Norsk supportersjef etter kamp-kaos:

- Sjokkert og trist

Kritikken har ikke latt vente på seg etter kaoset som utspilte seg utenfor Stade de France i forkant av gårsdagens finale i Champions League. Liverpools norske supportersjef er klinkende klar på hva han mener var kaos-årsakene.

KLATRER: Billettløse fotballsupportere klatrer over sperringene for å slippe inn på Champion League-finalen i Paris. Video: Twitter Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det har vært en dag for refleksjoner, sier Tore Hansen, daglig leder for Liverpools norske supporterklubb, til Dagbladet på telefon fra den franske hovedstaden.

Kaoset har vært på alles lepper gjennom både kvelden i går og dagen i dag, og de fleste forteller om ganske like opplevelser, sier Hansen.

- Jeg var aldri redd, men tenkte mye på at «hvis dette går et skritt videre nå, så kan det bli stygt».

KAMPKLARE: Tore Hansen (t.v) sammen med Kent Ove Schelander, Roar Kleven Joar Kjørrefjord, Birger Clausen og Alex Eliassen i Paris før lørdagens Champions League-finale mellom Liverpool og Real Madrid. Foto: Privat
KAMPKLARE: Tore Hansen (t.v) sammen med Kent Ove Schelander, Roar Kleven Joar Kjørrefjord, Birger Clausen og Alex Eliassen i Paris før lørdagens Champions League-finale mellom Liverpool og Real Madrid. Foto: Privat Vis mer

Skal granskes

For de kaotiske scenene utenfor Stade de France førte til at storkampen mellom Liverpool og Real Madrid måtte utsettes i over 30 minutter lørdag kveld.

Frankrikes innenriksdepartement opplyser at 66 personer er anholdt, og ytterligere 39 personer er pågrepet, ifølge NTB.

Uefas forklaring på kaoset er at flere tusen fans hadde kjøpt falske billetter til finalen, og at de falske billettene som ikke fungerte i billettkontrollen, forårsaket forsinkelsen.

Frankrikes innenriksminister Gérald Darmanin har spesielt rettet pekefingeren mot Liverpool-fansen, og påstår at tusenvis, enten med falske billetter eller uten, presset seg gjennom, og i enkelte tilfeller oppførte seg voldelig mot vaktene.

KAOS: Den norske supportersjefen ble bedt om å krype under en annen inngang, da hans inngang stengte rett foran ham. Foto: Privat
KAOS: Den norske supportersjefen ble bedt om å krype under en annen inngang, da hans inngang stengte rett foran ham. Foto: Privat Vis mer

Politiet tok også i bruk tåregass mot personer som forsøkte å komme seg inn på stadion, ifølge flere medier.

Søndag varsler Uefa at de, sammen med politiet og franske myndigheter, vil granske lørdagens hendelser.

Frankrikes sportsdepartement opplyser at det mandag vil bli holdt et møte for å finne ut av hva som gikk galt, skriver Le Parisien.

- Stempler folk

Hansen reagerer sterkt på at både Uefa og myndighetene var raskt ute med å fordele skyld.

- Man blir sjokkert og trist, for når Uefa og Frankrike på ministernivå først uttaler seg, da bør det være sikkert. Ellers stempler de folk.

STENGT: Liverpool-fans viser billetter gjennom en av de stegte inngangene til Stade de France i forkant av Champions League-finalen i Paris lørdag. Foto: Christophe Ena / AP/ NTB
STENGT: Liverpool-fans viser billetter gjennom en av de stegte inngangene til Stade de France i forkant av Champions League-finalen i Paris lørdag. Foto: Christophe Ena / AP/ NTB Vis mer

Han mener på sin side at for dårlig organisering, for få folk på jobb, og manglende informasjon til de tusenvis som sto utenfor og ventet, var grunnen til at det gikk som det gikk.

- Til og med spillere hadde jo folk som ikke kom inn på grunn av anklager om forfalskede billetter. Billetter de selv hadde gitt til venner og familie. Noe gikk aldeles feil, og organisering og gjennomføring står til stryk, sier Hansen.

- Det kollapset

På kamper av denne størrelsen, pleier det normalt å være flere sjekkpunkter før man når fram til inngangen hvor billetten skal sjekkes, forteller Hansen. Slik var det ikke denne gang.

- Da har det nok kommet for mange inn til det innerste området samtidig, og det kollapset. Det tror jeg er hovedgrunnen til at dette skjedde.

SAMMENSTØT: Real Madrid sikret seg sin 14. Champions League-tittel etter seieren over Liverpool 28. mai. I seiersrusen havnet flere supportere i konflikt med politiet. Vis mer

Hansen var selv en av mange som så inngangen han hadde billett til stenge rett foran nesa på ham.

- Men det ble ikke gitt noen beskjed, og ingen skjønte hva som skjedde. Det skapte frustrasjon, og gjorde at man lurte på om man overhodet kom til å komme inn. Det er ingen god følelse og skaper mye usikkerhet.

Hansen gikk selv videre til en inngang han ikke hadde billett til, da hans inngang stengte. Situasjonen der beskrev han som «helt kaos» til Dagbladet lørdag kveld. Hansen og følget hans ble etter en diskusjon med vaktene til slutt bedt om å krype under sperringene og inn på stadion.

- Det var helt tydelig at ingen hadde kontroll, sier han søndag.

PEPPERSPRAY: Politiet tok i bruk pepperspray utenfor Stade de France lørdag kveld. Foto: Adam Davy / Pa Photos / NTB
PEPPERSPRAY: Politiet tok i bruk pepperspray utenfor Stade de France lørdag kveld. Foto: Adam Davy / Pa Photos / NTB Vis mer

- Festdag ødelagt

Både Hansen og personer i hans følge, opplevde at supporterne holdt seg forholdsvis rolig under den uavklarte situasjonen, og reagerer på måten politiet håndterte det hele, forteller Hansen.

- At det plutselig ble kastet tåregass og pepperspray mot områder med en miks av familier og barn … Det sitter enda i øya og nesa på vennen min, og det var en veldig aggressiv oppførsel fra ordensmakta, som var helt unødvendig.

Han er glad for at det gikk så bra som det gikk, sier han.

- Selv om vi hadde vunnet i går, så hadde det vært alt som skjedde før kamp som hadde vært overskriften, og det sier ganske mye. En festdag for fotball ble ødelagt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer