Stakefrie soner Martin Johnsrud Sundby

Sjokkerende svake resultater. Plutselig var all kraften forsvunnet

Da Martin Johnsrud Sundby skulle sjekke stakestyrken sin, var målingene så svake at han trodde måleapparatet var gått i stykker.

ELENDIG MÅLING: Tidlig i sommer var Martin Johnsrud Sundby så svak på testene at han trodde måleapparatet hadde gått i stykker. Sannheten var at han ikke hadde trent nok på de ulike stakemusklene. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ELENDIG MÅLING: Tidlig i sommer var Martin Johnsrud Sundby så svak på testene at han trodde måleapparatet hadde gått i stykker. Sannheten var at han ikke hadde trent nok på de ulike stakemusklene. FOTO: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

VAL SENALES (Dagbladet): Helt siden innføringen av de såkalte «stakefrie sonene» i internasjonal langrenn for halvannet år siden, har det norske elitemiljøet sett at de har fått noen tekniske utfordringer. Da dette forbudet gjorde at det ikke lenger var mulig å stake gjennom de fleste løypene i verdenscupen uten festesmurning, forandret styrkeforholdet blant gutta seg radikalt:

  • På lengre løp går de aller beste utlendingene fra våre stjerner i diagonalgang.

Det i seg selv er et angrep midt i hjertet på skifolket. I denne sporten er lite mer hellig enn den klassisk diagonalgangen. Det er jo denne teknikken som egentlig er det «å gå på ski»

Nettopp for å ta vare på den opprinnelige stilen, fikk den mektige langrennssjefen Vegard Ulvang i det internasjonale skiforbundet (FIS) hele skifamilien med på vedtaket om å innføre stakefrie soner. Denne dramatiske lovendringen er et siste forsøk på å beskytte en flere hundre år gamle tradisjon.

Endringen har vært vellykket. Sist vinter fikk de beste diagonalløperne god uttelling for tradisjonelle ferdigheter. Men blant de beste klassiske løperne på distanserennene, var det ikke lenger nordmenn i front.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer