Aktivister stormet Ullevaal

Sjokkert over banestormer: - Forbannet

Tidligere brannmann Ove Brandt reagerer kraftig på scenene som utspilte seg på Ullevaal-matta tirsdag kveld.

DRAMA: Erling Braut Haaland ser politi og sikkerhetsvakter fjerner en demonstrant fra banen under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Georgia på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
DRAMA: Erling Braut Haaland ser politi og sikkerhetsvakter fjerner en demonstrant fra banen under EM-kvalifiseringskampen mellom Norge og Georgia på Ullevaal stadion. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tre banestormere tok seg inn på Ullevaal stadion, da Norge slo Georgia 2-1 tirsdag kveld.

Aktivistene representerte «Stopp oljeletinga» og ville nå ut med budskapet sitt under kampen i EM-kvaliken. To av aktivistene - deriblant Frida Steinbakk - ble lagt i bakken og ført ut av nasjonalarenaen.

En tredje aktivist klarte å ta seg bort til det ene målet. Planen var å binde seg fast til stolpen, men vedkommende ble overmannet av vaktene.

FORBANNET: Ove Brandt, tidligere brannmann og nå rådgiver i Brandt vern & sikkerhet, lar seg provosere av aktivistene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FORBANNET: Ove Brandt, tidligere brannmann og nå rådgiver i Brandt vern & sikkerhet, lar seg provosere av aktivistene. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Forbannet

Ove Brandt reagerer kraftig på scenene som utspilte seg på Ullevaal-matta. Han har 45 års erfaring fra brann og sikkerhet bak seg, og var ansatt i Oslo Brannvesen fra 1977 til 1994.

- Jeg blir rett og slett forbannet, spesielt når vedkommende som står fram, forteller at hun jobber i helsevesenet og er sykepleier. Hun burde ha en bredere forståelse, sier den tidligere brannmannen til Dagbladet.

Brandt var en av to nordmenn som ble sendt til Bradford etter at 56 mennesker mistet livet da hovedtribunen på Valley Parade brant ned i 1985.

- Jeg blir provosert når vedkommende er stolt av det hun har gjort. Da blir jeg overrasket og forbannet. Dette er en person som vet mer enn de aller fleste, og som har kunnskap om hva både fysisk og psykisk helse er og hva panikk kan føre til. Det regner jeg med en sykepleier er ganske godt informert om.

Steinbakk har blitt forelagt kritikken fra Brandt. Les tilsvaret hennes lenger ned i saken.

STORMET ULLEVAAL: Sykepleier Frida Steinbakk. Foto: Privat
STORMET ULLEVAAL: Sykepleier Frida Steinbakk. Foto: Privat Vis mer

Frykter konsekvensene

I tillegg til å ha bred erfaring fra sikkerhet og evakuering, har Brandt også jobbet med publikumssikkerhet på store arrangementer. Han nevner OL på Lillehammer som eksempel.

Brandt frykter at hendelser, som den på Ullevaal, kan få konsekvenser for folks sikkerhet.

- Det jeg frykter er at flere skal følge deres eksempel. Jeg frykter også kostnadene dette kan pålegge organisasjonene innen idretten.

- Hva tenker du på da?

- At det må manes opp til mer organisatorisk sikkerhet, altså flere vektere. Dersom man må øke antall vektere, øker også kostnadene. Det er en utgift idrettsarrangøren og fellesskapet må ta.

- Jeg frykter også at de skal gjeninnføre fysiske barrier.

Sistnevnte er det en helt spesiell grunn til at han frykter.

TRAGISK: Slik så det ut på stadion i Bradford etter brannen. Flere mennesker mistet livet i ulykken. Foto: NTB.
TRAGISK: Slik så det ut på stadion i Bradford etter brannen. Flere mennesker mistet livet i ulykken. Foto: NTB. Vis mer

Store endringer

Fysiske barrierer var lenge en del av infrastrukturen på en rekke fotballstadioner. Dette kunne skape svært farlige situasjoner på arenaene.

- Historisk sett er det ikke vanskelig å finne tragedier på fotballstadioner, hvor panikk har oppstått. Som igjen har ført til en rekke dødsfall.

Brandt forteller at som en reaksjon på dette, har blitt brukt enorme ressurser både nasjonalt og internasjonalt for å sikre evakueringsveier og sikkerheten på arenaer. Dette etter pålegg fra brannvesenet og bygningsmyndighetene.

- De store barrierene mellom fotballbaner og publikum er borte i dag. Det er fordi man skal ivareta sikkerheten til publikum.

- Når du sier fysiske barrierer - tenker du da på gjerdene som var på stadioner før?

- Ja, høye gjerder som var mellom banen og tribunen.

Brandt gir et eksempel på hvorfor slike gjerder ble forbudt.

- I en brann som var på Bradford sin stadion i 1985, var det slike høye barrierer. Det gjorde at publikum verken kom seg ut av stadion eller ut på banen. Dermed var publikum låst i en felle.

Den tragiske ulykken førte til at 56 mistet livet og 265 ble skadet.

Brandt understreker at han ikke har noe imot at folk skal fremme politiske synspunkter.

- Det å få fram politiske synspunkter og meninger er lovlig, det må man gjerne gjøre, men det finnes mange måter å gjøre det på.

ULLEVAAL: Noen minutter ut i andreomgang mot Georgia tok flere aktivister seg ut på matta. De ble raskt tatt hånd om av vaktene. Video: Tipser, Stopp Oljeletinga Vis mer

Svarer: - Tar ikke lett på det

Frida Steinbakk har blitt forelagt kritikken fra Brandt. Hun sier til Dagbladet at hun forstår deler av kritikken.

- Jeg vet ikke om han var på kampen, men vi løp ikke inn på banen på et kritisk tidspunkt. Det var ikke fare for noen andre enn oss selv.

- Forstår du hvilken smitteeffekt det kan ha på andre som kanskje ikke tenker på at det kan oppstå farlige situasjoner?

- Det kan jeg forstå. Det er ikke en ting jeg ville gjøre, men vi føler det er nødvendig for at samfunnet skal få med seg hva som skjer. Jeg tar ikke lett på å løpe ut på den banen, men situasjonen er så kritisk og vi er desperate. Vi må varsle med de sterkeste virkemidlene vi har, sier Steinbakk som gjentar hvorfor de valgte å gjøre som de gjorde.

- Vi må gjøre alt for å stoppe regjeringens dødelige politikk. Klimaendringene er den største helsetrusselen akkurat nå. Tapene knyttet til forbrenning av fossil energi er allerede enorme, hvert femte dødsfall på verdensbasis kan knyttes til det. Verdens helseorganisasjon ber oss om å stanse all videre leting og fase ut fossile brensler.

Les alt om hvorfor de valgte å aksjonere i saken under:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer