Sjokkert og bekymret

Nils Arne Eggen (62) er sjokkert. Egil «Drillo» Olsen (62) er bekymret.

ULLEVAAL (Dagbladet): Norges beste fotballhoder trodde knapt sine egne øyne da Åge Hareides mannskap ødela for seg sjøl på hjemmebane i går.

Nils Arne Eggen satt i NRK-studio og så kampen sammen med studiovert Espen Graff og Tromsø-trener Per-Mathias Høgmo. Drillo satt i kommentatorboksen sammen med Arne Scheie. I likhet med 25 000 andre på Ullevaal, hadde de ventet seg noe helt annet.

-  De fleste hadde nok analysert kampen annerledes om det hadde blitt 2-1 helt på slutten. Men selv da hadde det vært grunn til bekymring. Dette var slett ikke noe steg fram fra Italia-kampen, sier Drillo til Dagbladet.

Eggen gikk forbi og klappet trenerkollegaen på skuldra, mens han snakket med Dagbladet. De er de gamle i gamet i norsk fotball, har sett det meste, men sjeldent et så tafatt og handlingslammet norsk landslag som i går.

-  Virket panisk

I går var det Nils Arne Eggen som kom med den tøffeste kritikken. Han var svært misfornøyd allerede i pausen.

-  Dette laget henger ikke sammen, sa han da.

Etter en andreomgang som var langt verre, gjentok han kritikken i betydelig kraftigere ordelag:

-  En gedigen skuffelse. Det var en sjokkerende kamputvikling. Vi var veldig dårlige, og klarte nesten ikke å skape et eneste angrep før i sluttminuttene. Det virket panisk.

Den tidligere RBK-treneren begriper ikke hvorfor Norge i så stor grad slo ballen langt.

-  Vi slår ustanselig lange baller over midtbanen, faktisk i ni av ti tilfeller. Vi bruker enormt med krefter på å få tak i ballen. Norge hadde et helt annet spillemønster enn i privatkampene. Du kan ikke bare slå i blinde bakfra mot slike lag, da mister du ballen med en gang. Framover på banen var bevegelsene tilfeldige og det var ingen relasjoner mellom spillerne, sier han.

Eggen skulle gjerne sett mer offensive backer. Han savner forsøkene på å skape flertallssituasjoner langs flankene.

Freder Hareide

-  John Arne, for eksempel, slo nesten bare langt på én spiss. Det gjør at vi mister ballen, og mot så ballsikre spillere blir det mye løping. I dag var det ingen sammenhengende bevegelse, bare lange baller over midtbanen. Vi har heller ikke noe oppspillspunkt når vi vinner ballen, og må løpe 60 meter for å komme i angrep, sier Eggen.

Men han avfeier kategorisk å henge skylda på Hareide.

-  Åge har bestått eksamen for lenge siden. Det såkalte presset er medieskapt. Åge har kunnskap nok til å styre dette laget.

-  Hvem har ansvaret?

-  Åge har ansvaret, men vi har heller ingen trenere i Norge som er bedre. Nå må vi stå sammen.

Fortsatt mulig

Drillo deler mye av Eggens kritikk - med delvis unntak (kanskje ikke så overraskende) for alle langballene.

-  Vi her i boksen er vel stort sett enig i det de sier i studio, sier han.

Drillo er også svært opptatt av det han oppfatter som manglende løpsstyrke i det norske mannskapet.

-  Vi sliter med løpskapasiteten i det norske midtbaneleddet, konstanterer Drillo og ser dette som en tendes som har preget Norge i de tre siste kampene - som alle har endt uten seier.

Drillo tror nå det blir helt avgjørende å få med seg minst fire poeng fra de to kampene i oktober mot Skottland (borte) og Slovenia (hjemme). Gruppeseieren tror han er kjørt.

-  Italia vinner suverent, men det er ikke så sikkert at det trengs så mange poeng for å ta andreplassen i gruppa. Det blir jevnt, men det er på langt nær kjørt ennå, sier Drillo.

KRITISKE: Norges to beste fotballtrenere gjennom tidene, Egil Olsen (t.v.) og Nils Arne Eggen er meget kritiske til måten Nye Norge spilte på mot Hviterussland.