EKSTASE: Sarpsborgs Patrick Mortensen jubler for sin 3-1-scoring.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
EKSTASE: Sarpsborgs Patrick Mortensen jubler for sin 3-1-scoring. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Sarpsborg - Genk 3-1

Sjokkerer Fotball-Europa

Sarpsborg banket Genk 3-1 i Europa League. I den andre kampen i gruppa vant Malmö 2-0 over Besiktas. Nå har alle lag tre poeng. Østfold skriver fotballeventyr.

  • Sarpsborg - Genk 3-1 (1-0)

SARPSBORG (Dagbladet): Sarpsborg møtte i kveld Genk til historiens første hjemmekamp i Europa League. Sarpsborg har stått på hodet de siste dagene for å få stadion klar. Og da den kroatiske dommeren - Ivan Bebek - blåste i gang kampen klokka 21.00, var over 7885 tilskuere innenfor portene. Det er ny rekord!

Publikum skapte god stemning lenge før kampen startet. For dette var en festkveld. Og allerede etter fem minutter tok stadion full fyr.

Patrick Mortensen flikket inn 1-0 til hjemmelaget. Leandro Trossard utlikningen til 1-1 fire minutter etter pause. Men bare fem minutter seinere sendte Kristoffer Zachariassen Sarpsborg opp i 2-1. Så - i det 62. minutt - var Mortensen på ferde igjen og sørget for 3-1.

3-1 holdt seg kampen ut. Og dermed endte det med en eventyrlig kveld på Sarpsborg stadion.

- Dette er stort. Vi klarer å få kampen inn i den gata vi ønsket, de ble frustrert og lot oss komme på overganger. Det er et knakandes godt lag vi møter. Jeg er stolt av gutta og at vi klarer å få så mye ut av oss selv, sa en smørblid Sarpsborg-trener, Geir Bakke, til TV 2 etter kampen.

Også en av kampens store spillere, Kristoffer Zachariassen, var svært stolt etter å ha slått belgierne.

- Dette var helt vanvittig. Vi spiller en stor kamp i dag, endelig er vi på jobb igjen. Dette er Sarpsborg-fotball. I dag sitter presset, vi jobber som et kollektiv, vi orker å jobbe framover og bakover, fortalte han til kanalen.

- Dette trengte vi etter det vi så på Lerkendal tidligere i kveld, skriver fotballekspert Jesper Mathisen på Twitter.

24 000 tilskuere

Seieren sender i kveld sjokkbølger gjennom Europa. For motstander Genk er ikke et smålag. Klubben ligger på andreplass i den belgiske serien. Hjemmebanen - Luminus Arena - tar 24 000 tilskuere.

BLÅ GLEDE: Sarpsborgs Kristoffer Zachariassen jubler for 2-1-scoringen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
BLÅ GLEDE: Sarpsborgs Kristoffer Zachariassen jubler for 2-1-scoringen. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Sarpsborg - på sin side - hadde i kveld utvidet stadion fra en kapasitet på 6800 tilskuere til 8000 etter krav fra Det europeiske fotballforbundet UEFA. Det sier litt om styrkeforholdet mellom lagene.

Genk er blitt seriemester i Belgia tre ganger - i 1999, 2002 og 2011. Oppgjøret mot Sarpsborg var kamp nummer hundre i Europa. 22 av dem er blitt spilt i Champions League.

For Sarpsborg er det fest bare å være med i Europa League. Men sju tap på rad før møtet med Genk, var ingen hyggelig statistikk. Derfor ville det smake ekstra godt med seier.

Sensasjonelt

Åpningen av kampen skulle bli av det sensasjonelle slaget. Sarpsborg har savnet litt av sitt DNA den siste tida: Aggressivt press og gjenvinning av ball. Men denne gang var det hjemmelaget som gikk ut i hundre. Det var press på ballfører, det var full innsats i duellene - og det var knallhard løping.

Tidenes første hjemmemål i Europa League kom allerede etter fem minutter. Rashad Muhammed stormet opp på høyrekanten. Ballen endte innenfor 16-meteren og hos Jon-Helge Tveita. Han skjøt mot mål. Ballen gikk via Patrick Mortensen, som flikket den i mål. Et utrolig øyeblikk på Sarpsborg stadion - og ikke minst en drømmestart.

Dermed ble utgangspunktet for kampen helt annerledes enn i Istanbul for 14 dager siden. Også da fikk Mortensen en stor mulighet i innledningen av 1-3-tapet for Besiktas, men da skjøt han over.

Genk klarte å riste av seg åpningssjokket. De kom mer med i kampen, og hadde sine sjanser, men det hadde også Sarpsborg. At hjemmelaget ledet til pause, var ikke noe å si på.

Stor kveld

Da lagene gikk inn i garderoben, var det mulig å ane konturene av en stor kveld. Ikke bare for Sarpsborg, men norsk fotball. Den belgiske ligaen er ikke noe å spøke med. Og så seint som i sommer ble Belgias landslag nummer tre i fotball-VM.

Genk-spillerne fikk nok en del kjeft i pausen. Det virket som om spillerne kom ut med en annen innstilling, og fire minutter ut i 2. omgang utliknet Leandro Trossard til 1-1. Han herjet på venstrekanten, dro seg forbi Sarpsborg-forsvaret – og skjøt ballen forbi keeper Aleksandr Vasjutin.

GLAD: Sarpsborg-trener Geir Bakke kunne ikke annet enn å gi seg ende over. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
GLAD: Sarpsborg-trener Geir Bakke kunne ikke annet enn å gi seg ende over. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer

Det var - dessverre for Sarpsborg - en litt typisk utvikling på kampen. Genk var fullt inne i kampen igjen.

Men bare fem minutter seinere eksploderte stadion på nytt. Sarpsborg fikk innkast på høyrekanten. Ballen havnet inne foran mål, og etter fram og tilbake endte den hos Kristoffer Zachariassen, som dunket den inn.

Nok et utrolig øyeblikk på Sarpsborg stadion!

Opp i 3–1

Og eventyret kunne stoppet der. Men det gjorde det ikke. For Sarpsborg ville mer.

Under ti minutter seinere - nærmere bestemt i det 62. minutt - vant Zachariassen ballen høyt oppe på banen. Han fant Patrick Mortensen som sendte av gårde et langskudd fra 14–15 meter og i mål. 3-1!

Publikum trodde knapt sine egne øyne.

Flere mål ble det ikke i Sarpsborg denne kvelden.

I den andre kampen i gruppa vant Malmö 2-0 over Besiktas. Etter to kamper har alle lagene tre poeng. Gruppa lever i beste velgående!

TRIST KVELD: Landslagsspiller Sander Berge må dra tilbake til Belgia med tap. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
TRIST KVELD: Landslagsspiller Sander Berge må dra tilbake til Belgia med tap. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer