Sjokkbilder ryster

Nederlandske fotballfans skaper sterke reaksjoner.

BRÅK: Willem II-supportere samlet seg i byen Tilburg for å se kampen mot Rangers. Det oppstod det bråk og klammerier i tillegg til at supporterne ikke overholdt coronareglementet. Video: Twitter / Rødt Kort. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Willem II-fansen fikk ikke være til stede under Europa League-kampen mot Rangers i går kveld, men fansen ble tillatt å holde fest utenfor stadion.

Bildene fra festen opprører nå Nederland og Fotball-Europa.

Det var Tilburg kommune som tillot 800 supportere å samles på Olympiaplein for å se kampen på storskjerm. Minst tusen supportere anslås å ha vært samlet på det lille området.

Det skal også ha brutt ut slagsmål. Opprørspolitiet ble tilkalt for å roe ned.

<strong>TETT I TETT:</strong> Minst tusen mennesker skal ha fått lov til å stå inne på et lite område utenfor Willem IIs stadion da klubben spilte Europaligakamp mot Rangers. Foto: NTB
TETT I TETT: Minst tusen mennesker skal ha fått lov til å stå inne på et lite område utenfor Willem IIs stadion da klubben spilte Europaligakamp mot Rangers. Foto: NTB Vis mer

Ordfører Theo Weterings i Tilburg støtter beslutningen om å tillate festen.

- Hvis vi ikke hadde gjort det, ville vi risikert at tilhengere ville samlet seg på forskjellige steder i byen for å se kampen, uttalte Weterings til Omroep Brabant, ifølge AD.

- Ved å la dem se kampen på et avgrenset område, var det lettere å kontrollere mengdene. Det var et bevisst valg, sier han.

Kommunen uttaler at de hadde planlagt tiltak, men de lovte helsekontrollene ved inngang ble det ikke noe av, og det var heller ingen telling av besøkende.

<strong>SELVE KAMPEN:</strong> Rangers knuste hjemmelaget 4-0 i kampen inne på stadion. Utenfor stimlet tusen mennesker seg sammen i skandaløse scener. Foto: NTB
SELVE KAMPEN: Rangers knuste hjemmelaget 4-0 i kampen inne på stadion. Utenfor stimlet tusen mennesker seg sammen i skandaløse scener. Foto: NTB Vis mer

- De besøkende er selv ansvarlige, sa Irma Galema, en talskvinne for Tilburg kommune til AD.

- Vi gjorde det på denne måten nettopp på grunn av frykten for økt smitte. Supportere vil selvsagt samles etter 15 år uten europeisk fotball. Vi er ikke gale, og vi visste at det ville bli sammenkomster. Hvis vi ikke la til rette for noe, ville folk organisert ulovlige fester hjemme, mener hun, og påpeker at deltakerne måtte desinfisere hendene sine ved ankomst.

Men det var ikke til mye hjelp så lenge tilskuerne like etter ikke overholdt avstandsreglene inne på området.

Kritikk

Etter hendelsene var kritikken mot Tilburg kommune stor.

- Dette går veldig galt. Ikke til å tro. Vi scorer et forferdelig selvmål i vår kamp mot Corona, uttrykte partiet VVDs parlamentariske leder Klaas Dijkhoff på Twitter.

- Det er uforståelig og veldig uansvarlig at slike arrangementer blir organisert. De utgjør en enorm risiko for folkehelsen og er en kniv i ryggen på nødetatene og helsepersonell, uttaler Maarten Brink, styreleder i ACP Zeeland-West Brabant, politiets fagforening, ifølge NRC.

- Vi lurer virkelig på hva myndighetene tenker på når de tillater slike møter. Jeg har ikke svaret. Jeg forstår ingenting av det. Ingenting. Jeg håper at det siste ordet ikke har blitt sagt i denne saken, sier han.

PUPPETABBE: Det er ikke alltid ting får som planlagt under en fotballkamp. Som planlagt gikk det ikke under en kamp i tysk 2.divisjon for noen år tilbake. Video: moon2u2006 Vis mer

Arrestasjoner

I tillegg til corona-kontroversene, ga festen seks arrestasjoner og opptøyer, ifølge Brabants Dagblad, gjengitt i Nederlands største avis De Telegraaf.

En stor mengde tungt, ulovlig fyrverkeri ble også funnet i nærheten av stadion, og politiets sprengstoffhåndteringstjeneste måtte tilkalles for å fjerne det. Videre skal politibiler ha blitt truffet av ølflasker som fløy gjennom lufta.

Willem II tapte for øvrig selve kampen 4-0 mot Rangers.

Tilskuere tillates

Kontroversene kommer i kjølvannet av en annen tilskuerkonflikt i Nederland. Der tillates et visst antall mennesker å komme inne på ligakampene, men sist helg ble det ikke holdt avstand på tribunen på en rekke kamper i Eredivisie. Dette førte til irritasjon selv blant statsminister Rutte og ordføreren i Rotterdam.

Sistnevnte truet med å stenge stadioner igjen hvis coronareglene ikke blir overholdt.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer