Sjokkerer med bilde

Tennis-stjernen Novak Djokovic stiller opp på bilde med en gruppe som vaier med et svært nasjonalistisk flagg.

TILBAKE: Novak Djokovic er tilbake i Australian Open etter at han ble kastet ut av turneringen og landet i fjor etter en kontroversiell sak. Nå er han tilbake i turneringen. I forbindelse med det, har det dukket opp et bilde som stiller Djokovic i et dårlig lys. Foto: NTB
TILBAKE: Novak Djokovic er tilbake i Australian Open etter at han ble kastet ut av turneringen og landet i fjor etter en kontroversiell sak. Nå er han tilbake i turneringen. I forbindelse med det, har det dukket opp et bilde som stiller Djokovic i et dårlig lys. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er den anerkjente journalisten Alexander Brezar som viser til bildet der Novak Đjokovic poserer med noen fans som viser fram et nasjonalistisk flagg forbundet med en rekke krigsforbrytelser.

«Etter at jeg skrev en artikkel i januar 2022 som forklarte hvordan Novak Đjokovic var en serbisk nasjonalist, fikk jeg høre: ‘Du er bare en småhater. Han er en patriot, men han elsker og respekterer andre etniske grupper’. Novak Đjokovic i januar 2023:», skriver journalisten på Twitter – og publiserer så bildet.

SVÆRT KOTROVERSIELT: Tennis-stjernen Novak Djokovic poserer med en gruppe fans som viser fram et flagg som er forbundet med krigsforbrytelser. Foto: @brezaleksandar / Twitter
SVÆRT KOTROVERSIELT: Tennis-stjernen Novak Djokovic poserer med en gruppe fans som viser fram et flagg som er forbundet med krigsforbrytelser. Foto: @brezaleksandar / Twitter Vis mer

- Kvalm

Bildet skal være tatt i Australia der Djokovic forbreder seg til Australian Open som snart starter.

Brezar forklarer at flagget Djokovic blir avbildet med, tilhører de såkalte «tsjetnikerne», serbiske nasjonalister fra andre verdenskrig som er ansvarlige for en rekke krigsforbrytelser mot kroater, bosniere, jøder, romfolk og LGBTI+-samfunnet. Gruppa skal så ha blitt gjenopplivet i form av et nasjonalistisk «hat-flagg» med symbolet til gruppa under Jugoslavia-krigene på 1990-tallet. .

- Du kan beundre ham for hans sportsprestasjoner, men det gjør ham ikke til en helgen, skriver journalisten – og følger opp:

- Ærlig talt, jeg er kvalm bare av det faktum at jeg måtte dele et bilde med det flagget på, men skammen er Đjokovics, ikke min.

Anti-vaksine

Artikkelen Brezar refererer til i starten, ble publisert i Euronews, og tok for seg anti-vaksine-holdningene og det Brezar hevdet var «nasjonalisten Djokovic».

Journalisten som også skriver om Øst-Europa for The Guardian og Washington Post, trekker i dag linjene tilbake til noe som skjedde for nøyaktig ett år siden. Da ble serberen kastet ut av Australia og nektet å spille Australian Open fordi han ikke hadde corona-vaksinert seg, i det som utviklet seg en enorm føljetong.

Brezar mener at Djokovics «konspirasjonsteorier og nasjonalistiske tro» igjen kom i forgrunnen for tennis-superstjernen etter det som skjedde da.

Det er ikke kjent for Dagbladet hvor vidt Djokovic er informert om betydningen bak flagget han lar seg avbilde med.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer