Sjokkbok fra fotballpøblene

En detaljert bok om de blodige fotballslagsmålene ryster Sverige. Norske supportere frykter at Royal League kan bli mest interessant for svenske og danske hooligans.

Boka «En av grabbarna» handler om broderskapet og fotballslagsmålene i Sverige. Forfatteren forteller hvordan voldelige supportere går til angrep i fotballens navn, og hvordan de ordner møter med rivaliserende grupper for å slåss.

Boka er skrevet av en hooligan i den indre kjernen i «Firman Boys», supportere tilknyttet klubben AIK.

-  Lokker ungdom

Richard Jansen, talsmann for Norsk supporterallianse, mener bøker og filmer om hooligans kan lokke ungdommer inn i miljøet.

-  Det store problemet med slike bøker er at man skal tjene penger på å beskrive fotballvolden, og samtidig blir ungdommer lokket inn i miljøet. Det ligger i kulturen til supportermiljøet at det er enkelt å bli en del av det, sier Jansen.

Men han frykter ikke at vi får svenske tilstander i Norge.

-  Det finnes små grupperinger også i Norge, men det er ikke i nærheten av det man ser i Sverige. I Norge jobber supporterklubbene bevisst med dette problemet, og vi samarbeider, sier Jansen.

Ensom gutt på 13

 VELKOMMEN: Boka fra det svenske hooliganmiljøet i AIK kan oppfattes som en invitasjon til tilskuervold. Her er AIK-supporterne i et mer vennlig øyeblikk. Foto: AP/Scanpix
VELKOMMEN: Boka fra det svenske hooliganmiljøet i AIK kan oppfattes som en invitasjon til tilskuervold. Her er AIK-supporterne i et mer vennlig øyeblikk. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Likevel har norsk fotball allerede fått en liten smak av svensk fotballvold. I desember i fjor gikk Djurgården-fans til angrep på tilfeldige forbipasserende i Oslo etter Royal League-oppgjøret mot Vålerenga.

Boka «En av grabbarne» beskriver inngående hvordan en ensom gutt på 13 år skaper seg en identitet gjennom å bli en del av supporterkulturen. Avisa Expressen bringer et utdrag fra boka:

«Lydet som oppstår når skoene treffer brystet og magen hans høres ut som når noen pisker matter med sterk kraft. Når kreftene hans tar slutt, faller han sammen en halvmeter fra rekkverket på broen. Da stikker en av oss et skrujern i ryggen hans. Han orker ikke engang å skrike. Han sukker bare tungt og smerten får ham til å besvime».

Forfatteren hevder at «Firman Boys» har innflytelse på ledelsen i AIK, noe som blir avvist overfor avisa Expressen.

Perifere kamper

Norske supportere tror voldsmennene kommer til å gå på mindre viktige kamper i fremtiden.

-  Hvis man ikke tar sikkerheten på alvor, og trekker inn de sikkerhetsansvarlige i supporterklubben i planleggingen, kan det fort ende opp med at Royal League blir mest interessant for casualsmiljøene i Skandinavia. Det vil i så fall være meget uheldig. Det er nå ting som tyder på at voldsromantikerne peiler seg mer inn på perifere kamper hvor arrangørene ikke venter seg problemer, mener Norsk supportallianse.

RYSTENDE: Boka «En av grabbarna».