- Sjokkert over boksalget

DAVOS (Dagbladet): Millionene ruller inn for forfatteren Bjørn Dæhlie (30). Mandag flyr han i helikopter mellom bokhandlene for å signere boka si i julerushet. - Jeg er sjokkert over det enorme salget, sier Dæhlie til Dagbladet.

I langrennsløypa er det riktignok ingen sjokk å snakke om. Halvannen måned før OL går det på skinner for Dæhlie, og i går feide han gjennom en klassisk tremil til sin 41. verdenscupseier.

I dag er han på snartur til et oppvisningsrenn i Sappada, og derfra går ferden hjem. Til et folk som er i ferd med å gjøre boka «Gulljakten» til tidenes bestselger.

Boka har allerede solgt fem ganger mer enn noen annen sportsbiografi. Og ligger bare 20 000 bak Trygve Brattelis biografi «Fange i natt og tåke», som er tidenes bestselger i Norge.

Dæhlie og medforfatter Rolf Nereng får brutto om lag 20 kroner per bok som selges. Slik er bokprosjektet i ferd med å bli Dæhlies aller beste forretning.

Foreløpig med tre millioner kroner til fordeling.

Mer enn fornøyd

- På forhånd syntes jeg 50 000 solgte bøker hørtes veldig mye ut, innrømmer Dæhlie.

- Jeg trodde forlaget skulle gå på en skikkelig smell med det førsteopplaget de trykket. Men de hadde større ambisjoner for salget enn meg, sier han.

Boka fikk blandete kritikker, men hovedpersonen er mer enn fornøyd med det som står mellom permene.

- Jeg brukte masse tid på den. For jeg ville ikke at det skulle være enda en kjedelig biografi. Jeg gikk med den i bakhodet helt fra mars, og Rolf følte vel at jeg maste litt vel mye til tider.

- Så du har kanskje brukt over 300 timer på jobben?

- 299, gliser han bredt.

Norsk dominans

Bjørn Dæhlie smilte over jobben han utførte i Davos-løypene også. Vel 30 sekunder foran Thomas Alsgaard tok han sin fjerde verdenscupseier for sesongen.

På realt klisterføre var det norsk alle veier - som i Oberstdorf for nøyaktig ett år siden.

- Vi har brukbar kontroll på slikt underlag, i hvert fall i forhold til de andre, konstaterer han - på en dag med sju nordmenn blant de 10 beste.

Og i værutsatte Hakuba kan nok smøreteamet få bruk for all sin ekspertise under OL.

- Det kan fort bli vått der også, men det er visst ofte kaldere på nettene enn det var her, sier Dæhlie.

Juleribbe

Nå reiser han hjem til et siste bokrush - og trening. Det endelige konkurranseprogrammet fram mot OL er på langt nær klart. Men det står som stadig sikrere at verdenscuprennene i Nove Mesto og Kavgolovo går uten verdens beste skiløper.

- Jeg får se hvor mye juleribbe det blir, før jeg bestemmer hvilke renn jeg skal starte i, sier han.

Men Åsenrennet hjemme på Nannestad er en mulighet 2. juledag. Deretter blir det trolig pause fram mot prøve-VM i Ramsau den andre helga i januar.

Og så kommer NM.

- Jeg skal gå tremila i NM. Det er det eneste jeg er helt sikker på. Det er ikke avgjort om det blir noe mer, sier han.

Balanse

Forrige sesong kom han til VM i Trondheim med fem uker uten konkurranser, etter å ha gått relativt dårlig i prøve-OL i Nagano.

Da var han mer enn spent fram til åpningsdistansen i Granåsen. Nå har han foreløpig bedre kontroll.

- Bjørns viktigste jobb blir å møte opp i Nagano med overskudd. Han må finne balansen mellom å konkurrere nok og å trene, sier landslagssjef Erik Røste.

<B>SKREMMENDE STERK:</B> Han har vunnet fire av fem verdenscuorenn denne sesongen. Bjørn Dæhlie var helt overlegen i klassisk stil i går.
<B>Bjørn Dæhlie</B>