Sjokkert Langli etter Høgmo-nyhet

- Tror nesten ikke det jeg hører.

UNDER PRESS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmos disposisjoner blir diskutert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet  .
UNDER PRESS: Landslagssjef Per-Mathias Høgmos disposisjoner blir diskutert. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet .Vis mer

BUDAPEST/OSLO (Dagbladet): Etter at Per-Mathias Høgmos laguttak mot Ungarn endte med en knust EM-drøm, hagler kritikken mot landslagssjefen.

Spillere Dagbladet har pratet med bekrefter at de fikk vite om Høgmos mange radikale endringer bare timer før kampstart i Budapest og at de ble overrasket. Ifølge TV 2 skal uttaket også ha gjort flere av dem usikre, noe fotballekspert Morten Langli reagerer kraftig på.

- Stemmer rapportene til TV 2 Sporten, er det sjokkerende. Nytt lag, uten spiss, men ikke drillet på trening. Tror nesten ikke det jeg hører, skriver Langli på Twitter.

- Jeg ble overrasket Brennhete Marcus Pedersen var mannen mange trodde ville få sjansen til å skyte Norge til EM på Groupama Arena i Ungarn, men Strømsgodset-spissen ble i stedet et offer for Høgmos uortodokse taktikk.

Det gjorde Pedersen lei seg.

- Jeg ble vel litt overrasket. Og litt skuffet. Det er kjedelig, forteller Pedersen til Dagbladet.

Angriperen, som satte ballen i mål 11 ganger på de 10 siste tippeligarundene, fikk heller ingen forklaring fra Høgmo på hvorfor han ikke fikk starte kampen hvor Norge måtte ha scoringer for å gå til EM.

- De hadde tydeligvis en kampplan de trodde på, så jeg får stå bak den. Jeg har ikke si så mye annet å si enn at vi er for dårlige akkurat nå.

- Synes du kampplanen var fornuftig?

- Det har jeg ingen kommentar til, sier Pedersen.

Søderlund forstår ikke uttaket Etter en lengre periode som førstevalg som spiss, ble også Alexander Søderlund vraket til skjebneoppgjøret som endte med at Ungarn kunne feire landets første mesterskapsdeltakelse siden 1986.

Høgmo valgte i stedet å bruke Martin Ødegaard og Markus Henriksen i angrep, selv om ingen av dem er spisser i utgangspunktet. Landslagssjefens tanke var at store, tunge ungarere ville få større trøbbel med en lettbeint tekniker som Ødegaard - enn Tippeligaens soleklare toppscorer. 

Det sliter Søderlund med å forstå.

- Jeg syns planen vi hadde sist fungerte bedre. Da skapte vi mer og var bare uheldige som ikke fikk hull på byllen, forteller Søderlund til Dagbladet.

- Fysikk vinner kamper I tillegg til at Høgmo refses for å ikke ha drillet laget på forhånd, har mye av kritikken i kjølvannet av den misbrukte EM-muligheten handlet om at landslagssjefen valgte å stille med lettbeinte, uerfarne teknikere som Ødegaard og Mohamed Elyounoussi selv om Ungarn viste i 1-0-seieren på Ullevaal stadion at de var et svært robust lag.

- De spiller fysisk og forsvarer seg bra. Vi matcher dem ikke på det. Det vinner som regel fotballkamper. Så det er fullt fortjent, sier Stefan Johansen til Dagbladet.

- Hvordan reagerte du da du fikk laguttaket?

- Vi fikk ikke laget før i dag (søndag). Samtidig kunne det blitt bra, for vi fikk en del rom på hjemmebane, men vi klarer ikke å utnytte det i dag.

- Martin og Moi er to spillere som er veldig gode til å finne de rommene, men så er Ungarn fysiske. De takler bra og vinner mange baller. Men jeg skal ikke legge meg opp i taktikken. Jeg står bak trenerne. Jeg orker ikke å begynne å gå inn på detaljer. Vi må bare rekke opp hånda og erkjenne at vi ikke er gode nok akkurat nå. Det er bare å be om unnskyldning til det norske folk. De har gitt oss en fantastisk støtte, legger Celtic-stjerna til.

Gir Høgmo tillit Johansen innser samtidig at det blir tøft for Norge å kvalifisere seg til VM i 2018, spesielt etter den demotiverende nedturen mot Ungarn. Midtbanespilleren har imidlertid resepten klar for hvordan de norske gutta kan reise seg.

- Vi må bli tøffere. Vi må brette opp ermene. Vi kan være så gode vi vil teknisk, men vi må frem med kassa og begynne å vinne krigen. Så får finspillet komme etter hvert. Vi har blitt bedre på det, men vi har fremdeles mange steg å gå, mener Johansen.

- Er Høgmo rett mann til å lede laget videre?

- Ja, jeg synes det. Selv om hele Fotball-Norge selvfølgelig er skuffet, står hele spillergruppa bak ham. Han kan ikke løpe utpå der for oss. Det er ikke hans feil at vi taper disse to kampene. Han er like skuffet som oss.

• Les også: Høgmo forklarer valgene «alle» kritiserer