Mens Norge feirer Halvor Egner Graneruds seier i Den tysk-østerrikske hoppuka, står det verre til med Japan. Bestemann ble Ryoyu Kobayashi på 18. plass.
De øvrige japanerne gjorde det så dårlig at laget har dratt hjem til Asia for å trene. Det betyr at ingen japanere deltar i helgas verdenscuprenn i polske Zakopane.
Samtidig er det renn i kontinentalcupen (COC) i Sapporo i Japan. Dette er det nest høyeste konkurransenivået i hoppsporten. Blant deltakerne finner vi Noriaki Kasai, som fyller 51 år tirsdag 6. juni.
Japaneren er en legende innenfor hoppsporten, men har ikke hoppet COC siden 28. desember 2020. Sist han deltok i verdenscupen, var 2. februar 2020. Nå vil han konkurrere internasjonalt igjen - i en alder av halvveis til hundre år.

- Ja, hva skal jeg si! Det er et lite stykke hopphistorie som skrives, sier Norges sportssjef, Clas Brede Bråthen, til Dagbladet.
- Jeg får håpe han er i bedre form enn meg. Hvis ikke blir han listefyll. Men han er en legende innenfor idretten vår. Både fordi han har vært en god skihopper og vunnet mye - og fordi han har drevet på så lenge.

- Lei og trist
Kasai har 569 starter i verdenscupen og 17 seirer. Han har VM-gull i skiflyging, to OL-sølv og to VM-sølv.
54 år gamle Bråthen hoppet selv mot Kasai første gang i 1988.
- Det var i Sapporo i desember. Jeg kom på tredjeplass. Matti Nykänen vant og Dieter Thoma ble nummer to, erindrer Bråthen.

Kasai kom på 31. plass.
- Første gang jeg la ordentlig merke til ham var under Lahti-VM i 1989. Jeg syntes han hoppet friskt og offensivt.
Mens Bråthen ga seg på 90-tallet, holder Kasai stadig koken. Anders Fannemel - 31 år - er blant nordmennene superveteranen skal hoppe mot til helga.
I norsk sammenheng er Fannemel en veteran. Men Kasai er nesten 20 år eldre.

- Hva tror du driver ham?
- Det er vanskelig å si, svarer Bråthen.
- Men er du i fysisk god form, og har muligheten til å hoppe på ski, er det en fantastisk idrett å drive på med. Å sveve gjennom lufta blir du aldri lei av.
- Hadde du selv klart å hoppe i Holmenkollen i dag?
- Nei, det hadde jeg ikke.
- Ikke for 100.000 kroner heller?
- Nei, du må nok opp med mer. Men da skal jeg vurdere det, fleiper sportssjefen.

- Sjokkerte
TV-reporter
- Hvorfor virker det som om norske skihoppere gir seg tidlig? Du ser sjelden en hopper over 35 år.
- Det er ikke bare nordmenn som gir seg tidlig sammenliknet med Kasai. Men jeg vet ikke om norske hoppere legger opp så tidlig, egentlig. Vi har litt andre ordninger i Norge. Det er mer lønnsomt å være skihopper på et OK nivå i Polen, Tyskland, Østerrike, Slovenia og Japan. I Norge er det lønnsomt hvis du er en veldig god skihopper. I andre land bæres idretten fram av andre systemer, påpeker Bråthen.

Skulle Kasai gjøre det bra i COC, kan han fort bli aktuell for det japanske verdenscuplaget.
Bråthen opplyser at det ikke er uvanlig at japanerne trekker laget ut av verdenscupen når de ikke har utøvere som hevder seg i sammendraget. Kobayashi ligger på 20. plass som bestemann. I fjor vant han verdenscupen.
Etter Zakopane forflytter verdenscupen seg til nettopp Japan og Sapporo.
- Jeg kan ikke huske at vi har trukket hele laget fra en verdenscuphelg, sier Bråthen om det japanske grepet.