veldig glad for at vi tok feil, vi som ønsket ham vekk.

På spørsmål om hva han ser på som vendepunktet rundt Eggen som Moss-trener, forklarer Ass at resultatene snudde, og at laget plutselig begynte å spille veldig bra fotball. Det var morsomt og offensivt - med få tanker på det defensive. «Få tak i ballen og kom dere i angrep», var beskjeden fra Eggen.

- Selv om jeg var midtstopper var det en morsom fotball jeg likte, minnes Aas om den underholdende filosofien til Eggen, som gikk bort den 19. januar i år.

ENORM: Nils Arne Eggen beskrives som en svært dyktig trener og et fanastisk menneske av Einar Jan Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB
ENORM: Nils Arne Eggen beskrives som en svært dyktig trener og et fanastisk menneske av Einar Jan Aas. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer

Ba manageren om å få dra

Ass ble også seriemester med Bayern München. Dessverre har han ikke et spesielt sterkt eierskap til akkurat det, fordi han ikke var en «stammspieler», altså fast i laget.

- Jeg var sikker på laget i Moss og nokså sikker på landslaget, så da jeg dro til Bayern var jeg ganske sikker på at jeg ville få en fast plass der også, men det fikk jeg jo ikke. Jeg begynte å tenke: «Har jeg egentlig nivået inne?».

- Jeg var vant med å spille fast, men det skjedde ikke hver uke i Bayern. Det var mer til og fra. Da gikk jeg til manageren Uli Hoeness og ønsket meg tilbake til Moss igjen, men det ville han ikke, for da hadde ikke klubben fått penger, så han ville heller leie meg ut en periode.

- Jeg følte meg ikke rettferdig eller godt behandlet av treneren. Treneren var kjempeflink han, Pál Csernai. Vi ble jo seriemester to år på rad, fra å ha slitt noen år før, men mellommenneskelig passet han ikke meg helt.

- Dere to var ingen god match?

- Nei, det var vi ikke. Jeg tror selv jeg ikke er en kontroversiell person, og jeg føler jeg går stille i dørene, men jeg følte meg ikke godt behandlet. Det må jeg innrømme, sier 66-åringen, som legger til at det ellers var god stemning og at alle var kamerater i Bayern, men at det for ham manglet noe rundt den sportslige biten.

GIKK DÅRLIG SAMMEN: Einar Jan Aas (t.h.) trener med det tyske laget Bayern-München 2. januar 1980. Her sammen med treneren Pál Csernai. Foto: Paul Owesen / NTB
GIKK DÅRLIG SAMMEN: Einar Jan Aas (t.h.) trener med det tyske laget Bayern-München 2. januar 1980. Her sammen med treneren Pál Csernai. Foto: Paul Owesen / NTB Vis mer

Som Ødegaard

Ass mener det hadde vært helt rettferdig hvis han ikke ble vurdert god nok for Bayern München, men han følte selv at han i perioder var mer enn god nok, uten å bli tatt ut. Som spiller trengte han å spille hver helg for å få trygghet, men den tryggheten fikk han ikke i Bayern.

- Det er vel litt det samme som Martin Ødegaard har vært gjennom: Du går til en toppklubb, men får ikke helt fotfeste, selv om du er i gruppen. Det blir et vakuum, der du tenker at du må prøve noe annet. Det har Ødegaard også gjort, og lykkes, melder Aas.

Han fortsetter:

- Mange sa at Ødegaard ikke burde gått direkte til Real Madrid, og den beskjeden fikk jeg også med Bayern. «Nei, kanskje ikke», sier jeg da, men fyttirakkern, man sier ikke nei når man får tilbud fra verdens toppklubber. Og det er ikke noe farlig å prøve.

JUBEL: Fra Norges Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
JUBEL: Fra Norges Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer

Flere enn Haaland

Til tross for at han ikke lyktes helt i Bayern München, nevner Aas overgangen til det tyske storlaget i seg selv som en enorm opptur. Ikke bare var han den første nordmannen i engelsk fotball, han var også den første i den tyske.

- Hvordan er det å ha den tittelen?

- Det er morsomt, for du blir på en måte aldri glemt, selv om det er andre som har minst like store karrierer i utlandet som meg. Jeg er også den første til å score i engelsk og tysk fotball. Du må ikke si det til så mange, for jeg scoret bare ett i hver liga, forteller Aas mens har ler.

- Per nå har jeg scoret flere mål i den øverste divisjonen i England enn Erling Braut Haaland.

- Vi får se hvor lenge det varer?

- Ja, det går nok fort over, erkjenner han lattermildt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer