Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Therese Johaug dopingsak:

Sjokkbeskjeden: Krever ikke strengere straff for Therese. Bare en nøytral dom

Johaug ble feid inn i CAS i dragsuget av russerne

MÅ KJEMPE VIDERE: Therese Johaugs sak ble påvirket av den internasjonale kampen mot doping. Det betyr en ny rettsrunde. FOTO: Hans Arne Vedlog  / Dagbladet 
MÅ KJEMPE VIDERE: Therese Johaugs sak ble påvirket av den internasjonale kampen mot doping. Det betyr en ny rettsrunde. FOTO: Hans Arne Vedlog / Dagbladet  Vis mer

DE fleste nordmenn synes at Therese Johaug allerede er dømt urettferdig strengt for bruken av en anabol leppesalve, men det er altså oss:

  • Mer enn noen gang er det nødvendig å se norsk langrenn utenfra.

For denne anken av den norske straffen på 13 måneder til Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) betyr slett ikke at det internasjonale Skiforbundet (FIS) tviler på sakens fakta eller indikerer noen ny tvil om hvorvidt Therese bevisst fikk i seg et anabolt stoff.

Dette er heller ikke noe krav om at Johaug skal holdes utenfor vinter-OL neste år. Anken er bare et resultat av at FIS mer enn noen gang trenger en nøytral dom.

FOR de internasjonale skilederne er i en skvis. På den ene siden presser utøverne selv på for å få en renere idrett. Seinest under Lahti-VM møtte en delegasjon ledet av amerikanske Kikkan Randall opp hos FIS-president Gian Franco Casper med krav om strengere straffer for dopingovertredelser.

På det samme møtet var Thomas Bach, president i den internasjonale olympiske komite (IOC), og hans nærvær understreket alvoret:

  • Kampen mot doping gjelder det som måtte være igjen av troverdigheten til toppidretten.

For dette pågående antidopingarbeidet skjer hele tida i en balansegang mot eliteidrettens politiske hensyn. I praksis hvor rent man kan ha det uten å støte fra seg nasjoner og regimer som egentlig ikke bryr seg om hvordan medaljene vinnes.

Bare at de må vinnes.

HER er Russland den førende kraften. De to rapportene om russisk statssvindel før, under og etter Sotsji-OL fra den kanadiske jussprofessoren Richard McLaren, viser hvor langt regimer er villig til å gå for å vinne.

Der Thomas Bach nærmest stoppet opprydningen av dette jukset før Rio-OL sist sommer, presses han og IOC av enkelte idretter og enkelte nasjoner til mye tydeligere å utfordre statsdopet.

Dopingutvalget til FIS under ledelse av den canadiske høyesterettsdommeren Patrick Smith er blant de som ønsker en mer offensiv antidopinglinje. Annerledes går det ikke an å tolke FIS sin beslutning om å ta den politiske belastningen som det medfører å utestenge fem russiske langrennsstjerner fra Lahti-VM.

Men denne hardere linjen fikk i dag også en konsekvens for Therese Johaug.

DER IOC ikke ville anke dommen mot Therese, følte FIS seg presset til å gjøre akkurat det. Den juridisk valgte begrunnelsen er graden av uaktsomhet knyttet til dopmerkingen av pakningen hun fikk fra landslagslege Fredrik Bendiksen, men den egentlige årsaken er nødvendigheten av å behandle alle nasjoner likt:

  • Therese Johaug ble feid inn til en ny rettsak i CAS i dragsuget av de utestengte russerne.

I utgangspunktet var det selvsagt viktig å vise at ellers dydige Norge ikke fikk noen særbehandling på grunn av vår spesielle skihistorie, men den nye prosessen mot russerne forandret egentlig alt. Plutselig ble det hverken juridisk eller politisk passende at stjernen fra verdenes desidert sterkeste langrennsnasjon skulle bli sluppet fri fra soning til OL 2018 med bare en nasjonal dom etter en svært omdiskutert dopingsak.

Også den juridiske prosessen mot Johaug måtte få et internasjonalt stempel.

MIDT i utryggheten som en slik ny rettsrunde naturlig fører med seg, skal både Therese Johaug og det store norske skifolket også se de åpenbare fordelene som er knyttet til en internasjonal behandling av denne saken:

  • Der Therese gjennom rettsbehandlingen står sterkere enn noen gang i Norge, er den internasjonale posisjonen hennes langt svakere.

Sånt forandres ikke automatisk gjennom en nasjonalt nøytral rettsrunde, men muligheten ligger der.

Til og med muligheten for full frifinnelse.

FOR den parten som anker er altså ikke først og fremst ute etter en strengere straff. De internasjonale skilederne vil ha en felles juridisk vurdering i en tid som mer enn noen gang trenger nettopp slike felles vurderinger av idrettens svært skiftende rettferdighet.

Sånn er det enda en tilfeldighet som truer Therese Johaugs muligheter til å konkurrere på ski.

For der det over tid blir fint å få et internasjonalt samtykke på at dette var noe som skjedde uten en eneste tanke på å gå fortere på ski, blir det vondt om saken ender med at hun likevel ikke får være med på vinter-OL i Pyoengchang februar neste år.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media