Sambas brutale varsko til Warholm

Sjokkerer: Samba advarer Warholm

Abderrahman Samba sjokkerte i sesongåpningen og advarer rivalen Karsten Warholm. Verdensrekorden fra 90-tallet som ble sett på som umulig å tangere, kan bli knust når som helst.

SUPERDUELLEN: Karsten Warholm mot Abderrahman Samba er i ferd med å bli en av friidrettens største gigantdueller. Foto: AFP PHOTO / Alain GROSCLAUDE
SUPERDUELLEN: Karsten Warholm mot Abderrahman Samba er i ferd med å bli en av friidrettens største gigantdueller. Foto: AFP PHOTO / Alain GROSCLAUDEVis mer

Karsten Warholm (23) er både regjerende verdens- og europamester på 400 meter hekk.

Selv om sunnmøringen er i ferd med å ta ytterligere steg, er det likevel rivalen Abderrahman Samba (23) som er den største favoritten i Diamond League-stevner denne sesongen og ikke minst i VM i Doha i Qatar.

1995-modellen Samba ble banket av 1996-modellen Warholm da Dimna-gutten i 2017 ble den første europeiske verdensmesteren på 400 meter hekk i dette årtusenet. Forrige sesong tok imidlertid Samba igjen forspranget og spurtet forbi.

Og nå fortsetter den spinnville framgangen for Samba, som sesongåpnet på supertida 47,51 i det asiatiske mesterskapet på hjemmebane i Doha.

Planlegger å knuse verdensrekord

Sambas sesongåpning - med hard trening i kroppen - ga altså en bedre tid enn Warholms personlige rekord, som ble satt da han ble europamester i Berlin i august.

- Folk spør om det er for godt til å være sant, men da vil jeg be folk studere hvordan Samba løper. Se på teknikken hans. Se på fysikken hans. Samba er et supertalent, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt til Dagbladet.

RIVALER: Karsten Warholm hilser på Abderrahman Samba. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
RIVALER: Karsten Warholm hilser på Abderrahman Samba. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Selv kommer 23-åringen, som er født i Mauritania og bodde lenge i Saudi-Arabia, men som nå representerer Qatar, med et kraftig varsko til erkerivalen Karsten Warholm fra Ulsteinvik.

- Forrige sesong startet jeg sesongen med 47,9 og jeg avsluttet på 46,9. I år startet jeg med 47,5, så planen er å avslutte sesongen på 46,5, sier Abderrahman Samba.

I så fall vil han banke verdensrekorden satt i 1992, fra en mørk dopingtid i friidrettsverden med rekorder så sterke at mange trodde de ville være umulig å slå.

Brutalt varsko til Warholm

Verdensrekorden er nemlig 46,78 og ble satt av Kevin Young i OL i Barcelona, tre år før Samba ble født og fire år før Warholm kom til verden.

- Å slå verdensrekorden er ett av mine mål denne sesongen, varsler Samba og drar like godt enda hardere til:

- Jeg skal løpe minimum på 46,5. Jeg tror jeg kan forbedre meg med minst ett sekund fra sesongåpningen. 47,5 er raskt, men jeg vet at jeg kan løpe mye raskere.

Warholms rolige svar

Karsten Warholms personlige rekord på 47,64 er den 23. raskeste tiden gjennom historien. Sunnmøringen ble verdensmester på samme distanse i regnværet i London på 48,35.

«ELEKTRISK STOL: Karsten Warholm benytter ekstreme treningsmetoder for å kjempe i toppen av internasjonal friidrett. Det fikk Dagbladets journalist ,Øyvind Godø, kjenne på kroppen. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Til Dagbladet sier Warholm at han ikke bruker mye tid på å fokusere på hva Samba hva gjør.

- Jeg vet ikke hvordan han trener, bare hvor han trener. Men det er ikke noe jeg fokuserer på. Vi er trygge på det arbeidet vi legger ned og legger all vår energi på det, sier Warholm.

