Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Ustjugov får trolig ikke gå OL

Sjokkbeskjeden: Ustjugov ikke med på IOCs liste over rene russere. Får trolig ikke gå OL

Er dermed ikke blant dem som kan delta under nøytralt flagg.

I TRØBBEL: Sergej Ustjugov er ikke på lista over rene russere. Det er dermed høyst usikkert om han får gå i OL. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI
I TRØBBEL: Sergej Ustjugov er ikke på lista over rene russere. Det er dermed høyst usikkert om han får gå i OL. Foto: AFP PHOTO / Fabrice COFFRINI Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag kom den dramatiske beskjeden for russernes fremste langrennshåp, Sergej Ustjugov (25). Langrennsstjerna er nemlig ikke på IOCs liste over rene utøvere, melder NTB.

Da får Ustjugov trolig ikke delta i OL i Pyeongchang. Når navnet hans ikke er på lista, er han heller ikke på lista over godkjente russiske utøvere som kan delta under nøytralt flagg.

Russland er nemlig utestengt fra OL etter avsløringene om omfattende, statlig støttet doping under blant annet OL i Sotsji.

Overfor russiske R-Sport bekrefter visepresident i Russlands olympiske komité, Stanislav Pozdniakov, dette.

- Vi gikk ut fra at alle rene utøvere skulle få delta i OL. Men dessverre viser lista vi har fått at flere av våre beste utøveres navn ikke står der, sier han.

Reagerer

TROLIG UTE: Skiskytteren Anton Sjipulin. Foto: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
TROLIG UTE: Skiskytteren Anton Sjipulin. Foto: AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI Vis mer

Russerne reagerer kraftig etter at utøvere som de selv anser som rene, ikke får være med i Pyeongchang.

Skiskytteren Anton Sjipulin står heller ikke på denne lista, og ser dermed ut til å ikke få gå i OL. Sjipulin har vært blant Russlands beste skiskyttere de siste årene, og har fem VM-medaljer og OL-gull fra Sotsji i stafett.

​I helga gikk han inn til en fjerdeplass i sprinten Johannes Thingnes Bø vant, og fulgte opp med en tredjeplass dagen etter.

Blant annet russiske Sport-Express melder at både Ustjugov og Sjupulins navn er fraværende på denne lista.

«De var ikke involvert i etterforskningen av Oswald-kommisjonen, ei heller involvert i noen dopingsaker. De har vært gjennom utallige tester gjennom karrieren for å bekrefte at de er rene. Likevel står ikke navnene deres der», skriver avisa.

Ustjugov tok to gull og i alt fem medaljer under VM i Lahti forrige sesong og vant også Tour de Ski.

Legkov og Vylegzjanin ute

Ustjugovs navn har, slik Sport-Express poengterer, aldri kommet opp i avsløringene rundt dopingregimet i Russland. Blant mer kjente utøvere har derimot Aleksander Legkov og Maksim Vylegzjanin vært nevnt.

De tok blant annet gull og sølv på femmila under OL i Sotsji, og begge er nå utestengt fra å delta i OL på livstid.

Ustjugovs deltok også i OL for fire år siden. Hans beste resultat var en femteplass på sprinten.

Jevgenij Belov, Alexej Pethukov, Jevgenija Sjapovalova, og Julija Ivanova er andre langrensstjerner som er utestengt på livstid. Mandag kom beskjeden om at skøytestjerna Viktor An heller ikke får delta. Dermed ser det ut til at russerne må feste sin lit til stjerneskuddet Aleksander Bolsjunov i OL.

ALLEREDE UTESTENGT: Aleksander Legkov. Foto: AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV
ALLEREDE UTESTENGT: Aleksander Legkov. Foto: AFP PHOTO / VASILY MAXIMOV Vis mer

Diskvalifikasjonen av de russiske utøverne skjer ikke nødvendigvis ved at det foreligger positive dopingprøver. I stedet gjøres det på bakgrunn av beviser fra McLaren-rapporten.

Kriteriene for å få delta

Russiske utøvere som får tillatelse til å delta i OL, må oppfylle en rekke krav.

Utøverne må bli godkjent av en egen uavhengig komité. Blant annet har WADA representanter her. Utøverne må også være gode nok til å delta i OL. Ellers må utøverne anses å være rene:

Dette innebærer at de aldri før er tatt med forbudte stoffer i kroppen, eller har sonet en dopingdom. De skal også gjennom en rekke tester som utføres av denne komiteen.

Disse kommer til å konkurrere i en spesiallagd drakt, og under det olympiske flagget. Den russiske nasjonalsangen vil ikke bli spilt om en russisk utøver tar OL-gull.

I tillegg får ingen som var i den russiske sportsledelsen under OL i 2014 komme til OL, ei heller noen trener eller doktor som har jobbet med en utøver som senere har brutt dopingregelementet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!