Snudd på hodet

23-åringen fra Ulsteinvik ligger også meget god an til en ny supersesong. 400 meter hekk-kampen seiler opp til å bli en av friidrettssportens mest interessante etter at den nye generasjonen med Warholm, Samba og Rai Benjamin er i ferd med å føre øvelsen til nye høyder.

- Duellen mellom Warholm, Samba, Benjamin og et par andre er i ferd med å bli en av de mest attraktive i friidretten, sier Sambas manager Daniel Wessfeldt til Dagbladet.

- Tidligere var 400 meter hekk øvelsen som stevnene åpna med. Tidligere har ikke statusen vært vill, men dette er flytende. Det handler om resultatene og profilene. I år vil jeg si at 400 meter hekk er en av de mest spennende øvelsene å følge, sier Warholm til Dagbladet.

- Det blir rått å følge med på denne duellen. Nå er det flere som kan sette verdensrekord. Nivået er skyhøyt, supplerer Amalie Iuel.

FRIIDRETTS-TV: Da Karsten Warholm farget håret blondt fikk han tyn fra lagvenninnen Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

Den regjerende europa- og verdensmesteren fra Ulsteinvik, som blant annet slo Samba i VM-finalen i London i 2017, har altså en personlig rekord som er svakere enn det rivalen fra Qatar sesongåpnet med - og det midt i en hard treningsperiode.

Tidene Samba har levert det siste året er helt uvirkelig av mannen som ble nr. 7 i VM-finalen i London i 2017 som Warholm vant.

Ny rekord

Og enda mer er i vente.

- Jeg er fortsatt inne i en treningsperiode hvor jeg trener veldig hardt, så jeg føler egentlig ikke at sesongen er helt i gang. Likevel har jeg åpnet sesongen med 47,51 på 400 meter hekk og 44,6 på 400 meter flatt. Jeg har mer å gå på og vil ta nye steg sammen med min trener, varsler Samba.

FYLLEANGST: Karsten Warholm rørte en hel nasjon da han holdt tale under idrettsgallaen, men alt gikk ikke som planlagt. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Samba har vunnet de elleve siste løpene han har stilt opp på.

23-åringen har kommet tidlig i form denne sesongen og noterte seg også for ny personlig rekord på 400 meter flatt i Pretoria for en måned siden med 44,6.

- Jeg kan ikke tror det. Jeg tenkte at det ikke var mulig. Jeg er så glad. Det er en fantastisk start på sesongen.

Føler ikke press

Til Dagbladet opplyser manager Daniel Wessfeldt at Samba og hans trener Hennie Kotze ikke har gjort vesentlige treningsendringer siden forrige sesong og bygger videre på mange av de samme treningsprinsippene og metodene.

Samba ønsker enkelt og greit ikke å ta noen risiko i et mesterskap som kulminerer i VM på hjemmebane i Doha.

FRIIDRETTS-TV: Vi blir bedre kjent med hele Norges Karsten Warholm i Dagbladets nye friidrettsprogram og får blant annet bli med bak kulissene til Warholm og Amalie Iuel. Programleder: Øyvind Godø. Video/redigering: Kristoffer Løkås Vis mer

- Vi trener på samme måte som i fjor. Vi ønsker ikke å gjøre noen endringer siden 2018-sesongen var så eventyrlig god. De eneste endringene er på grunn av at konkurransesesongen er lengre enn normalt, sier Samba selv.

Samba planlegger å konkurrere en god del i år, rundt ti ganger på 400 meter hekk, noen stafetter for Qatar og kanskje opptil fem ganger på 400 meter flatt.

- Jeg elsker å konkurrere. Det er derfor jeg stiller opp på så mye. Jeg føler ikke noe press når jeg løper, bare glede. Og jeg stortrives på arenaen hvor VM skal arrangeres, sier løpsfantomet som representerer den omstridte VM-arrangøren Qatar.

At det er Qatar som skal arrangere VM i friidrett får Karsten Warholm til å reagere. Les mer om det her: